סדר עולמי חדש: חברה, פוליטיקה, משפט ויחב"ל במדע הבידיוני
א. הצוותים כמיקרוקוסמוס של החברה
א.רפובליקות/דמוקרטיות/פדרציות לסוגיהן
חלק ג': פוליטיקה ויחסים בינלאומיים
א. דרכים קדומות ליישוב סכסוכים משפטיים ולהגעה לפסק דין
ג. דוגמאות לדילמות משפטיות בימינו
השימוש ביכולת טלפאתית/טלקינטית
נספח 3: רשימה ביבליוגרפית (חלקית)
כללי
מי שזוכר את הסידרה החמודה Time Trax, שהוקרנה אצלנו בשנות ה-80', זוכר שאחת מהתחזיות שלה הייתה שבעתיד הלא רחוק, גברים לבנים יהפכו למיעוט נכחד בחברה המערבית. יש הטוענים שנבואה זו כבר הולכת ומתגשמת בימינו, אם כי אולי יעבור עוד זמן מה עד שתגיע אל הדרגים הבכירים ביותר של החברה.
מעניין, אגב, שרוב המיתוסים שברשימה שלי נכתבו לפני שתחזית זו הושמעה.
מסע בין כוכבים
מבוא
יוצרי "מסע בין כוכבים" לדורותיה תמיד התגאו בעקרונות השיוויון החברתי (בין מינים ובין גזעים), הצדק והמוסר שניסו לשלב בסידרה, ואף זכו על כך בפרסים רבים. אחת הסיבות לכך הייתה ההרכב המגוון מבחינה אתנית של הצוותים, נציגי גזעים ומינים שונים, אנושיים ולא אנושיים, שכולם חיו בשלום ובהרמוניה. אכן תמונה אידיאלית. האמנם?
ביקום של "מסע בין כוכבים" יש המון חברות, עמים וגזעים ממינים שונים. חלקם מאובחנים בצורה סטיריאוטופית ביותר (הפרנגים=חמדנות, הבורג =Resistance is Futile), אבל חלקם קיבלו היסטוריה (ומיתולוגיה) מפותחות. להלן כמה דוגמאות.
וראה גם:
ושימו לב איך נציג האויב הגדול ביותר של סידרה אחת, שהפך לאוהב, תמיד נבחר להצטרף לצוות של הסידרה הבאה בתור (ראה "7 מ-9" ב"וויאג'ר")...
ל"ג'יימס בונד", למשל, יש יתרון על פני הסידרה הקולנועית של "מסע בין כוכבים" במירוץ על ההתמודדות עם הנושאים החברתיים הבוערים של התקופה בגלל מספר הפרקים הרב יותר, והדבר בא לידי ביטוי בעיקר בשינויים שחלו בדמויות הנבלים לאורך השנים בהשראת התפתחויות ההיסטוריות; כמו כן יש לציין שבונד של פלמינג היה בתחילת דרכו חזיר שוביניסט וימני קיצוני ששנא את ה"ביטלס" ואף לא טרח להסתיר זאת, כפי שיוכיח הציטוט הבא מהסרט "גולדפינגר":
"My dear girl, there are some things that just aren't done. Such as drinking Dom Perignon ´53 above the temperature of 38 degrees Fahrenheit. That's as bad as listening to the Beatles without earmuffs."
אבל אל דאגה, עם הזמן זה עבר לו והוא הפך להיות פוליטיקלי קורקט עד כדי גועל נפשש, עד כדי כך שהוא אפילו מקבל בלי בעיות את העובדה שיש לו מפקדת ומתפתחים ביניהם יחסי בן-אם. אגב, לא בטוח שפלמינג היה מאשר.
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
עקרונות הפסיכוהיסטוריה פשוטים מאוד; לעולם אי אפשר לחזות מראש התנהגות של יחיד, אבל אפשר לחזות בדייקנות התנהגות של קבוצה גדולה, וככל שהקבוצה גדולה יותר הדייקנות רבה יותר. אסימוב השתמש בגז לצורך השוואה; קשה מאוד לצפות התנהגות של מולקולת גז יחידה, אבל אפשר לחזות בדייקנות גבוהה התנהגות של מאסה של גז ("תיאוריה קינטית"). אסימוב יישם עיקרון זה באימפריה הגלאקטית הבידיונית שלו, שמנתה אוכלוסיה של מיליארדי מיליארדים. הארי סלדון, אבי הפסיכוהיסטוריה לפי אסימוב, קבע שתי אקסיומות:
1. שהאוכלוסיה שהתנהגותה נמדדת תהיה גדולה מספיק;
2. לאוכלוסיה אסור לדעת על יישום תוצאות הניתוח הפסיכוהיסטורי.
קיימת גם אקסיומה שלישית, שהייתה כנראה שולית פחות בעיניו של הארי סלדון:
3. שבני אדם הם היצורים התבוניים היחידים בגלקסיה.
מובן שהרעיון אינו שייך אך ורק לתחום המד"ב. בעיתון "שיקגו טריביון" התפרסם ב-30.11.02 מאמר על חברה בשם ComScore Networks Inc., שעשתה ניסיון להשתמש בעקרונות הפסיכוהיסטוריה לצורח חיזוי מגמות כלכליות; נעשה גם ניסיון מעניין ליישם את עקרונות הפסיכוהיסטוריה על הסכסוך באזורנו, אבל עדיין לא נמצאה דרך לחזות באמת מגמות חברתיות או כלכליות ממוקדות לאורך זמן.
טולקיין
בארץ התיכונה חיים להם בשלום ובשלווה (יחסית) כמה עמים – אלפים, גמדים, הוביטים ובני אדם. אין פרטים רבים על המבנה החברתי של כל אחד מהם, אבל נראה שבכולם מושלים מלכים (כנראה בהשראת המלוכה האנגלית). צורת המשטר בחברת ההוביטים, למשל, איננה ברורה. יש ראשי ערים נבחרים, אבל לא ידוע אם יש דרג שלטוני גבוה יותר.
חולית
שתי חברות עיקריות - חברת הקיסרות לעומת חברת הדררים; סכסוכים ותככים בין שלושה בתים עיקריים – אטרידס, קורינו וארקונן.
מלחמת הכוכבים
ביקום של מלחמת הכוכבים יש מגוון של עמים וחברות. ביניהם ראויים לציון:
(בני מינו של צ'ובאקה – נדמה לי שלא ראינו אחרים כמוהו)
יצורים פרוותיים חמודים, ילידי הירח של אנדור, המפליאים לתמרן על אופנועים מעופפים
ילידי כוכב הלכת נאבו, בני מינו של ג'אר ג'אר בינקס. רובם שלווים ושוחרי שלום עד שמנסים לכבוש את בתיהם.
בבילון 5+קרוסייד
היקום של "בבילון 5" הוא יקום של מלחמות ותככים בין כמה קבוצות, עמים וגזעים עיקריים, וביניהם שלושה חשובים ביותר:
וראה גם כאן:
ובאנגלית:
מטריקס
אנדר
לא כל כך ברור לי למה חברה שמתכוננת למלחמה מנהיגה הגבלות ילודה חמורות כל כך, ולאו דווקא מטעמים של מניעת פיצוץ אוכלוסין, עד שנדרש אישור מיוחד להביא ילד שלישי לעולם. לכאורה הייתה מתבקשת מדיניות הפוכה בדיוק של עידוד ילודה נמרץ, אלא אם כן יוצאים מנקודת ההנחה שהמלחמה ממילא מתנהלת בכלים וירטואליים וטכנולוגיים ועל כן אין צורך בבני אדם שישמשו כחיילים, אלא רק ביחידי הסגולה שיוכלו להפעיל את כלי המלחמה...
סטארגייט
סרט הקולנוע
אבידונים
האבידונים הם בני העם שצוותו של קולונל או'ניל פגש בכוכב לכת אחר בסרט "סטארגייט". הם העבדים של החייזר רע וצאצאי המצרים הקדמונים שהובאו דרך השער לכרות את המינרל הבידיוני נאקוודה. בסרט נאמר שמיקום עולם הבית שלהם (הנקרא אבידוס בפרק הפיילוט של ס"ג-1 "ילדי האלים") הוא בגלקסיית קאליים, "בצד הרחוק של היקום הידוע" בסרט, והוא כוכב הלכת הקרוב ביותר לכדור הארץ ברשת השערים ב"ילדי האלים ". בסרט, או'ניל ודניאל ג'קסון מעוררין את האבידונים ומנהיגם, קאסוף, להתקומם נגד רע. אנשי הצבא חוזרים לכדור הארץ, ואילו דניאל מתאהב בתו של קאסוף, שארי, ונשאר מאחור.
סטארגייט ס"ג-1
ב"ילדי האלים", המתרחש שנה אחרי הסרט, הגואולד אפופיס תוקף את אבידוס, וחוטף את שארי ואת אחיה סקארה כדי שישמשו בפונדקאים למלכה שלו אמונט ולבנו קלורל. בפרק "Full Circle" בעונה 6, הגואולד אנוביס משמיד את אבידוס, אבל אומה דסאלה עוזרת לאוכלוסייה כולה להתעלות.
סטארגייט אטלנטיס
סאטדנים
הסאטדנים הם בני עמו של רונון דקס, שמצטרף למשלחת אטלנטיס בפרק "הרץ" בעונה 2. בפרק זה מתגלה שהסאטדנים היו תרבות בעלת טכנולוגיה מקבילה לזו של לכדור הארץ באמצע המאה ה-20, אבל גורלם היה כגורלן של כל התרבויות המתקדמות בפגסוס כשעולם הבית שלהם, סאטדה (P3R-534), הושמד שבע שנים לפני כן על ידי הרפאים. ב"שילוש", רונון מגלה כי כ-300 סאטדנים שרדו את ההתקפה במקלטים ממערב לבירה, ומאוחר יותר עברו לכוכבי לכת אחרים כגון בלקן ומנאריה. ב"האיחוד" רונון פוגש עוד סאטדנים, חבריו לנשק לשעבר, שהפכו למאמינים ברפאים.
אתוסים
האתוסים הם קבוצה של ציידים, חקלאים, וסוחרים מכוכב הלכת אתוס. הם הוצגו לראשונה ב"עלייה", והם האנושיים הראשונים שמשלחת אטלנטיס פוגשת בגלקסיית פגסוס. האתוסים היו בעבר מתקדמים מבחינה טכנולוגית, אבל נסוגו למצב טרום-תעשייתי, כדי לחמוק מהרפאים. בעקבות הקשר שלהם עם המשלחת, האתוסים עוברים ללאנטיאה ומנהיגתם, טיילה אמאגאן, מצטרפת לצוות של רס"ן שפרד. ב"המתנה" מתגלה שחלק מהאתוסים הם בעלי דנ"א של רפאים, כתוצאה מניסוי ישן של הרפאים להפוך את בני אדם ל"ערבים לחך" יותר. הדבר מאפשר לאנשים אלה לחוש בנוכחותם של רפאים, להתחבר לתקשורת הטלפתית שלהם, ולשלוט בטכנולוגיית הרפאים. בפרק "השיבה" בעונה השלישית, האתוסים מתבקשים לעזוב את לאנטיאה על ידי קבוצה של קדמונים ששרדו התובעים את אטלנטיס מכדור הארץ. בהמשך מתגלה שאוכלוסיית האתוסים נעלמה מאתוס החדשה ב"נעדרים". החיפוש אחר האתוסים הנעדרים וגורלם בידיו של הרפא הסורר מייקל תורם לקשת עלילה גדולה לקראת סוף העונה הרביעית.
ג'ניי
הג’ניי נראים כאיכרים פשוטים, אך למעשה הם חברה צבאית בעלת טכנולוגיה מקבילה לזו של כדור הארץ בשנות ה40'. הג’ניי, שהופיעו בפעם הראשונה ב"מחתרת", היו בעבר קונפדרציה אנושית מטילת מורא עד שהרפאים הביסו את הקדמונים לפני 10,000 שנים, והניצחון אילץ אותם להסתתר בבונקרים תת קרקעיים במהלך דילולים. מאז הם בנו לעצמם תרבות תת-קרקעית שלמה והקדישו את קיומם לפיתוח טכנולוגיה כגון פצצות ביקוע להשמדת הרפאים. שאיפת הנקם הקולקטיבית שלהם הפכה אותם לפרנואידים ועוינים כלפי אחרים והם מקדמים את מטרותיהם ללא קשר למחיר לאחרים. הם הפכו לאויבי משלחת אטלנטיס בעונה הראשונה כשניסו לתפוס "מדלג" של צוות ס"ג ונשק, ופעם ניסו לפלוש לאטלנטיס, אם כי לאחר הפיכה בעונה השנייה הם גילו נטייה חיובית יותר כלפי שיתוף פעולה עם העיר.
קוון - קולם מיני
המפקד אקאסטוס קוליה - רוברט דאווי
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
חברת הקוסמים מתחלקת לשתי קבוצות – קוסמים טהורי דם וקוסמים למחצה (כאלה שאחד או שניים מהוריהם "מוגלגים"). עד מותו של דאמבלדור, לרוב היה שיוויון מלא בין הקבוצות על אף שהיו כאלה שהתנגדו לכך וראו בטוהר דם את העיקר.
המגדל האפל
היחידה החברתית הבסיסית ביקום של המגדל האפל היא הקא-טט, או קבוצת אנשים (?) שאוחדה ע"י הקא, או הגורל.
בספר השביעי סוזנה דין מבינה את הקא אפילו יותר מרולנד, ומגיע למסקנה הפשוטה שקא-טט פירושו "משפחה". זהו מושג שקינג משתמש בו לעתים קרובות גם בספרים אחרים, כגון העמדה, דספריישן, אינסומניה, לוכד החלומות, ודומה-קי, גם אם אינו משתמש במונחים "קא" או קא-טט (ראה "קאראס" של קורט וונגוט).
דוגמאות אחרות:
כללי
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
לצוות של ה"אנטרפרייז", הסידרה הראשונה מבחינה כרונולוגית, מצטרפים הקצינה הוולקנית ט'פול (שהיא אם-אמו הקדמונית של ספוק), הרופא הדנובולני פלוקס, קצינת קשר יפנית (ע"ע סולו), שחור, בריטי ואמריקני (ע"ע בונז ומקוי). המפקד (אולי לא לדעתה של ט'פול...) הוא אמריקני לבן.
מב"כ-TOS
בצוות של הסידרה המקורית חברים מר ספוק (אב וולקני, אם אנושית), סקוטי (סקוט), יפני (סולו), אפריקנית-אמריקנית (אוהורה, שהנשיקה שלה עם קירק הייתה כזכור הנשיקה הבין-גזעית הראשונה שנראתה בטלוויזיה האמריקנית) ורוסי (צ'כוב, בתקופת השיא של המלחמה הקרה והמירוץ לחלל). לכאורה, מה יכול להיות אידילי יותר מזה? אה, כן, המפקד הוא אמריקני לבן.
מב"כ-TNG
בצוות של "הדור הבא" חברים דאטה האנדרואיד (מחליפו של ספוק כקול ההיגיון), וורף (הקלינגוני הראשון בצי הכוכבים), וג'ורדי לאפורג' (גם שחור וגם עיוור), והיועצת טרוי; המפקד הוא אמריקני לבן, אם כי ממוצא אירופי (שנחשב כנראה למיוחס יותר גם במאה ה-25), וזאת בדיוק בתקופה שבה רוב הנבלים בסרטי ג'יימס בונד, למשל, היו אירופים.
הוולקנים, אגב, נעלמו. בסרט הקולנוע החדש (2009), המתרחש למעשה בתקופת הסידרה המקורית, מתברר שעולם הבית שלהם הושמד והם נכחדו.
מב"כ-DS9
ח"ע 9 היא תחנת חלל קרדאסית לשעבר בשליטת הפדרציה, צוותה מעורב ומתגוררים בה בני מינים רבים – בין היתר קלינגוני שחור, באג'ורית, טרילית, משפחה פרנגית שלמה ומשנה צורה. המפקד הוא המפקד הוא קצין אנושי בצי הכוכבים, אמריקני, אמנם שחור, ובעלילת הסידרה אכן נעשו ניסיונות לשלב איזכורים למתחים הבין-גזעיים (בעיקר בפרקים המתרחשים בארץ).
מב"כ-וויאג'ר
בצוות של ה"וויאג'ר" אנו מוצאים את שבע מתשע (בורג), וגם וולקני שחור (נדמה לי שבפעם הראשונה...) המפקדת היא אישה.
מב"כ-אנדרומדה
גם ב"אנדרומדה", שאף היא פרי רוחו של רודנברי אך מתרחשת לכאורה הרבה יותר מאוחר בעתיד, הצוות מגוון מבחינה גזעית (אחד אמריקני לבן, אחת אנדרואידית שמגולמת ע"י שחקנית ממוצא פיליפיני, אחד מגוג, אחד ניטשיאני, ואחת בלתי מוגדרת), אבל המפקד הוא בכל זאת... כן, ניחשתם, אמריקני לבן (תיקון, לכאורה הוא ממוצא מעורב - אמו באה מעולם שבו הכבידה גבוהה; בהמשך אנו מגלים שהוא בכלל "פרדיין", אז טכנית, הוא המפקד היחיד ביקום של מב"כ שאינו אנושי לגמרי).
אסימוב
טולקיין
חבורת הטבעת מורכבת משלושה (?) בני אדם, ארבעה הוביטים, אלף אחד וגמד אחד. לכאורה ייצוג לא שיוויוני...
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5 + קרוסייד
תחנת חלל בינלאומית שצוותה אנושי ברובו אך מתגוררים בה בני מינים רבים. המפקדים הם אנשי צבא הכפופים לברית הארץ (לפחות עד המרד והפרישה). הצוות הקבוע מורכב ברובו על טהרת האנושיות, המפקד הוא גבר לבן...
הצוות של "קרוסייד" מורכב בין היתר מאישה, גבר ממוצא אסיאתי, וטכנומאג. המפקד הוא אמריקני לבן.
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
אנשי צוות ס"ג-1, חוץ מטיאלק, הם קציני ח"א ונחתים מקצועיים, וגם כאן הוא מהווה מיקרוקוסמוס של היקום שבו הוא פועל.
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
הארי, רון והרמיוני
המגדל האפל
במעשיו בשני העולמות הציל רולנד את אדי ואת סוזנה. שניהם חייבים לו את חייהם, והוא מודע היטב לכך שאולי ייאלץ להקריב אותם כדי להגיע למגדל. כל אחד מאנשים אלה חיוני להמשך מסעו של רולנד, וכולם מהווים חלק מ"קא-טט", או "אחד מרבים" (אולי על משקל "השלם גדול מסכום חלקיו"...) ו"שיתוף גורל".
רולנד דשיין הגלעדי
אקדוחן קר רוח שרק קליעיו השורקים מהירים יותר מידיו.
ג'ייק צ'יימברס
בנו הסמלי (ולאחר מכן גם המאומץ) של רולנד. מופיע לראשונה בסידרה ב"האקדוחן" אך מספיק ליהרג כבר במחצית השנייה של הספר. שב לחיים ולסדרת המגדל האפל בספר השלישי, "ארצות השממה".
אדי דין
"האסיר" הוא נרקומן בשם אדי דין, שהיה בדרכו להבריח סמים בשדה התעופה, ורולנד עוזר לו לעבור במכס מבלי להיתפס. אדי היה מכור להרואין (בהשפעת אחיו הארי) עד שרולנד גמל אותו.
סוזנה דין
"אשת הצללים", המכונה כך בשל היישויות הרבות שבתוכה, ובהשאלה, הצללים הרבים, היא אודטה הולמס, אישה אפרו-אמריקנית סכיזופרנית שגדלה בארצות הברית בשנות השישים וסבלה מגילויי גזענות. היא איבדה את שתי רגליה כאשר נדחפה לפני רכבת נוסעת על ידי אדם בשם ג'ק מורט. אודטה היא אישה חכמה ומחונכת, בת לרופא שיניים שחולל מהפכה בתחום. לאחר שרולנד שלף אותה מעולמה שלה, היא ואדי התאהבו והתחתנו. לאישיות האחרת שלה קוראים דטה ווקר, אישה אגרסיבית ומטורפת. שתי היישויות אינן מודעות כלל זו לקיומה של זו. בסוף הספר דטה ואודטה מתעמתות זו עם זו, ולבסוף מתאחדות לאישה אחת - סוזנה דין.
אוי
רקונון (חיה המהווה שילוב בין כלב לדביבון בעל אינטליגנציה גבוהה ויכולת דיבור מעטה) את השם "אוֹי" קיבל מג'ייק..
דוגמאות אחרות:
כללי
ראה: "למה גם בעולמות עתידניים ובדיוניים נשארות הנשים בדיוק היכן שהן כיום", מאת ימימה עברון, ארכיון "הארץ".
מסע בין כוכבים
הדמויות הנשיות בסידרה לדורותיה עשו דרך ארוכה מקישוטים בחצאיות מיני שאומרות "כן המפקד" ו"לא המפקד" (כן, אפילו אוהורה, למרות שהייתה גם אישה וגם שחורה, וטרוי לא היו הרבה יותר מזה) לדמויות חזקות ודעתניות כמו קירה, דאקס על שני גילגוליה, ג'יינוויי וט'פול. אגב, בסרט הקולנוע החדש והאחרון של מב"כ (2009), מעמדה של אוהורה קיבל שידרוג רציני (במקביל להתארכות הבגדים...) ואפילו נתנו לה רומן עם ספוק.
מצד שני, לכל אורך הדרך נראו בסידרה נשים אדמירליות, למרות שכמעט ולא היו נשים בדרגי הביניים של הפיקוד, להוציא אולי את טאשה יאר, קצינת הביטחון שקדמה לוורף, וד"ר בוורלי קראשר, שלמיטב זיכרוני הייתה האישה היחידה בשרשרת הפיקוד של ה"אנטרפרייז" שזכתה גם לפקד על הספינה בפועל, ולו רק לזמן קצר. גם ב"אנטרפרייז" נראתה באחד הפרקים ספינה-תאומה של ה"אנטרפרייז" שהמפקדת שלה הייתה אישה.
כל זה מעורר תהייה כיצד בכלל הגיעו אותן אדמירליות למעמדן הבכיר ומסביר, אולי, חלק מהמקרים הרבים שבהם המפקדים-הגברים סירבו לציית לפקודות שלא מצאו להן צידוק מוסרי או שהיו בבחינת "בלתי חוקיות בעליל", והסתבכו בצרות בגלל זה (עד שהתברר, כמובן, שהצדק היה עמם).
בסרטי הקולנוע של מב"כ דווקא כן שובצו נשים בדרגי הפיקוד (קירסטי אלי באחד מתפקידיה הראשונים ופרסיס קמבאטה שנעלמה מאז ונפטרה).
מב"כ-אנטרפרייז
הקצינה הוולקנית ט'פול (שהיא אם-אמו הקדמונית של ספוק),
קצינת קשר יפנית (ע"ע סולו)
מב"כ-TOS
אוהורה, גם אישה וגם שחורה; אגב, בסרט הקולנוע החדש והאחרון של מב"כ, מעמדה של אוהורה קיבל שידרוג רציני (במקביל להתארכות החצאית...) ואפילו נתנו לה רומן עם ספוק.
מב"כ-TNG
טאשה יאר, דיאנה טרוי וד"ר בוורלי קראשר, שלמיטב זיכרוני היא האישה היחידה בשרשרת הפיקוד של ה"אנטרפרייז" שזכתה גם לפקד על הספינה בפועל, ולו רק לזמן קצר
מב"כ-DS9
הן חברת הלוחמים הקלינגונית והן החברה הרוחנית הבאג'ורית מתוארות כשיוויוניות יותר כלפי נשים. החברה הראשונה מטריארכלית ובה הנשים הן השליטות במשפחה ולוחמות כשוות לצד הגברים; בשנייה הן יכולות להגיע למעמד של מנהיגה רוחנית עליונה, גם לטוב (אופאקה) וגם לרע (וין).
מב"כ-וויאג'ר
ראה קפטן (בהמשך אדמירל) קתרין ג'יינווי, מפקדת הספינה "וויאג'ר" והקצינה הבכירה היחידה ביקום של "מסע בין כוכבים" שידוע לנו כיצד הגיעה למעמדה הרם.
בסרט "נמסיס" אנו למדים שקפטן ג'יינוויי הועלת לדרגת אדמירל. האמת? מגיע לה. היא נותנת פקודות לפיקארד והוא מציית.
ואגב, למה פיקארד לא הועלה לדרגת אדמירל? זו שאלה שלא מפסיקה להציק למעריצי "מסע בין כוכבים" עד היום...
מב"כ-אנדרומדה
אנו רואים שלוש דמויות נשיות חזקות - רומי-אנדרומדה, טראנס ג'מיני ובקה ולנטיין, שכל אחת מהן בדרכה מסוגלת לסובב את דילן האנט על האצבע הקטנה, ולאו דווקא תוך שימוש בלבוש מינימלי.
אסימוב
ד"ר סוזן קלווין
טולקיין
מעניין שאין אף אישה בחבורת הטבעת (ארוון איננה נחשבת).
חולית
ב"חולית" יש כמה דמויות נשיות בולטות והן באות מכל המעמדות החברתיים - החל ממסדר בנות גשרית, שחברותיו, מהזוטרה ועד הבכירה, בוחשות במתרחש מאחורי הקלעים, זוממות מזימות ומזווגות זיווגים, הכול כחלק מתכניתן להביא להולדתו של "קפיצת הדרך".
בקיסרות יש לנו נשים כמו ג'סיקה והגבירה פנרינג שלכאורה הן בנות המעמד העליון, אבל הן משלמות על כך מחיר יקר; על מנת למלא את התפקיד שהוטל עליהן בתכנית הגדולה, הן אולצו להינשא לגברים בניגוד לרצונן ולא יכלו להינשא לגברים שהתאהבו בהם, וגם לא יכלו להביא לעולם ילדים כרצונן. אפילו הנסיכה אירולן, בת הקיסר, איננה נישאת לגבר כרצונה אלא כחלק מהסכם השלום בין הקיסר לבין הדררים (אם כי לא זכור לי שהביעה התנגדות היסטרית לנישואין לפול).
אצל הדררים, לעומת זאת, אנו מוצאים את צ'אני, בת מנהיג ואשת מנהיג, אבל לעולם לא מנהיגה בזכות עצמה, על אף היותה פילגשו ואם ילדיו של פול. כן אנו מוצאים את הארה, לוחמת ואשת לוחם, שנאלצת להצטרף למשק ביתו של פול עם ילדיה אחרי שפול הורג את בעלה בקרב טקסי בהתאם למנהגי הדררים.
וישנה עאליה, השיקוץ, החריג, הבלתי צפוי, שאין לה מעמד מוגדר בחברה.
כל הדוגמאות, אגב, לקוחות במידה זו או אחרת ממודלים פיאודליים ידועים ומוכרים. בסך הכול לא תמונה ורודה במיוחד של מצב האישה ומעמדה ביקום של "חולית"...
מלחמת הכוכבים
בסידרה יש שלוש דמויות נשיות עיקריות השייכות לשלושה דורות – הנסיכה לאיה, אמה פדמה אמידלה, ואמו של אנאקין. שתי הראשונות הן לכאורה נשים חזקות ודעתניות - לאיה היא לוחמת מצטיינת, פדמה היא פוליטיקאית, מלכה וסנאטורית – ואילו לאמו של אנאקין אין זכות קיום עצמאית אלא כ"אמו של".
בבילון 5+קרוסייד
אנו רואים מההתחלה דמויות של נשים חזקות בדרגי הביניים של הפיקוד (איבנובה, טקשימה, ליטה, לוקלי, ולא רק אצל בני האדם - דלן), אבל גם שם הסתובבו כל מיני אדמירליות ומפקדות בכירות שנבראו רק כדי שהמפקדים הגברים בשטח יצפצפו על פקודותיהן... אגב, גם אחת מהנבלים הידועים ביותר לשימצה של הסידרה הייתה אישה (Deathwalker).
שתי הנשים בצוות של ה"קרוסייד" הן גנבת (אחרונה מבני מינה?) ורופאה...
מטריקס
בדומה לשרה קונור של "שליחות קטלנית" (ואולי גם לילי פוטר, וסמנתה קרטר של "סטארגייט), טריניטי היא רק יד ימינו ומגינתו של המושיע, אבל לעולם לא המושיעה, וכמוה היא מתה לפני שהוא מגשים את ייעודו, למרות היותה לוחמת עשויה ללא חת בזכות עצמה
אנדר
ביקום של אנדר אין אפלייה חריגה כלפי נשים. שלוש הדמויות הנשיות העיקריות בחיין של אנדר הן:
אמו של אנדר
חסרת כל חשיבות
אחותו ולנטיין
עזר כנגדו בתקופות קשות, אם לא "האישה שאתו", לפחות "האישה שמאחוריו"
אשתו נוביניה
לאנדר היה מה שניתן לכנות רק יחסים אפלטוניים עם נשים עד שנשא לאישה את נוביניה
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סמנתה קרטר – מדענית דעתנית מלכתחילה ולוחמת מצטיינת
ואלה מאל דוראן – מתחילה כמפתה וזוממת שמסבכת את דניאל בצרות והופכת לחברה שוות זכויות בצוות
סטארגייט אטלנטיס
ד"ר אליזבת ויר – מדענית, אף אחד מהגברים בצוות לא מנסה לחזר אחריה (למה?), ויתרה על מערכת יחסים כדי להצטרף לפרויקט אטלנטיס
טיילה אמאגאן - לוחמת שמעדיפה אידיאלים על פני חיזוריו של רונון
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
ראה הרמיוני, ראה מק'ג'ונגל
לרשימה מלאה (כמעט) של הנשים בעולמו של הארי פוטר הקישו כאן.
המגדל האפל
דמות נשית מרכזית אחת – אודטה-דטה-סוזנה (שילוש)?
דוגמאות אחרות:
כללי
ביקום של "מסע בין כוכבים", היחס לחריג החברתי (שהוא, כפי שכבר נאמר, אחד המדדים העיקריים לטיבה האמיתי של חברה) באמת אינו שונה מהמקובל אצלנו כפי שהיינו רוצים לחשוב, ולא רק בחברות האנושיות.
לכאורה החברה היחידה שמסוגלת לקלוט את כל החריגים היא החברה האנושית, וליתר דיוק המסגרת הנוקשה של צי הכוכבים, אבל רובם לא מוצאים את מקומם גם שם ונאלצים להתמודד שוב ושוב עם דילמות של נאמנות כפולה.
מב"כ-אנטרפרייז
בפרק Stigma מאובחנת אצל ט'פול תסמונת פ'נאר, מחלה נדירה שעלולה להביא לסילוקה מה"אנטרפרייז" ולנידויה מהחברה הוולקנית בגלל אות הקלון החברתי הנלווה אליה.
מב"כ-TOS
מר ספוק, הוולקני האולטימטיבי, נחשב למנודה בקרב בני עמו; אמו הייתה אנושית והוא התגייש לצי הכוכבים בניגוד לרצון אביו.
מב"כ-TNG
וורף הקלינגוני נחשב לבוגד מפני שלא פעל לפי חוקי הכבוד המקובלים בחברה שלו, אבל נאמנותו לפיקארד ולצי הכוכבים מעולם לא הוטלה בספק גם כאשר הועמדה במבחן.
מב"כ-DS9
ד"ר באשיר, שהוא אמנם אנושי, נאלץ להסתיר את עובדת היותו מושבח גנטית (מה שהוסיף לו בין היתר גם מידה רבה של שחצנות);
משפחה פרנגית שלמה, שכל אחד מבניה חריג בפני עצמו וסובל בשל כך. אישקה, אם המשפחה, היא פמיניסטית לוחמת בעלת חוש כלכלי מחודד, המוח הפיננסי מאחורי שני נגוסים גדולים בחברה שבה לנשים אסור אפילו ללבוש בגדים; בנה רום נחשב לחלש ונחות מפי שיצר החמדנות שלו לא מפותח מספיק, אבל לעומת זאת הוא מתגלה כמכונאי מצטיין וסופו שהוא מגיע לדרגת נגוס גדול; אחיו קוורק, סמל החמדנות, נאבק כל הזמן ביצר; ואילו הנכד, נוג, הוא הקצין הפרנגי הראשון בצי הכוכבים.
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
טיר אנסאזי הניטשיאני נחשב למנודה מפני שלא פעל לפי חוקי הכבוד המקובלים בחברה שלו.
אסימוב
טולקיין
כל אחד מאנשי חבורת הטבעת (אולי להוציא את סאם) הוא למעשה חריג בחברתו - מוצאו המשפחתי של פרודו נחשב לנחות, מרי ופיפין היו קונדסאים נמלטים, אראגורן היה מלך גולה, לגולאס היה אלף שהאמין בדו קיום עם בני האדם מחד ועם הגמדים מאידך, גימלי היה גמד שמוכן לשתף פעולה עם אלפים, וכו'.
חולית
עאליה
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
טיאלק
סטארגייט אטלנטיס
רונון
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
ה"בוצדמים"
המגדל האפל
גם כאן, כל אחד מחברי הקא-טט (כולל רולנד עצמו) הוא חריג חברתי.
דוגמאות אחרות:
כללי
מסע בין כוכבים
הנושא אינו עולה במפורש, לא בסדרות ולא בסרטי הקולנוע.
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
בפרק The Outcast, הג'נאיי הם עם נטול הפרדה מינית. בעבר הם היו זכר ונקבה, אבל בהווה הם כמעט נטולי מין. רייקר עובד בצמוד לאחת מבנות הג'נאיי, סורן, ומתפתחת ביניהם חיבה הדדית שהופכת לרומן. סורן מתוודה בפני רייקר שיש חלק מבני מינה שאכן מגלים נטייה מינית כלפי המין האחר, והיא ביניהם. רייקר משיב לסורן אהבה, כאשר הרומן האסור נחשף, סורן "נלקחת" ל"חינוך מחדש". רייקר, תוך הפרה ישירה של הצו העליון , אבל בעזרתו הנאמנה של וורף, מנסה להצילה, אבל לשווא.
ג'ונתן פרייקס, שביים את הפרק, רצה שאת הדמות יגלם גבר...
מב"כ-DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
איבנובה - גם יהודייה ממוצא רוסי, גם בעלת נטיות לסביות, אבל מעניין שאף אחת משתי תכונות אלה איננה מחריגה אותה.
מטריקס
אנדר
סטארגייט
לא קיים (הנושא כלל אינו עולה)
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
לא קיים
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
כללי
מסע בין כוכבים
מבוא
במב"כ לדורותיה היו כמה וכמה בני תערובת, אבל למרות הפתיחות והנאורות לכאורה של הסידרה, ברוב המקרים לא האיר הגורל את פניו לזוגות המעורבים או לילדיהם בני התערובת.
מב"כ-אנטרפרייז
כבר מההתחלה, המצב הרומנטי בין ארצ'ר לבין ט'פול לא ברור כל כך; גם לא המצב בין צ'רלי "טריפ" טאקר לבין ט'פול…
מב"כ-TOS
מר ספוק שכבר נזכר לעיל (אב וולקני, אם אנושית)
מב"כ-TNG
היועצת טרוי החמודה (אב אנושי, אם בטאזדית, בעל אנושי...);
וורף הקלינגוני (שמשום מה לא מצליח למצוא כלה קלינגונית מתאימה...) נושא לאישה את ג'דזיה הטרילית, ושניהם נאלצים לעבור טיפול גנטי ממושך כדי שיוכלו להביא לעולם ילדים;
אלכסנדר רוז'נקו, בנו של וורף מאישה אנושית;
למה קלינגוני וטרילית לא יכולים להביא צאצאים, ואילו קלינגוני ואנושית כן? לא ברור…
ומה קורה בין בני האדם? מיילס אוב'ריאן האירי נשוי לקייקו היפנית, והם בסך הכול הזוג המאושר (או לפחות היציב ביותר) בסידרה. לצורך האיזון הקדוש, נתנו לו גם ילדה יפנית חמודה וגם תינוק אירי ג'ינג'י חמוד לא פחות;
מב"כ-DS9
טורה זיאל (בתו של גול דוקאט הקרדאסי מאישה באג'ורית);
רום הפרנגי נשוי לליטה הבאג'ורית (אין להם ילדים, תודה לאל... אשתו הראשונה, הפרנגית, אמו של נוג, עזבה אותו למען גבר עשיר יותר);
אחיו קוורק היה נשוי (אמנם לתקופה קצרה) לקלינגונית;
קירה נריס הבאג'ורית נאלצה לשאת לתקופה מסוימת ברחמה את תינוקה של קייקו או'בריאן האנושית.
לעומת זאת, שתי אהובותיו של סיסקו היו שחורות. האם ייתכן שאייוורי ברוקס היה אחד השחקנים השחורים שסירבו בכל תוקף להיראות בסרט כשהם מנהלים רומן עם אישה שאיננה שחורה?
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
לאורך כל הסידרה אין רומן יציב אחד- האנט נאמן מדי לזכר אשתו המתה ועסוק מדי בהקמת הברית החדשה, בקה עסוקה מדי בעניינים משפחתיים, רומי וטראנס ג'מיני לא אנושיות ושיימוס זילאזני הרפר סתם חרמן...
אסימוב
טולקיין
אראגורן (אנושי) וארוון (אלפית) – היא ויתרה למענו על חיי הנצח שלה.
חולית
פול וצ'אני? עאליה ודאנקן איידהו?
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מספר מערכות היחסים הבין-גזעיות קטן מאוד. הדוגמה הבולטת ביותר, כמובן, היא הרומן בין דלן לשרידן; כזכור, דלן נאלצה לוותר על חלק מהמינבאריות שלה כדי לממש את אהבתה לשרידן (כפי שארוון האלפית ויתרה על חיי נצח כדי לממש את אהבתה לאראגורן ב"שר הטבעות").
מטריקס
אנדר
סטארגייט
אין מערכות יחסים בנות קיימא - בין-מיניות, חד-מיניות או אחרות... אבל האם ואלה או טיילה יכולות להיחשב לא-אנושיות? ורונון? או טיאלק?
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
טיאלק הוא היחיד שהיה נשוי ואב למשפחה, אבל אשתו הייתה ג'אפה כמוהו ולא הייתה לו אחרת על פניה.
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
לא קיים
המגדל האפל
קאן-טוי
הקאן-טוי ידועים בשם הבלתי רשמי, אך הנפוץ יותר, "אנשים נמוכים", כמו ב"אנשים נמוכים במעילים צהובים", בשל בגדיהם הצהובים הצעקניים לפעמים. הופעתם הראשונה הייתה באוסף "לבבות באטלנטיס" מ-1999 (אם כי זאבי הערבות ברומן "דספריישן" מ-1996 נקראו בשם זה), ומאוחר יותר הופיעו בשלושת הרומנים האחרונים בסידרת "המגדל האפל".
המדריך למגדל האפל של מארוול מתאר את הקאן-טוי כתוצאה של זיווג בין בני אדם לטאהין, הנוטים להפגין את "התכונות הבלתי רצויות ביותר של שני המינים". בניגוד לטאהין, שהם בעלי ראשים של חיות שונות, לקאן-טוי תמיד יש ראשים של חולדות מעוותות.
לקאן-טוי יש היגיינה גרועה ביותר (רבים מהם נגועים בפרעושים וכינים), ורבים מהם נושאים מחלות כגון כלבת. שיניהם צומחות ללא הרף, אך נשחקות בגלל לעיסה מתמדת.
קאן-טוי ובני אדם
נראה שלקאן-טוי יש יחס דו-ערכי מוזר כלפי המין האנושי, והם מעריצים את תרבותו ושמים אותה ללעג בו בזמן. לפי דתם, הקאן-טוי יחליפו את בני האדם ברגע שהמגדל האפל ייפול. מסיבה זו הקאן-טוי עוטים מסיכות אנושיות סינתטיות, עשויות לטקס חי שהם מגדלים, בהתאם לאמונתם שזהו הצעד הראשון לקראת הפיכתם לאנושיים. המסיכות מצוידות בחורי נשימה אדומים מדממים במצח, המתוארים כנקווים תמיד אך לעולם לא ממש מדממים. חורים אדומים אלה עלולים "להתייבש", תלוי באיזה עולם הם נמצאים.
בגדיהם צעקניים, מאופיינים בדרך כלל בצבעים תוססים ובדפוסים מנוגדים. בהיותם ב"ארץ" הם נוטים לנסוע בחיקויים של מכוניות אמריקניות קלאסיות. יש רמזים עבים לכך שמכוניותיהם הן יצורים חיים; במקרה אחד צמיג הושיט מחוש כדי לחטוף פיסת אשפה.
לקאן-טוי יש גם מנהג לאמץ שמות מתרבות הפופ האמריקנית ברגע שהם מגיעים לבגרות, עם תוצאות מגוחכות לפעמים (כגון ואן גוך באעז).
פונקציות
הקאן-טוי מתוארים כפועלים בשני תחומים עיקריים בשירותו של מלך הארגמן; שומרים בדוואר-טוי וגששים. נראה שתפקידם כשומרים בדוואר-טוי הוא בעיקר להתרפס בפני הממונים-הטאהין. כגששים, נראה שמותר להם חופש פעולה רב יותר כאשר הם מובילים ומבצעים משימות כגון גיוס, בדיקות, לכידה (או לכידה מחדש, כמו במקרה של טד בראוטיגן) של ברייקרים חדשים וציד אויביו של מלך הארגמן, כפי שמתואר ב"זאבי הקאלה" בזיכרונותיו של האב קלהאן.
המתודולוגיה של הקאן-טוי במבצעי חיפוש/ציד אלה עולה בקנה אחד עם תפיסתם הכוללת של הגיחוך שבתרבות האנושית. הם מגיעים אל יעדיהם דרך מודעות על חיות מחמד אבודות וכתובות קיר גסות.
הקדמונים
הקדמונים (לעתים נקראים גם "הקדמונים הגדולים") היו תרבות מתקדמת ביותר שנודעה בשם "האימפריום", אשר שלטה בכל-עולם מאות שנים לפני האירועים המפורטים בסיפור. הם התעסקו בפיתוח טכנולוגי באופן כפייתי לוגי וראו בהמצאותיהם פתרון לכל אתגר, החלפה של המהות הנצחית, הקסומה של הבריאה במכונות בנות תמותה. האימפריום רתם את הקסם של המגדל האפל, והשתמש בו כדי לנסוע לעולמות ולתקופות היסטוריות אחרות, כדי להתענג על ההרס והמוות. ביוהרתם ביקשו הקדמונים לשלוט ברצף הזמן/חלל כולו, אבל כדי לעשות זאת, תחילה היה עליהם להרוס ולבנות מחדש את המגדל האפל. עם זאת, הניסיון הזה הביא לאסון גדול שדרבן אותם לצאת למלחמה איש נגד רעהו. הקדמונים הצליחו להשמיד את עצמם בקרב אחרון אחד, והותירו את העולם התיכון גשממה רדיואקטיבית. עדיין ניתן למצוא שרידים טכנולוגיים של עידן הקדמונים פזורים בכל רחבי הארץ.
ותגידו לי שהסיפור הזה לא מזכיר לכם את סיפור מגדל בבל…
בגירסה המקורית של הרומן הראשון של "המגדל האפל", "האקדוחן", נרמז כי העולם של "המגדל האפל" הוא גירסה עתידית מנוונת של כדור הארץ של ימינו, והקדמונים הגדולים הם שלב עתידי בהתפתחות התרבות בת זמננו. אולם עם התפתחות הסידרה, התגלה שהכל-עולם (עולמה של הדמות העיקרית, רולנד דשיין) והארץ (או, ליתר דיוק, "ארץ-קיסטון") הם עולמות מקבילים, או "רמות" שונות של המגדל האפל, ולא עולם יחיד בנקודות שונות.
ראה "הקדמונים" של "סטארגייט"/ברית ארבעת הגזעים?
מוטאנטים אטיים
טאהין
הטאהין הם בעיקר יונקים ויצורים דמויי ציפורים, ורובם נשלטים ע"י מלך הארגמן. רמז הראשון לקיומם נמצא במהדורה המתוקנת של "המגדל האפל: האקדוחן". הטאהין נזכרים, אם כי לא בשמם, כאשר המקומיים מתארים את הזוועות מהסוג האורב מעבר לתנדרקלאפ. רולנד מתאר אותם כ"יצורים לא של הפרים, ולא של עולם הטבע, אלא יצורים שנולדו בטעות ממקום כלשהו בין השניים." לפעמים הם ידועים כ"העם השלישי".
פינלי או'טגו, הנזכר לראשונה בספר החמישי, הוא הטאהין הידוע ביותר בספר האחרון. פינלי בן יותר מ-300 שנה והוא בעל ראש של סמור, אבל דמויות משניות ב"בשירתה של סוזנה" ובספר האחרון כוללות טאהין בעלי ראשי ציפור, כגון מיימן (המכונה "קנרימן" ע"י סוזנה ו"טוויטי הציפור" ע"י ג'ייק בגלל ראשו הצהוב) וג'יי (שסוזנה מכנה בשם "הוקמן" - "איש הנץ") בגלל נוצותיו החומות).
הטאהין הם מאריכי ימים ולכאורה, עליונים על בני אדם מבחינה גופנית ונפשית. רובם רואים את בני האדם (או "היומס", כינוי גנאי) כנחותים, על אף שחלקם נהנים מאמנויות אנושיות, כגון ספרות, ומכמה פעילויות אנושיות, כגון כדורסל. אין להתבלבל בינם לבין הקאן-טוי (או "אנשים נמוכים") שהם בעיקר בעלי פרצופי עכברושים, עוטים מסיכות אנושיות, ואכן נחותים מבני אדם. בספר השביעי נרמז שיש להם תרבות משלהם (מוזכר טקס החלפת שם) ושאמונותיהם הדתיות (אם בכלל) שונות לגמרי (נראה שהתפילה מבלבלת את פינלי או'טגו).
נראה ש"טאהין" משמש גם בצורת רבים וגם בצורת יחיד. ("ראיתי טאהין בעל פני ציפור." "ראיתי כמה טאהין משחקים כדורסל.")
דוגמאות אחרות:
כללי
כל משטר חושב שהוא הטוב, הצודק והמוצלח ביותר, עד כדי כך שהוא מוכרח להשתלט על כל המשטרים האחרים בסביבה שהם כמובן נחותים ממנו, ואפילו להשמיד אותם כליל אם לא יסכימו לקבל עליהם את מרותו. כולם, אגב, טועים. ושימו לב שאף פעם לא מספרים לנו מה קורה אחרי שהמורדים (שגם הם כמובן טובים וצודקים) מצליחים להפיל את שלטון הרשע ולהחליפו.
מסע בין כוכבים
מבוא
האם עקרון הפרדת הרשויות נשמר?
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ-DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
אילוצי המבנה של הסידרה (הגבלה מראש ל-5 עונות) השפיעו גם על העיסוק בנושאים חברתיים ופוליטיים, אך גם בתקופה קצרה כזאת הצליחו היוצרים לדחוס תהפוכות חברתיות, מדיניות ופוליטיות מרובות.
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
לא ברור אם רולינג התכוונה לכך, אבל היא בנתה לעולם הקסמים מערכת ממשל ומשפט המשקפת להפליא את זו של אנגליה בימינו, ומהווה תמונת ראי שלה. כדרכו של ראי, התמונה שמשתקפת ממנו היא לפעמים ביקורתית ולא מחמיאה. לפי המאמרHarry Potter and the Separation of Powers: A Law and Literature Review of J.K. Rowling’s Harry Potter and the Order of the Phoenix., מאת Colette Spanyol, אחד מחסרונותיה הבולטים של השיטה הוא העדר מוחלט של הפרדת רשויות, כפי שהדבר בא לידי ביטוי במשפטו של הארי פוטר, אבל בכך היא דווקא דומה לשיטות משטר עתידיות רבות המתוארות במד"ב ובפנטסיה.
מקורות:
המאמר בוויקיפדיה
Harry Potter and the Half-Crazed Bureaucracy, Benjamin H. Barton, University of Tennessee College of Law, Michigan Law Review, Vol. 104, May 2006
Harry Potter and the Separation of Powers: A Law and Literature Review of J.K. Rowling’s Harry Potter and the Order of the Phoenix. Colette Spanyol, Hertfordshire Law Journal 3(1), 12-16
המגדל האפל
האם משטרה, נשיא, ממשלה קיימים ביקום של המגדל האפל?
ידוע שקיים שלטון מקומי כלשהו, אבל המבנה המדינתי-פדרלי לא ברור. אין, למשל, מלוכה, כי "מלך הארגמן" הוא לא מלך, אלא ראש תאגיד.
דוגמאות אחרות:
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
כינון הפדרציה המאוחדת של כוכבי הלכת
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
אחת הדוגמאות היחידות שבהן אנו אכן רואים מה קרה אחרי שמרד הצליח היא ב"ח"ע 9", שהרי אנו נכנסים לסיפור בדיוק בנקודה שבה הבאג'ורים הצליחו לסלק את הכובשים הקרדאסים (בעזרת הפדרציה הטובה והמיטיבה), וכזכור התמונה שמצטיירת שם איננה בדיוק אידילית.
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
הדררים
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
שלושה עמים עיקריים בעלי צורות משטר שונות ו"ברית הארץ"
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
משרד הקסמים
משרד הקסמים החליף את "מועצת הקוסמים", צורת השלטון המוקדמת ביותר הידועה בעולם הקוסמים. הוא משמש כרשות המחוקקת, המבצעת והשופטת של קהילת הקוסמים בבריטניה (גם במדינות אחרות קיימים גופים שלטוניים נפרדים לקהילות הקוסמים, כגון למשל בנורווגיה).
אין בחירות מסודרות למשרות השונות במשרד, חוץ מאשר למשרת השר. לא ברור למי יש סמכות לבחור או לפטר שרים. השר בפרט והמשרד ככלל תלויים מאוד בדעת קהל הקוסמים (כפי שהיא באה לידי ביטוי ב"הנביא היומי") ואף מנסים לתמרן אותה ולהשפיע עליה. לעבודה במשרד מתקבלים אחרי סיום הלימודים, אם כי למחלקות שונות נדרשות רמות שונות של השכלה ואף תוצאות של מבחנים ספציפיים. לפעמים הממשלה נראית זדונית, ולעתים קרובות היא חסרת אונים עד כדי כך שאיננה מסוגלת למנוע התקפה על מחלקת המסתורין, לכאורה המחלקה המוגנת ביותר שלה.
במהלך מלחמת הקוסמים השנייה הפך משרד הקסמים לטוטליטרי, דבר שבא לידי ביטוי בין היתר בפיקוח הכבד שהוצב על חשודים בבגידה ובהקמת הוועדה לרישום בני המוגלגים, שהועמדו לדין על עלילות שווא של גניבת קסמים מקהילת הקוסמים, אולם לאחר נפילתו הסופית של וולדמורט התחוללה במשרד רפורמה מקיפה. בין מנהיגיה היו הארי פוטר ורון ויזלי במשרד ההילאים, והרמיוני גריינג'ר במחלקה לרישוי ופיקוח על חיות הפלא ומאוחר יותר במחלקה לאכיפת חוקי הקסם.
אגב, תפקיד שר הקסמים הוצע לדאמבלדור ארבע פעמים, ורבים תמכו במועמדותו, אך הוא דחה את ההצעה לאור ניסיונו השלילי עם כוח מופרז (מזכיר משהו..?)
המחלקה לאכיפת חוקי הקסם
המחלקה לאכיפת חוקי הקסם שוכנת בקומה השנייה של משרד הקסמים והיא הגדולה ביותר במשרד. היא מעין שילוב של המשטרה ומערכת המשפט. היא מקבילה למשרד הפנים בממשלה המוגלגית בבריטניה או למשרד המשפטים של ארצות הברית, ומחולקת למשרדים הבאים:
1. משרד ההילאים
משימתם של ההילאים היא לרדוף אחר קוסמים אפלים וללכוד אותם. לפי מק'ג'ונגל, המשרד מקבל מועמדים חדשים אחרי 5 בחינות גמר (בציון של לא פחות מ"עולה על הציפיות"). שיקויים, DADA, שינוי צורה, לחשים ועשבים הם המקצועות המתאימים ביותר למבקשים להתקבל לתכנית ההכשרה. על המועמד האפשרי לעבור גם "... שורה של מבחני אופי והתאמה". נימפדורה טונקס אומרת ששניים מהקורסים בתכנית ההכשרה הם "הסוואה ותחפושת" ו"חמקנות ועיקוב", ושקשה לעבור את ההכשרה בציונים גבוהים (דרישה).
בזמן המלחמה הראשונה נגד וולדמורט הורשו ההילאים להשתמש בקללות הבלתי נסלחות נגד חשודים כאוכלי-מוות. ההילאים שימשו גם כמגינים של מטרות בולטות כגון הארי, הודוורטס וראש הממשלה המוגלגי.
הארי פוטר הצטרף למחלקה זו אחרי שהביס את וולדמורט, ובעקבותיו גם רון ויזלי. אחת מראשי המחלקה הידועות ביותר הייתה אמיליה בונז.
2. המשרד לשימוש לא נאות בקסמים
המשרד לשימוש לא נאות בקסמים אחראי לחקירת עבירות לפי הצו בדבר הצו בדבר הגבלה סבירה של כישוף לקטינים ותקנון הסודיות של קונפדרציית הקוסמים הבינלאומית.
3. הקסמהדרין
הקסמהדרין הוא הערכאה המשפטית העליונה של עולם הקוסמים. המקור האנגלי של השם הוא "מפגש החכמים", מועצה של אנשים רבי עוצמה שזומנו לייעץ ולמנות מלכים באנגליה האנגלו-סקסית (המקור לתרגום העברי מובן...)
במהלך מלחמת הקוסמים הראשונה התקיימו באולם הקסמדרין משפטיהם של אוכלי המוות.
דאמבלדור כיהן כמכשף ראשי של הקסמהדרין במשך 50 שנה עד שהורחק ("עוף החול").
4. משרדים אחרים
היחידה לאכיפת חוקי קסמים המטפלת בעבירות יום-יומיות, המשרד למניעת שימוש לרעה בחפצי המוגלגים (תפקידו הראשון של ארתור ויזלי), והמשרד לעיכוב ולהחרמה של לחשי הגנה וחפצי מגן מזויפים (ארתור ויזלי קודם לעמוד בראשו).
המחלקה לתאונות ואסונות קסם
המחלקה לתאונות ואסונות קסם, השוכנת בקומה השלישית של משרד הקסמים, אחראית לטיפול בנזקים הנגרמים ע"י תאונות קסמים וכוללת את המשרדים הבאים: היחידה לביטול מעשי קסם בלתי מכוונים, מטה המשכיחים (האחראים למחיקת זיכרונותיהם של מוגלגים המעורבים בתאונות קסמים) והוועדה לתירוצים ראויים למוגלגים (האחראית להמצאת תירוצים מוגלגיים לתאונות הנגרמות ע"י קסמים).
המחלקה לרישוי ופיקוח על חיות הפלא
המחלקה לרישוי ופיקוח על חיות הפלא, המחלקה השנייה בגודלה במשרד, שוכנת בקומה הרביעית של משרד הקסמים ומחולקת לתת-המחלקות הבאות: אגף החיות, אגף היישויות, אגף הרוחות, לשכת הקישור עם הגובלינים, לשכת הקישור עם הקנטאורים ומרכז הייעוץ לנפגעי מזיקים. אחרי סיום לימודיה בהוגוורטס, הרמיוני גריינג'ר הועסקה במחלקה זמן קצר לפני שעברה למחלקה לאכיפת חוקי הקסם.
המחלקה לשיתוף פעולה בינלאומי בקסמים
המחלקה לשיתוף פעולה בינלאומי בקסמים, השוכנת בקומה החמישית של משרד הקסמים, עושה מאמצים להשיג שיתוף פעולה של קוסמים ממדינות שונות בפעילויות של עולם הקוסמים בתחום הפוליטי והציבורי. זו המחלקה הדומה ביותר למשרד החוץ המוגלגי, והיא כוללת את תת-המחלקות הבאות: גוף תקנות הסחר הבינלאומי בקסמים, לשכת חוק הקסם הבינלאומי, והסניף הבריטי של קונפדרציית הקוסמים הבינלאומית.
עד מותו, ראש המחלקה לשיתוף פעולה בינלאומי בקסמים היה ברטי קראוץ' האב. פרסי ויזלי החל את הקריירה המפוארת שלו במחלקה זו.
מחלקת התחבורה הקסומה
מחלקת התחבורה הקסומה, השוכנת בקומה השישית של משרד הקסמים, היא האחראית להיבטים שונים של תחבורת הקסם. היא כוללת את תת-המחלקות הבאות: רשות רשת הפלו, הפיקוח על תקנים למטאטאים, לשכת מפתחות המעבר והמרכז לרישוי התעתקות (המנפיק רישיונות התעתקות לקוסמים ולמכשפות).
המחלקה לספורט ומשחקי קוסמים
המחלקת לספורט ומשחקי קוסמים, השוכנת בקומה השביעית של משרד הקסמים, היא לכאורה המחלקה הרגועה ביותר במשרד, והיא האחראית לארגון אירועי ספורט כמו גביע העולם בקווידיץ' וטורניר הקוסמים המשולש. המחלקה כוללת את תת-המחלקות הבאות: מטה ליגות הקווידיץ' של אנגליה ואירלנד, מועדון הג'וג'ואים הרשמי, והלשכה לפטנטים מופרכים.
מחלקת המסתורין
מחלקת המסתורין, השוכנת בקומה התשיעית של משרד הקסמים, אחראית לחקירת חידות שונות (מוות, זמן חלל, מחשבה ואהבה) ובין היתר מאוחסנים בה עותקים של נבואות עתיקות. בתקופת שלטונו של וולדמורט נאלצה המחלקה לשקר ולטעון שבני מוגלגים "גונבים קסמים" מטהורי דם, מה שהפך אותם לעבריינים ואיפשר את רדיפתם ומעצרם. הסיבה לכך שבני מוגלגים רוכשים מלכתחילה כוחות קסם מעולם לא הוסברה בספרים.
בגלל טיבה החשאי של זרוע זו של ממשלת הקוסמים, אפשר לדמות אותה לסוכנות ביון של העולם ה"אמיתי", בכך שרוב עבודת המחלקה מבוצעת בסודיות מוחלטת. אולם למעשה עיקר העבודה הוא מחקר מדעי רגיל שנועד לחשוף את הסודות שמאחורי הקסם.
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
כללי
אימפריות (בין) גלאקטיות לסוגיהן, בראשות קיסרים (רשעים) או לא
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
אימפריות (בין) גלאקטיות לסוגיהן, בראשות קיסרים (רשעים) או לא
חולית
אימפריות (בין) גלאקטיות לסוגיהן, בראשות קיסרים (רשעים) או לא
מלחמת הכוכבים
אימפריות (בין) גלאקטיות לסוגיהן, בראשות קיסרים (רשעים) או לא
בבילון 5+קרוסייד
אימפריות (בין) גלאקטיות לסוגיהן, בראשות קיסרים (רשעים) או לא
מטריקס
אנדר
אימפריות (בין) גלאקטיות לסוגיהן, בראשות קיסרים (רשעים) או לא
סטארגייט
אימפריות (בין) גלאקטיות לסוגיהן, בראשות קיסרים (רשעים) או לא
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
כללי
ההבדל בין אוטופיה לדיסטופיה הוא בד"כ בעיני המסתכל, אם כי יש לציין שאוטופיה יכולה להיות דיקטטורית ודיסטופיה יכולה להיות נאורה ודמוקרטית (ראה "המנושל" של אורסולה לה גווין)
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
קהיליית המערכות הייתה תרבות אוטופית ענקית, שהשתרעה על פני שלוש גלקסיות גדולות בקבוצה המקומית. היא הוקמה ע"י הוודרנים, הראשונים שגילו את ה-slipstream.
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
אימפריות (בין) גלאקטיות לסוגיהן, בראשות קיסרים (רשעים) או לא
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דיסטופיה
דוגמאות אחרות:
כללי
1. חברות כוורת
אחד הניסיונות המעטים להמציא סוג חדש לגמרי של משטר חברתי הוא חברת הכוורת לסוגיה. מהי בדיוק חברת כוורת?
ההגדרה הנפוצה ביותר היא חברה של פרטים שכולם פועלים למען מטרה משותפת אחת, ללא כל אינדיבידואליות, ובהנהגת מלכה אחת שכולם משרתים אותה. אבל כפי שנראה, הגדרה זו איננה אחידה לגמרי ויש לה כמה וריאציות.
אגב, האם העובדה שחברה כזאת קיימת בטבע רק בעולם החרקים צריכה להגיד לנו משהו?
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
1. חברות כוורת
הבורג
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
1. חברות כוורת
המגוג, למרות שהיה שם פרט יחידני, רוו בם
אסימוב
המוסד
הקיסרות
המוסד השני
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
1. חברות כוורת
ב"בבילון 5" יש רק חברה אחת שמתקרבת לדימוי של חברת כוורת, והיא חברת הצללים. למה? מפני שלאורך כל הסידרה איננו רואים פרט שמייצג את החברה הזאת. תמיד "הצללים", תמיד בלשון רבים. לוורלונים, לעומת זאת, יש יחיד ייצוגי, הלא הוא השגריר קוש.
מטריקס
אנדר
1. חברות כוורת
הבאגים
סטארגייט
1. חברות כוורת
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
משכפלים
המשכפלים הוצגו בסוף העונה השלישית של הסידרה. הם גזע של מכונות תבוניות, בעלות יכולת שכפול עצמי ויכולת למידה והבנה מהירה של טכנולוגיה. כל משכפל בנוי מיחידות מודולריות בעלות כוח מחשוב עצמאי. המשכפלים, הניזונים ממתכת, מופיעים לרוב בצורת חרקים מכניים, אך יכולים להופיע גם בדמות אדם. כמו לחרקים יש למשכפלים מלכה, שיוצרת דור חדש מחומרי הגלם שבסביבה. המשכפלים מנהלים מלחמה גלויה עם מספר גזעים אורגניים ומתעלמים לחלוטין מהאחרים, אלא אם כן אלה מסכנים אותם. יכולתם "להטמיע" טכנולוגיה ולהבין אותה במהירות הופכת את המשכפלים לאויבים מסוכנים ומתוחכמים. האסגרד, הנעזרים באנשי כדור הארץ במלחמתם במשכפלים, נוכחו לדעת כי דווקא הטכנולוגיה הארצית הפרימיטיבית יחסית והשימוש בקליעים יעילים יותר מאשר הטכנולוגיה שלהם-עצמם במלחמה נגד המשכפלים.
בעונה החמישית מתברר כי מקורם של המשכפלים, שנלחמו עד אז באסגרד בגלקסיה אחרת, הוא דווקא בגלקסיה שלנו. צוות ס"ג-1 מגלים שרידים שלהם בכוכב לכת נטוש, וכן אנדרואידית. כאשר הם מפעילים אותה, הם מגלים כי היא תוכנתה עם אישיות ילדותית ויצרה את המשכפלים כמשחק עבור עצמה. למרות ששלטה בהם בהתחלה, המשכפלים פיתחו רצון עצמי והשמידו את כל החיים בכוכב הלכת.
המשכפלים הם תוצאה של ניסוי שערכו הקדמונים כדי ליצור נשק נאנוטכנולוגי במטרה להשמיד את הרפאים כליל. הנשק בנוי חלקיקי נאניטים המתוכנתים לפלוש באגרסיביות לגופו של הקורבן המיועד ולהשמיד אותו מבפנים (ולהפך, לרפא אותו ממחלותיו). עם הזמן הנאניטים השתלטו על יוצריהם ולבשו צורת אנוש וכעת הם מהווים את הנשק היחידי שיכול לעצור את הרפאים. אולם, הם מהווים גם איום על צוות אטלנטיס, ובמסגרת מלחמתם ברפאים, הם הורגים ומשמידים עולמות המאוכלסים בבני אדם.
המשכפלים הם צורת חיים מכאנית רבת עוצמה המשתמשת בטכנולוגיה מבוססת קירון, מורכבת מאבני בנייה באמצעות ננוטכנולוגיה. הם שואפים להגדיל את מספרם ולהתפשט ביקום על ידי הטמעת טכנולוגיות מתקדמות. הם עוינים לכל צורות חיים האחרות ביקום, אך האסגרד הם מתנגדיהם העיקרים. בפרק "ברירה לא טבעית", המשכפלים פיתחו משכפלים דמויי אדם, המבוססים על הטכנולוגיה שהם חילצו מיוצרתם האנדרואידית, נראים בדיוק כמו בני אדם ומסוגלים לשנות את צורתם. משכפלים רגילים עמידים בפני נשק אנרגיה, וניתן להשמיד רק בנשק יורה קליעים. משכפלים דמויי אדם, לעומת זאת, עמידים בפני נשק יורה קליעים, בגלל השינוי באופיים מבלוקים גדולים ליחידות קטנות יותר בגודל של תאים אורגניים (גושי תאים).
בפרק "סדר חדש" (חלק 2), נשק עתיק המכונה "משבש משכפלים" פותח על ידי ג'ק אוניל כאשר הידע של הקדמונים היה עדיין במוחו. הוא פועל באמצעות חסימת הלכידות בין הגושים המרכיבים את המשכפלים. המשכפלים בגלקסיה שביל החלב הושמדו ע"י נשק-העל של הדקארה בפרק הכפול Reckoning בשיא העונה ה-8. נרמז כי גם האסגרד השתמשו באותה טכנולוגיה כדי להביס את המשכפלים בגלקסיה הבית שלהם.
לוחמי קאל
יצורים שנוצרו על ידי הגואולד אנוביס כדי להחליף את הג'אפה שלו כחיל רגלים. הם מורכבים מצורה אנושית מהונדסת גנטית שהופחו בה חיים בעזרת טכנולוגיית ריפוי של הקדמונים, ומושתל בהם שיתופן גואולד "ריק" כדי להפוך אותם לכנועים. לוחם הקאל עוטה שיריון העמיד כמעט בפני כל כלי הירי, נשקי האנרגיה, וחומרי הנפץ. פיקוד השער והטוקרה מוצאים בסופו של דבר דרך לנטרל את האנרגיה מקיימת החיים של לוחמי הקאל.
סטארגייט אטלנטיס
הרפאים
היריבים העיקריים בסטארגייט אטלנטיס, הרפאים, הם המין הדומיננטי בגלקסיית פגסוס. הם דמויי-אדם בני אלמוות מבחינה ביולוגית ומבוססי כוורת הניזונים מ"כוח החיים" של בני אדם, כשהם גורמים להם "לאבד שנים" באופן דומה להזדקנות. הרפאים גירשו את הקדמונים מפגסוס לפני 10,000 שנים; כעת הם מחזירים בעולמות האנושיים של גלקסיית פגסוס כבמקורות מזון. הגעתה של משלחת אטלנטיס לגלקסיית פגסוס מובילה להתעוררות בטרם עת של הרפאים מתרדמתם; האוכלוסייה האנושית של גלקסיית פגסוס איננה מספיקה כדי לקיים את כל הרפאים שהתעוררו. כדי להשביע את רעבונם, רפאים מנסים להגיע לכדור הארץ, שאוכלוסייתו גדולה הרבה יותר מזו של כל גלקסיית פגסוס. הדבר ניתן לביצוע רק באמצעות שער או השגת טכנולוגיית הנעת-על מתקדמת יותר, שני דברים שנמצאים באטלנטיס. אחרי שהמשלחת הוליכה אותם שולל לחשוב שעיר נהרסה, הרפאים פתחו במלחמת אזרחים אכזרית. אחד הרפאים, ששפרד נתן לו את השם טוד, שש לשתף פעולה אחרי ששפרד חילץ אותו מידי הג’נאיי; טוד ממשיך לסייע למאמצי המשלחת למטרות רווח הדדי.
לפי הסברה, מקורם של הרפאים הוא בסוג של חרק טפיל, חיפושית איראטוס, החיה בגלקסיית פגסוס ומאמצת חלק מהמאפיינים הגנטיים של קרבנותיה, במקרה זה בני האדם שנמצאו בעולם הבית שלה. אלה התפתחו במהרה ליצורים דמויי אדם, הניזונים מקרבנותיהם על ידי שאיבת כוח החיים שלהם במגע יד. הם מאורגנים ומתנהגים כחרקים, וחיים בקיבוץ דמוי כוורת. גוף הרפא נקי מחלבונים חוסמים, מה שמעניק לתאים יכולת ריפוי מדהימה. כתוצאה מכך הרפאים מאריכים ימים, אינם מזדקנים, וקשה מאוד להרוג אותם. נוסף על כך, הם בעלי כוח גופני עצום.
נוסעים
הנוסעים הם יצורים אנושיים החיים על צי של ספינות כדי לחמוק מהרפאים, שהוצגו ב"נוסעים". על אף שאינם מתקדמים מבחינה טכנולוגית כמו הקדמונים, לנוסעים הנעת-על ונשק מתקדמת. בשל ריבוי אוכלוסייתם מעבר לקיבולת השטח הזמין להם, הנוסעים נאלצו לנטוש כמה מאנשיהם על כוכבי לכת. גילוי ספינת קרב מסוג אורורה הבטיח לפתור את הבעיה הזו, אך ללא גן הטכנולוגיה הקדמונית הם לא היו מסוגלים להפעיל אותה. הם חוטפים את ג'ון שפרד ומאלצים אותו ליצור ממשק עבורם. בתחילה הוא לא שש לשתף פעולה בגלל חטיפתו, אך שפרד ומנהיג הנוסעים לארין מגיעים סופו של דבר להבנה לאחר ניסיון הדדי עם הרפאים. ב"את חטאיי אני מזכיר", הנוסעים מודאגים מאיום המשכפלים האסוראנים אחרי שאחד משותפיהם לסחר מושמד. כמה מספינותיהם, כולל ספינת הקרב הקדמונית, מצטרפות לצוות אטלנטיס ולרפאים במלחמה נגד המשכפלים על עולם הבית שלהם. לדברי המפיקים ג'וזף מאלוצי ופול מאלי, הנוסעים נוצרו כ"קלף פראי" בנוסח הג'נאיי, אבל עם טכנולוגיה מתקדמת שתהפוך אותם ל"אתגר" לצוות אטלנטיס. אורח החיים שלהם תוכנן כדרך לעקוף את העובדה שנקבעה כי הרפאים משמידים כל תרבות המתקרבת אליהם בקידמה טכנולוגית.
אסוראנים
צורות חיים מלאכותיות מורכבות מנאניטים, הוצגו בעונה ה-3 של סטארגייט אטלנטיס. הם דומים למשכפלים דמויי האדם של סטארגייט ס"ג-1 ולכן הם נקראים כך בסידרה. האסוראנים נוצרו על ידי הקדמונים כדי להילחם ברפאים, אבל בסופו של דבר ננטשו כי היו מסוכנים מדי. הנאניטים, תוקפניים ביותר, שגשגו ונבנה ציביליזציה מתקדמת. בעונת 4, רודני מקיי מפעיל את קוד ההתקפה של האסוראנים וגורם להם לתקוף את הרפאים, אבל בסופו של דבר מתהווה איום על כל תושבי פגסוס.
בני כלאיים
גזע חדש שנוצר על ידי הרפא מייקל, נראה בראשונה ב"נקמה". לאחר שנודה על ידי בני מינו, מיכאל ביקש לשלב חיפושית איראטוס ודנ"א אנושי כדי ליצור חסידים חדשים המצוידים בכוחותיהם של הרפאים אך לא בחולשותיהם. הוא משמיד את הטראניאים, בין יתר, כנבדקים לניסויים שלו. ליצורי הכלאיים הראשונים יש מראה בהמי, כולל שריון חיצוני וטפרים. בפרק הכפול "Kindred" מתגלה שמייקל יצר בני כלאיים "מעודנים" יותר ע"י שימוש באוכלוסיה אתוסית חטופה. בני כלאיים אלה דומים לרפאים, אבל אינם צריכים להיזון מבני אדם. ב"חיפוש והצלה" רבים מבני הכלאיים נהרגו עם השמדת הסיירת של מייקל, והאחרים נתפסו על ידי משלחת אטלנטיס. הם חוזרים בהדרגה לצורתם המקורית בעזרת רטרווירוס של בקט. הם נכלאים במחנה ביבשת על ידי IOA, לפני שמרשים להם לחזור אל בני עמם. ב"לחישות", צוות אטלנטיס מגלה אחת מהמעבדות של מייקל, המכילה גרסאות קודמות של בני הכלאיים שלו המשלבות דנ"א מכמה יצורים אחרים, נוסף על חיפושיות איראטוס. יצורים מרושעים אלה הם עיוורים וצדים לפי קול, וביכולתם לפזר מחריצי זימים בצוואריהם ערפל המפריע לציוד אלקטרוני.
סטארגייט יוניברס
"מל"טים"
המל"טים הם מערכת מלחמה רובוטית עם מל"טי תקיפה וספינת-אם ששולטת בהם. נראה שהם תוקפים ומשמידים כל חללית שאיננה שלהם. צוות ה"דסטיני" משער כי תרבות-האם שלהם גוועה מזמן, ושהם רק ממשיכים בביצוע משימתם להשמיד כל טכנולוגיה זרה, ואגב כך משמידים גזעים אחרים.
"חרקי אבק"
חרקים אלה יוצרים אשליה של חול מרחף. הם יכולים לצרוך כמויות גדולות של מים בקצב מהיר בהתחשב בכך שהם יישויות קטנות כל כך. נראה שהם יצורים תבוניים והם סבילים ומועילים, אלא אם כן מתגרים בהם, ובמקרה כזה הם יכולים להיות קטלניים ביותר. הם מתעופפים ב"נחילים" ותוקפים ביחד. הם היו המין הראשון שנתקל במשלחת ה"דסטיני", אם כי בתחילה התייחסו אליהם כאל הזיה של מתיו סקוט. נראה שיצורים אלה פיתחו קירבה אל סקוט וסייעו לו בחיפוש אחר ליים אחרי שהוא הציע להם מים כמבחן ליכולת החישה שלהם. יצורים אלה גם החיו אותו בעולם הבית שלהם, כאשר הוא התמוטט בשל החום, אחרי שהתחפרו באדמה כדי לשחרר מעט מים כדי להעיר אותו.
"חייזרי אוכמניות"
אין מידע רב על מין זה, כולל שמם, אבל נראה שהם גזע מתקדם ביותר, להוט להשיג את סודות ה"דסטיני". הם תקפו את ה"דסטיני" בכוונה לעלות על סיפונה פעמים רבות. הם חטפו את ראש ואת קלואי בניסיון לצבור ידע חיוני על ה"דסטיני". במהלך שביים הוחדרה לגופו של ראש משואת איתור שאפשרה לחייזרים לעקוב אחר ה"דסטיני".
אורסיני
האורסיני מופיע לראשונה ב"התעוררות". הם חייזרים דו-רגליים קטנים, אבל זריזים מאוד. צבע עורם אפור-ירקרק. הם היו בתרמילים כאשר ה"דסטיני" עגנה ליד ספינת ההזרעה. תרמילים אלה נמצאו לאחר מכן על ספינה שניזוקה קשות שריחפה בחלל. הפעם התרמילים היו ריקים. כאשר טלפורד היה תקוע אתם על ספינת ההזרעה, הם השתמשו בתרמילים כדי להעביר את הידע שלהם אליו (על ידי שימוש בממשק עצבי), וביחד הם תיקנו את ספינת ההזרעה. בסופו של דבר הם נחלצו לעזרת ה"דסטיני" כאשר זו הותקפה על ידי אותה ספינת מל"ט שהשמידה את ספינות האורסיני. התגלה כי האורסיני שבספינת ההזרעה הם האחרונים מבני מינם, כיוון שלא ניתן ליצור קשר עם כל אורסיני אחרים. האורסיני מתו עם ספינת ההזרעה בהתקפה על ספינת הפיקוד המל"טית השנייה.
הארי פוטר
המגדל האפל
האם התאגידים החליפו לחלוטין את השלטון המרכזי? ברור שמתנהלת מלחמה על שליטה ביקום של המגדל האפל בין שני תאגידים – תאגיד טט (בשליטתו של רולנד) ותאגיד סומברה (בשליטתו של מלך הארגמן).
דוגמאות אחרות:
היום השלישי
הפולשים הם חברת כוורת
אני אגדה
רוברט נוויל רושם ביומנו מפגש עם "כוורת", אבל בכוורת הזאת יש בבירור זכר שליט.
כללי
יוצרי המיתוסים ניסו מאז ומתמיד לשלב בסיפורי העלילה דיונים בנושאים חברתיים ופוליטיים שברומו של עולם, כגון מבנה החברה, פוליטיקה בינלאומית וכלל-עולמית, דיפלומטיה, דיני מלחמה, דיני חוזים, סדר דין אזרחי ופלילי, משפט בינלאומי ועוד ועוד.
לכאורה, היקומים שהן הציגו מרוחקים מרחק שנות אור רבות מהיקום המוכר שלנו, אבל אם נבחן את ההיסטוריה של מאה השנים האחרונות, מלפני מלחמת הראשונה ועד היום (כאשר יש כבר כאלה הטוענים שאנו נמצאים בעיצומה של מלחמת העולם השלישית...) נגלה שהדימיון רב הרבה יותר משרודנברי או סטראזינסקי, למשל, היו רוצים שנחשוב.
אמנם הם פעלו בתקופות שונות, אבל התבססו על מערכות קיימות של מושגים, ערכים ומבנים, וזאת ניתן לראות כבר בתרשימים הבאים המייצגים את המבנים הפוליטיים הכלליים של שני היקומים. חשוב לציין שבדיוק כמו בעולם שלנו, התרשימים מתארים מצבים זמניים, והשמות בכל אחת מצלעות המשולש יכולים להתחלף ואף עושים זאת ללא אתראה מוקדמת, גם כן בדיוק כמו בעולם שלנו...
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
(תמונה 38, שלי)
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
מטרת המסעות דרך השער היא ליצור בריתות עם תרבויות אחרות ולמצוא בעלי ברית במלחמה קודם נגד הגואולד ואח"כ נגד האוריי והרפאים. הבעיה היא שרוב המסעות שמתחילים כשליחות של שלום וגילוי ("האדם כגלאי") מסתיימים במקרה הטוב בתקריות דיפלומטיות כתוצאה מהתערבות גסה בעניינים של עמים ותרבויות אחרים, ובמקרה הגרוע במלחמה.
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
עולם הקוסמים שומר בקנאות על ההפרדה בינו לבין עולם ה"מוגלגים". ומגעים בין משרד הקסמים לבין ממשלת ה"מוגלגים" מתקיימים רק בשעות חירום או כאשר נבחר ראש ממשלה חדש. בזמנים אלה, שר הקסמים יוצר קשר עם ראש הממשלה ה"מוגלגי" באמצעות דיוקן קסום שנמצא במשרדו. הדיוקן תלוי על הקיר באמצעות לחשי קיבוע, כך שאי אפשר להסירו. זמן קצר לפני הביקור, מודיע הדיוקן ברשמיות על הגעתו הצפויה של שר הקסמים. יחסם של שרי הקסמים אל ראשי הממשלה ה"מוגלגים" היה לרוב מתנשא למדי.
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
כללי
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
כללי
מעניין (ומצער), אגב, שאף אחד מהיוצרים (או אף אחד בכלל) לא העלה על דעתו לנסח גירסה כתובה מלאה של אף אחד מההסכמים והאמנות הרבים הנזכרים בסידרה לדורותיה.
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
האמנה המכוננת את הפדרציה המאוחדת של כוכבי הלכת.
מב"כ-TNG
**הסכמי קיטומר
מב"כ- DS9
הסכמי הזמן של המאה ה-29
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אמנת הכינון של הקהילייה החדשה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
האמנה המוציאה אל מחוץ לחוק את השימוש בהנעות מאסה ע"י כל חברות התרבות (ראה מפרט טכני כאן).
מטריקס
אנדר
סטארגייט
ארצות הברית, מכוח שליטתה בשער, אחראית במידה רבה למדיניות הבין-כוכבית של כדור הארץ בפרויקט השער. מדינות נוספות החלו בהדרגה לקחת חלק בשימוש בו. בעקבות אירועי "נמסיס" (עונה 3), רוסיה הקימה לזמן קצר תכנית שער משלה, שבסיסה בסיביר, אך זו הסתיימה והתמזגה עם התכנית האמריקנית המתנהלת מהר שייאן זמן קצר אחרי "ווטרגייט" (עונה 4).
ארצות הברית ורוסיה מעדכנות את שלוש החברות הקבועות האחרות במועצת הביטחון של האו"מ (בריטניה, צרפת, הרפובליקה העממית של סין) ב"גילוי" (עונה 6), בתקווה לאחד את המשאבים הצבאיים המשולבים שלהן כדי להגן על כדור הארץ מפני הצי של אנוביס. נשיא ארצות הברית מודיע גם לבעלת הברית הוותיקה קנדה על תכניות המלחמה של פיקוד השער ב"העיר האבודה".
לאחר תבוסת הצי של אנוביס וגילוי המוצב הקדמוני באנטארקטיקה, הוקמה ועדה בינלאומית כדי לפקח עליו ועל המשלחת לאטלנטיס. חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם והחבריות החותמות של האמנה האנטארקטית (כולל אוסטרליה, ג'מייקה, הפיליפינים, פורטוגל, קרואטיה וספרד) חותמות על אמנת ברית השער, הקובעת כי המדינות החברות ישותפו בכל טכנולוגיה חייזרית שהושגה רכשה ישותף בין חבר מדינות, תמורת סיוע בשמירת התכנית בסוד. אולם בשלוש השנים הבאות צבא ארה"ב מפרש את האמנה כאילו היא חלה רק על טכנולוגיה לא צבאית, והנציג הסיני מציין זאת כנקודה ככואבת (The Scourge). עם זאת, לא המדינות עודכנו בקיומו של השער.
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
ב"תיקים באפלה" קיים הסכם בין מזרח למערב המחייב כל צד שלוכד חייזר להשמידו מיד (החלטה האו"מ 1013, לא ברור אם של העצרת הכללית או של מועצת הביטחון...) לתאגיד יש מגעים אם צבאות ושירותי ביון זרים ועם האו"מ, וכמה משירותי ביון אלה - היפני (Nisei, 731), הקג"ב הסובייטי (Tunguska, Terma) והצרפתי (Piper Maru) - מרגלים אחרי התאגיד וזוממים לגנוב את סודותיו.
כללי
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
כללי
חוקי חמורבי
חמורבי
התנ"ך
חמורבי
התנ"ך
חמורבי
כי יקום איש בדין להיות עד חמס ואין אמת נכון הדבר, אם חטא משפט מות הוא מות יומת האיש ההוא.
התנ"ך
דברים י"ט ט"ז-י"ט:
כי יקום עד חמס באיש לענות בו סרה... והנה עד שקר העד שקר ענה באחיו, ועשיתם לו כאשר זמם לעשות לאחיו.
חמורבי
כי יבנה בנאי בית לאיש ולא עשה מלאכתו באמונה ונפל הבית אשר בנה והמית את בעל הבית – מות יומת הבנאי הזה
התנ"ך
חמורבי
התנ"ך
חמורבי
כי יגנוב איש שור או שה או חמור וכו'
אם לעניים הוא ישלם עשרה ואם אין ביד הגנב לשלם ומת בגנבתו;
התנ"ך
שמות כ"ב א':
"כי יגנוב איש שור או שה וטבחו או מכרו חמישה בקר ישלם תחת השור וארבע צאן תחת השה
חמורבי
אם ישלח הרועה את הצאן ובער בשדה אחר הרועה ישמור את השדה אשר בער ובימי הקציר וכו' לבעל השדה ישלם;
התנ"ך
שמות כ"ב ה':
"כי יבעיר איש שדה או כרם ושלח את בעירה ובער בשדה אחר מיטב שדהו ומיטב כרמו ישלם"
חמורבי
איש כי יענה אשת רעהו המאורשה לו והיא לא ידעה עוד איש ויושבת בבית אביה, מות יומת האיש ההוא ולנערה לא יעשה דבר;
התנ"ך
דברים כ"ב כ"ה-כ"ו:
"ואם בשדה ימצא האיש את הנערה המארשה וגו' ושכב עמה, ומת האיש אשר שכב עמה לבדו, ולנערה לא תעשה דבר.."
חמורבי
146. כי יקח איש אשה, וילדה שפחתה בנים לבעלה והשפחה תקנא בגברתה עקב אשר ילדה בנים, גברתה לא תמכרנה בכסף, אבל עבד תעבוד כאחת האמהות";
התנ"ך
בראשית ט"ז ט':
והמלאך אמר להגר שפחת שרה אשר ילדה בן לאברהם: "שובי אל גברתך והתעני תחת ידיה".
חמורבי
196. איש כי ישחית את עינו של איש אחר - הם את עינו ישחיתו.
התנ"ך
שמות כ"א כ"ד-כ"ה:
ואם אסון יהיה ונתתה נפש תחת נפש: עין תחת עין שן תחת שן יד תחת יד רגל תחת רגל: כויה תחת כויה פצע תחת חבורה תחת חבורה:
חמורבי
197. אם שיבר עצם של איש אחר, הם את עצמו ישברו.
התנ"ך
חמורבי
198. אם השחית את עינו של אדם מן המעמד הנמוך או שיבר את עצמו של אדם מן המעמד הנמוך, ישלם מנה אחת כסף.
התנ"ך
חמורבי
199. אם השחית את עינו של עבד איש אחר או שיבר את עצמו של עבד איש אחר, ישלם חצי ערכו.
התנ"ך
שמות כ"א כ"ו-כ"ז:
וכי יכה איש את עין עבדו או את עין אמתו ושחתה
לחפשי ישלחנו תחת עינו ואם שן עבדו או שן אמתו יפיל לחפשי ישלחנו תחת שנו:
חמורבי
202. איש כי יכה איש גדול ממנו על הלחי, בשוט זנב הפר שישים יכו בו לפני העדה.
התנ"ך
חמורבי
203. וכי יכה בן איש את בן איש אחר השווה לו על הלחי – מנה אחד כסף ישלם.
התנ"ך
חמורבי
204. וכי יכה אחד העם את אחד העם אחר על הלחי - עשרה שקלים כסף הוא ישלם
התנ"ך
אולי "משפט שלמה"?
אולי בנוסח משפטי המכשפות מימי הביניים?
משליכים אותה למים, טבעה=חפה מפשע, לא טבעה=אשמה ותוצא להורג על המוקד
או "תשלחו נציג ואנחנו נשלח נציג ונילחם בינינו ונסגור עניין כמו גברים"?
ואולי כלשונו של שייקספיר, "תחילה נהרוג את כל עורכי הדין"? האם אדם יכול לייצג את עצמו, או כפי שנאמר, המייצג את עצמו, עורך הדין שלו הוא טיפש?
והאם אי-ידיעת החוק פוטרת מעונש?
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
חוקי המערב הפרוע?
דוגמאות אחרות:
כללי
הרשות השופטת
המשפט האזרחי (לעומת צבאי)
אזרחי
פלילי
אזרחי-מינהלי
(תמונה 49, שלי)
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
כללי
כאשר תהליך חברתי או חידוש טכנולוגי מגיעים לרמה מסוימת של הבשלה או חריגות, מתעורר הצורך בחקיקה שתסדיר את המצב. כיוון שבדרך כלל החקיקה מפגרת אחרי הטכנולוגיה והאתיקה, כפי שנראה בתרשים הבא, כאשר מגיעים לשלב החקיקה, בדרך כלל פירוש הדבר הוא שכבר מאוחר מדי...
(תמונה 50, שלי)
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
כללי
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
כללי
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
בפרק Doctor Bashir, I Presume?, אביו של באשיר מסכים להודות בהשבחה גנטית בלתי חוקית בתמורה לעונש מאסר קל יחסית ולהישארות בנו בצי הכוכבים. האב מנמק את החלטתו במילים הבאות:
"לפני 200 ניסינו להשביח את המין באמצעות שינוי רצף הדנ"א, ומה קיבלנו בשכרנו? על כל ג'וליאן באשיר שניתן ליצור, יש חאן סינג שמחכה מאחורי הקלעים. על-אדם ששאפתנותו וצימאונו לכוח שודרגו יחד עם השכל שלו."
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
כיוון שהאסגרד אינם יכולים עוד להתרבות, הם מנציחים את עצמם ע"י העברת תודעתם לגוף משובט ריק לפי הצורך. אך בכל פעם שהם משבטים מחדש את הגוף, הוא משובט עם הפגם הגנטי שנוצר ביצירת השיבוט הקודם. עקב כך פיזיולוגיה שלהם התנוונה במידה שמונעת מהם להתעלות למישור הבא של הקיום. הם פתחו בחיפושים אחרי הדנ"א האסגרדי, וכחלק מהחיפושים קבוצה אחת של בני אסגרד חטפה בני אדם לצורך מחקר, כיוון שבני האדם הם האבות הקדמונים של האסגרד. הם הצליחו להאט את פחיתת התשואה של השיבוט על ידי הניסויים בבני האדם, אך לא לזמן רב.
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
כללי
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
כללי
לא מייקל ג'יי סטראזינסקי, לא ג'ין רודנברי ויורשיו הרוחניים (וגם לא יוצרי "סטארגייט") לא ניסו לבנות מערכת משפט עתידנית מסודרת, איש ביקום שלו. כולם בחרו להתמודד עם שאלות של חוק ומשפט על בסיס של כל מקרה לגופו. האם קיימים הבדלים משמעותיים בין מערכת המשפט המודרנית הממוצעת לבין מערכות המשפט העתידניות, אנושיות או חייזריות, המתוארות בסדרות אלה ובאחרות? אילו הם הנושאים המשפטיים המעוררים את המחלוקות הגדולות ביותר? כיוון שברור שהחברה שלנו תידרש להתמודד עם שאלות אלה בעתיד וגם לתת תשובות חוקיות ומשפטיות כפי שאנו מתמודדים בימינו אלה ממש עם נושאים כגון הפרטיות בעידן האינטרנט, שיבוט בני אדם והשבחה גנטית של מזון, וכיוון שכמו תמיד, הטכנולוגיה מתקדמת בקצב הרבה יותר מהיר מאשר החקיקה, האם נוכל להיעזר בתשובות המשפטיות שכבר קיבלנו במד"ב?
מערכת רשמית לעומת לא רשמית;
זכויות הנאשם;
ברירת הדין וסמכות שיפוט;
הצורך בעורכי דין (ובעלי תפקידים אחרים במערכת המשפט);
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
סטארגייט
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
כללי
אחד התרחישים הנפוצים ביותר במד"ב הוא כמובן המגע הראשון עם תרבות חייזרית תבונית. בחלק מהמקרים היוזם הוא האדם, ובחלקם התרבות החייזרית. לכן מובן שאחד החוקים הנפוצים ביותר במד"ב הוא החוק המסדיר מפגשים מסוג זה, הלא הוא "הצו העליון".
מושג "הצו העליון" מבוסס על לקחים ממפגשים היסטוריים בין תרבויות "מתקדמות" לבין תרבויות "מפגרות", לקחים שלא תמיד הופנמו ונלמדו כהלכה. הוא אוסר על כל התערבות בענייניהן הפנימיים של תרבויות אחרות, בהתאם למושג ההיסטורי האמיתי של הריבונות הווסטפאלית, שהוא עקרון הריבונות של מדינות, וזכות היסוד להגדרה עצמית פוליטית, לשיוויון (משפטי) בין מדינות ולאי-התערבות של מדינה אחת בענייניה הפנימיים של אחרת.
המושג יכול לשמש גם כאמצעי לבחינת קשרי גומלין בין חברות "מפותחות" לבין חברות מפותחות פחות בלי לתת לראשונות את היתרון המכריע של גישה קלה לטכנולוגיה ושימוש בה, וגם כתבנית לסיפורים דומים לאלה של חברות אנושיות אמיתיות וקשרי הגומלין שלהן עם חברות מתקדמות פחות מבחינה טכנולוגית.
אין תמימות דעים מוחלטת ביחס לצו העליון. יש הרואים בו מדיניות שלילית, כיוון שהוא מונע הנהגת טכנולוגיה (בעיקר טכנולוגיה רפואית), תרבות, ואמצעים אחרים שיכולים לשפר איכות חיים.
גם שאלת מטרתה של אי-ההתערבות שנויה במחלוקת. אמנם היא יכולה להתפרש כאמצעי למניעת זיהום זר של שפה ומנהגים מקומיים ייחודים, אבל המטרה איננה מצדיקה את האמצעים; לפי עמדה אחת, התערבות ויצירת שינוי יכולה להיות בעלת השלכות הרסניות, ולא משנה כמה טובה הכוונה. עמדה אחרת היא האמונה שלאבולוציה יש "תכנית" כלשהי, המניעה מינים לעבר תכליות מסוימות. אי לכך התערבות תהיה בלתי טבעית, כיוון שהיא תהיה מנוגדת למה שאמור לקרות למין שבו מדובר.
כפי שעוד נראה בהמשך, במדע הבידיוני קיימים שני סוגים עיקריים של צו עליון - איסור גורף על כל סוג של התערבות, ואיסור מצומצם יותר על שיתוף בטכנולוגיה מתקדמת, ומשני הסוגים יש וריאציות שונות ומגוונות.
מסע בין כוכבים
מבוא
להוגה רעיון הצו העליון ביקום של מב"כ נחשב התסריטאי ג'ון ל' קון. מקורות אחרים מייחסים את זכות הבכורה לסופר תיאודור סטארג'ון, שהיה שותף לכתיבת כמה מפרקי הסידרה המקורית והשתמש במושג באחד התסריטים המוקדמים שכתב לפרק שלא הופק. אבל למעשה, הצו העליון כבר מופיע כשהוא מגובש לגמרי שני עשורים מוקדם יותר ב"צוערי החלל" של רוברט היינליין מ-1948, שבו מתואר ארגון צבאי דומה מאוד לצי הכוכבים של מב"כ.
לפי ההשקפה הפילוסופית של מב"כ (כפי שבאה לידי ביטוי בריאיון עם ג'ין רודנברי בגיליון אפריל/מאי 1991 של 'The Humanist', שבו נרמז כי מיסיונרים נוצריים התערבו בענייני תרבויות אחרות - דעה שהייתה מעוגנת באידיאולוגיה ההומניסטית-חילונית שלו), לא משנה כמה טהורות כוונותיהם של העמים המתקדמים יותר, שכן קשרי גומלין בין טכנולוגיה מתקדמת לבין חברה פרימיטיבית הם הרסניים תמיד. מכאן האיסור המוחלט להתערב בהתפתחות הטבעית של תרבויות שטרם גילו את הטכנולוגיה המאפשרת מסע בין כוכבים, לחשוף בפניהן את הטכנולוגיה הזאת או להעניק להן אמצעים לייצורה (ראה הסבר "השערת גן החיות" לפרדוקס של פרמי, או "אסור להאכיל את הקופים").
לצורך העניין, הגדרת "קדם על-חלל" היא כל תרבות שטרם השיגה טכנולוגיית על-חלל. צי הכוכבים מתיר למשלחות מדעיות לחקור תרבויות כאלה ולנוע ולהסתובב בקרבן בחשאי כל עוד אין הן משאירות מאחור טכנולוגיה מתקדמת, אין כל התערבות במהלך אירועים וזהותן אינה נחשפת. בדרך כלל הדבר מחייב שימוש בעמדות תצפית מוסתרות, אבל אנשי הפדרציה רשאים להתחפש ליצורים תבוניים מקומיים ולבוא עמם במגע.
מתי, אם כן, אסור להתערב? ומתי ההתערבות נדרשת ואף הכרחית, ובאילו נסיבות?
מתנגדי הצו העליון ראו בו ביטוי לפחדנות מוסרית, מפני שהוא יכול לשמש (ולעתים קרובות משמש) כתירוץ לא לפעול. כן נמתחה ביקורת על חוסר העקביות ביישומו, התלוי החשיבות האסטרטגית של כוכב הלכת שבו מדובר, במצבים שאליהם נקלע צוות החללית, או בצורך להשיג יעד כלשהו, מה גם שעד 2364 צי הכוכבים הניח לשישה גזעים להיכחד. תומכי הצו העליון, לעומת זאת, טענו שלאיש אין זכות לכפות את אמות המידה שלו על הזולת, ושאין זו פחדנות מוסרית לדבוק בעיקרון קשה, אך מיטיב, לנוכח פיתוי.
ידועים מקרים רבים של הפרות בלתי מכוונות של הצו העליון, כאשר ספינת כוכבים או כלי טיס אחר של הפדרציה התרסקו בכוכב לכת שתרבותו הייתה בשלב קדם על-חלל, הניצולים או ההריסות נאספו על ידי המקומיים, וזה השפיע על החברה שלהם, בעיקר כאשר נלקחו טכנולוגיות של הפדרציה ונוספו לטכנולוגיה של כוכב הלכת.
ידועים גם מקרים רבים של הפרות מכוונות של הצו העליון, של התעלמות ממנו, עקיפתו ואף צפצוף בוטה עליו ע"י כל הקפטנים - קירק, פיקארד, סיסקו, ג'יינוויי, ארצ'ר והאנט (וראה גם או'ניל, שפרד ופורד של "סטארגייט", גדעון של "קרוסייד" ועוד ועוד).
עם זאת, מעניין לציין שלפחות ביקום של מסע בין כוכבים, על אף המקרים הרבים שבהם הועמדו בני אדם לדין על הפרת הצו העליון (השיא שייך כמדומני לפיקארד), לא ידוע ולו על מקרה אחד שבו הורשע אדם בעבירה חמורה זו.
ידוע רק על צו אחד שגובר על הצו העליון, צו אומגה, ורק על שני מקרים מיוחדים שבהם הצו העליון אינו חל: צו כללי 24, שבו קברניט נאלץ מסיבה כלשהי להרוס פני שטח שלמים של כוכב לכת מיושב, וצו אומגה, שבו קברניט מורשה לנקוט בכל אמצעי כדי להשמיד חלקיקי אומגה עם גילויים.
מב"כ-אנטרפרייז
הדעה הרווחת היא שאת המגע הראשון עם האנושות יצרו הוולקנים, תוך הפרה של הצו העליון שלהם-עצמם (ראה המינבארים של בבילון 5). בסרט הקולנוע "המפגש", כזכור, חוזר הצוות לאחור בזמן כדי לעודד את זפרם קוקראן, ממציא הנעת העל-חלל, להשלים את המצאתו (ולהציל את כדור הארץ מהשמדה בידי הבורג). טיסת הבכורה ההיסטורית של קוקראן היא שמשכה את תשומת לבם של הוולקנים, מחודדי האוזניים וחריפי השכל, והם החליטו דווקא כן ליצור את המגע. לכאורה זו הייתה החלטה מאוד בלתי הגיונית מצדם, לאור הידוע לנו (ולהם) על תולדות המגעים הראשונים (ביקום של מב"כ בפרט ובמד"ב בכלל), אבל מוח וולקני מי יבין?...
אגב, בפרק (In A Mirror, Darkly (1, המתרחש ביקום חלופי, השליח הוולקני האומלל שמגיע לארץ כשבפיו ברכת Live long and prosper נרצח ע"י זפרם קוקראן...
בפרק "Carbon Creek", לעומת זאת, מספרת ט'פול לארצ'ר המופתע סיפור על מפגש מוקדם יותר בין הוולקנים לבין בני האדם, שהתרחש בשנות ה-60' של המאה ה-20 (כלומר, לפני המפגש ההיסטורי עם זפרם קוקראן ואחרי "אנשים ירוקים קטנים"). לפי ט'פול, ספינה וולקנית התרסקה על כדור הארץ ליד עיירה קטנה ונידחת (אלא איפה) ושלושת ניצוליה נטמעו בין תושבי העיירה כשהם מסתירים את זהותם האמיתית. אחד מהם אף הפך לגיבור העיירה כאשר הציל כורים שנלכדו במכרה (על אף האזהרות מפני התערבות ו"זיהום תרבותי") וכאשר הגיעה לבסוף ספינת חילוץ וולקנית לאסוף אותם, הוא החליט להישאר מאחור, ואם לא מת בינתיים (הרי הוולקנים ידועים באריכות חייהם) הריהו חי באושר ובעושר בכדור הארץ עד עצם היום הזה...
וראה גם כאן.
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
במאה ה-24 הורחב הצו העליון גם על מאמצים מכוונים לשפר או לשנות בדרך כלשהי את מהלך ההתפתחות הטבעי של חברה, גם אם השינוי נעשה מתוך כוונה טהורה ונשמר לגמרי בסוד. בהמשך הורחב הצו העליון לא רק על תרבויות בשלב "קדם על-חלל", אלא על כל תרבות שצי הכוכבים בא אתה במגע. במצבים האלה, הצו העליון אוסר על כל מעורבות בתרבות ללא בהסכמתם המפורשת או הזמנתם של המנהיגים החוקיים, ועל כל מעורבות שהיא בפוליטיקה פנימית.
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
בפרק Prime Factors היה לצוות ה"וויאג'ר" מפגש עם הסיקארים, שהיו בעלי טכנולוגיה שמסוגלת לקצר את דרכה של ה"וויאג'ר" הביתה, אבל סירבו לחלוק אותה בתירוץ של מדיניות הדומה לצו העליון – ברגע שטכנולוגיה יוצאת משליטתם, היא עלולה ליפול לידי גורמים שינצלו אותה לרעה. אנשי הצוות ניסו בכל זאת להשיג את הטכנולוגיה, רק על מנת לגלות שהיא בכלל לא מתאימה למערכות של הפדרציה.
במאה ה-29 נוצר רשמית הצו העליון הזמני, במטרה למנוע מנוסעים בזמן להפריע להתפתחות הטבעית של קו זמן. הוא נאכף ע"י סוכנות של צי הכוכבים המכונה מועצת שלמות הזמן, המופקדת על הניטור וההגבלה של סטיות ממהלך ההיסטוריה הטבעי.
מב"כ-אנדרומדה
הפרדיין יכולים גם לחצות את החלל והזמן, במובן המילולי ובמובן ההשאלתי, אולם אין הם משתמשים בכוחות אלה לעתים קרובות, כי לפי הפרדיין, הסיכון הכרוך בנקיטת צעדים כאלה גבוה מדי (כלומר, הם יכולים להתערב כדי לעזור ולהציל אבל הם בוחרים שלא לעשות זאת)..
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
גם ברית הארץ ביקום של בבילון 5 מקיימת כנראה צורה של צו עליון, כפי שמזכיר הקמב"ץ ג'ון מאתסון למפקדו קפטן מתיו גדעון כאשר זה רוצה לשגר מטח שלם של גשושים מותאמים, טעונים מידע רב על כדור ארץ ועולמות אחרים השייכים לברית הארץ (כולל אירועים שאירעו על ה"אקסקאליבר") לכוכב לכת נטול יכולת על-חלל שבו בני אדם ממלאים תפקיד המזכיר את "החייזרים האפורים" שלנו, כדי לגלות למקומיים את האמת. מובן שגדעון מתעלם מאזהרת הקמב"ץ.
הסנטאורים
הסנטאורים הם החייזרים הראשונים שיצרו מגע עם בני האדם באמצע המאה ה-23.
המינבארים
המינבארים יצרו מגע ראשון עם בני האדם 1000 שנה אחרי המלחמה הראשונה עם הצללים. התוצאה הייתה כרגיל הרת אסון, וכרגיל בגלל חוסר הבנה הדדי.
הוורלונים
הוורלונים מקיימים את האיסור על התערבות, אם כי הוא לא נועד למנוע שיתוף בטכנולוגיה מתקדמת כשלעצמו, אלא למנוע נפילת טכנולוגיה מתקדמת לידי אלה שאינם מוכנים לה. הם מנעו מבני אדם טכנולוגיה מתקדמת - ראה למשל הפרק Deathwalker שבו הציעה מדענית שטנית תרופה המעניקה חיי נצח, אך במחיר יקר - חצי אנושות יהרוג את החצי האחר כדי להשיג את התרופה, והוורלונים השמידו אותה ואת התרופה המפוקפקת שלה בטענה ש"המינים הצעירים אינם מוכנים לחיי אלמוות"; גם ליטה אלכסנדר השתמשה לא אחת בכוחותיה הטלפתיים כדי למנוע מבני אדם להשיג טכנולוגיה וורלונית מתקדמת בטענה שאינם מוכנים לה.
מטריקס
אנדר
קונגרס הכוכבים חוקק חוק שאסר על מסירת טכנולוגיה עליונה או מידע על החברה האנושית לחברה חייזרית, על מנת לשמר את ההתפתחות הטבעית של התרבות החייזרית. ב"הדובר למתים" ניתן לחוק פירוש כה מחמיר, עד שהמדענים החוקרים את החזירונים אינם מורשים לקחת דגימות דם, מחשש שהחזירונים יגלו כי ניתן ללמוד משהו מבדיקות דם. אף על פי כן, המדענים מפרים את האיסורים.
סטארגייט
ביקום של "סטארגייט" קשה לעקוב אחרי הצו העליון כמשמעותו במב"כ, כיוון שרשת השערים מאפשרת גם לתרבויות בלתי מפותחות יחסית לחצות מרחקים בין כוכביים. כיוון שגם עמים מתקדמים פחות יכולים להפעיל את השערים, העמדה כלפי אי-התערבות איננה אחידה. ברור שעמדתם של הטאורי, או בני האדם של כדור הארץ, ביחס להתערבות שונה לחלוטין מזו של הפדרציה. בעיניהם, לארץ יש חובה לעזור לבני אדם בכוכבי לכת אחרים ולגזעים לא-עוינים אחרים, בכל מקום ובכל דרך אפשריים, אולם הם לעולם לא יחלקו טכנולוגיה ללא סיבה טובה, ולעתים קרובות יהססו לתת טכנולוגיה מסוכנת בכוח, כגון כלי נשק או חומרים חשובים באופן אסטרטגי. כן הם מסרבים לקבל או לתת טכנולוגיה לכל תרבות שהמוסר שלה אינו עומד באמות המידה המקובלות בארץ, כולל אלה המאמינות בעליונות גזעית ובטיהור אתני. אופייה הבינוני יחסית של טכנולוגיית כדור הארץ, והפתאומיות שבה הפך כדור הארץ לשחקן עיקרי בזירה הבין-כוכבית, הם אולי הגורמים לגישה זו. מסיבות האלה הטאורי גם מקפידים לא להתחזות לאלים בעולמות מתקדמים פחות, כמנהג הגואולד.
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
לא ברור אם לפני ההתעלות, הקדמונים נהגו לחלוק טכנולוגיה עם מינים אחרים, אך אחרי ההתעלות הם הנהיגו מדיניות קפדנית של אי-התערבות מכל סיבה שהיא, בגלל אמונתם בהיגיון ואורח החשיבה הדאונטולוגי שלהם. את האיסור ניתן להפר רק לשם הענשת מפר אחר, ובנסיבות חריגות ביותר.
האסגרד אינם נוהגים לחלוק טכנולוגיה, אבל מוכנים לתת טכנולוגיה כאות הכרת תודה לגזע נחות יותר - כך קיבל כדור הארץ את הנעת-העל ואת מקור האנרגיה שלה, הנאקוודה – אולם הם אוסרים על אספקת כל צורה של טכנולוגיה התקפית לגזעים אחרים.
האוריי, לעומתם, מתהדרים ביתרונות הטכנולוגיים של ההתעלות ומבטיחים אותם לכל דורש (בניגוד מוחלט לקדמונים, ששמרו בקנאות על הסוד); אמנם לא נאמר במפורש אם הם חולקים טכנולוגיה או לא (או אם יש להם בכלל טכנולוגיה לחלוק, חוץ מההתעלות), אך הם בהחלט מתערבים בחיי המתקדמים-פחות.
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
לקוסמים בוגרים אסור בתכלית האיסור לבצע קסמים בנוכחות מוגלגים, אלא כדי להציל חיים, וכאשר תקרית כזו מתרחשת יש למחוק מיד את זיכרונם של כל המוגלגים המעורבים (ראה "גברים בשחור"...)
סעיף 73 לתקנון הבינלאומי לסודיות בעולם הקסמים קובע (תרגום שלי): "כל גוף שולט בעולם הקסמים יהיה אחראי להסתרה, לטיפול ולשליטה של כל החיות, היישויות והרוחות השוכנות בתחום גבולותיו. גרם יצור כאמור נזק לקהילת המוגלגים, או משך את תשומת לבה, הגוף השולט בעולם הקסמים של אותה מדינה יהיה כפוף לענישה על ידי קונפדרציית הקוסמים הבינלאומית."
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
ברומן של אולאף סטייפלדון Star Maker, שנכתב ב-1937, מין סימביוטי מקפיד מאוד למנוע את חשיפת קיומו בפני מין פרימיטיווי "קדם-אוטופי", "שמא יאבדו את עצמאות החשיבה שלהם." רק כאשר העולמות האלה נעשים נוסעים בחלל ברמה אוטופית, הסימביוטים יוצרים קשר ומביאים את האוטופיה הצעירה למעמד שיוויוני.
ברומן של ג'ק ויליאמסון The Humanoids, שנכתב ב-1949 (כלומר, עוד לפני "מסע בין כוכבים") מתוארים רובוטים בלתי פגיעים שמקיימים באכזריות את ה"צו העליון", כלומר, "לשרת ולהגן על בני האדם", מה שמזכיר במידה מסוימת את שלושת חוקי הרובוטיקה. ברומן זה ובהמשכו,The Humanoid Touch (1980) הצו העליון הוא מרושע, כי ההומנואידים נוקטים אמצעים קיצוניים כדי להגן על בני האדם, אפילו בניגוד לרצונם. הם מצליחים למנוע את כל מלחמות ומנהלים כלכלה מושלמת, אך גם אוסרים על כל פעילות שיש בה פוטנציאל של סכנה. ה"הומנואידים" מעוצבים היטב וכל הניסיונות האנושיים לעצור אותם נכשלים. בני האנוש המוגנים מתנגדים בדרך כלל להגבלות ה"הומנואידים", אבל כל המפגינים מוכנעים באמצעות סמים.
ב"פיוצ'ורמה", "חוק בראניגן" של המסדר הדמוקרטי של כוכבי הלכת הוא פרודיה של הצו העליון, ואוסר להתערב בענייניהם של עולמות בלתי-מפותחים. זאפ בראניגן, שעל שמו נקרא החוק, מצהיר, "אני לא מתיימר להבין את חוק בראניגן; אני רק אוכף אותו."
בסידרת Animorphs, חוק האדיבות של סירו הועבר על ידי האנדאליטים כדי להוציא מחוץ לחוק העברה של טכנולוגיה למין זר. החוק הזה היה השלכה של האדיבות של סירו, שלפיה נסיך אנדאליטי ושמו סירו נתן ליירקים טכנולוגיה מתקדמת, מה שהוביל ישירות לעלייה הפתאומית בחשיבותם הגלאקטית.
Sylvia Louise Engdahl's novel Enchantress from the Stars also features the Prime Directive. A member of the original crew is killed upon landing on a primitive planet, Andrecia, when she is shot at. She dies without defending herself despite being able to shield herself using advanced technology.
Thomas Pynchon's 2006 novel Against the Day, a parody of serial fiction, features a young men's organization, the "Chums of Chance", whose Charter includes a paraphrase of Star Trek's Prime Directive, "never to interfere with legal customs of any locality at which we may have happened to touch."
ראה כאן יצירת אמנות וירטואלית של האמן השוודי יוהנס הלדן ושמה "הצו העליון", המוצגת במוזיאון אינטרנטי לשירה חזותית, ספרות ואמנות חזותית.
The Star Ocean series of video games features a Prime Directive in all of its titles. For example, the Pangalactic Federation in the game Star Ocean: Till the End of Time has a similar law to the Prime Directive called the Underdeveloped Planet Preservation Pact (UP3), violations of which are only mitigated under situations where there is a significant threat to "life and limb."
כללי
לפני שהסידרה "אנטרפרייז" נכתבה בכלל, ג'ין רודנברי עצמו ניסה להסביר את שיטת החישוב של זמני הכוכבים במילים הבאות (כפי שהן מצוטטות באנציקלופדיה של "ויקיפדיה") (תרגום שלי):
"מערכת זמנים זו מסתגלת לשינויים בזמן יחסי המתרחשים בגלל מהירות החללית ויכולת העל-חלל שלה. אין קשר בינה לבין זמן הארץ כפי שהוא מוכר לנו. שעה אחת על ה"אנטרפרייז" בזמנים שונים יכולה להיות שווה לשלוש שעות ארץ. את תאריכי הכוכבים הרשומים ביומן יש לחשב כנגד מהירות החללית, העל-חלל, ומיקומה בגלקסיה שלנו, כדי לתת קריאה משמעותית."
נראה שלרודנברי (והוא עצמו מודה בכך) לא הייתה הבנה מלאה של תורת היחסות של איינשטיין.
לפירוט מלא הקישו כאן.
בסידרה לדורותיה היו פרקים רבים שעסקו במסע בזמן על גירסאותיו השונות. ברוב המקרים המסע לא היה מכוון, ויעד ההגעה היה אקראי. מיותר לציין שביקום של "מסע בין כוכבים", אין כל מכשול טכנולוגי, פיסי או לוגי בפני המסע בזמן.
בסידרה לדורותיה יש גם קו עלילה חוזר ונשנה של מעבר בין יקומים מקבילים. ביקום המקביל הטובים הופכים לרעים והרעים מקבלים נקיפות מצפון ועוזרים לטובים...
אגב, שם בדרך כלל המעבר בין היקומים הוא מקרי ונגרם ע"י תופעה אסטרופיסית בלתי מוסברת כלשהי (סופת ברקים, סטיית קרינה וכו').
לפני המאה ה-29 לא היה כל איסור חוקי על בניית מכונות זמן או על השימוש בהן (וגם אם היה ממילא כל הקפטנים היו מפרים אותו), עם זאת, הייתה מודעות לאיסור להתערב ולשנות (ראה מגע ראשון, Prime Directive) ובדרך כלל תוצאותיו של שינוי כזה הרות אסון. כמו כן יש אזהרה חמורה מפני מפגש עם "עצמי" (המבוגר או הצעיר), אם כי מפגש כזה, כאשר הוא מתקיים, בדרך כלל אינו גורם לכל שינוי, הרה אסון או אחר. האיסור החוקי על מסע בזמן אמנם הונהג רק במאה ה-29, אך לא כלל מסע בזמן למטרות מחקר והיסטוריה. עם זאת, האנושות איננה היחידה שמתחבטת בשאלת ההגבלות החוקיות על בניית מכונות זמן והשימוש בהן.
לרשימה מפורטת של דוגמאות הקישו כאן.
מב"כ-אנטרפרייז
דירקטוריון המדע הוולקני הוא הסמכות המדעית הראשית של הפיקוד העליון הוולקני, הידוע היטב בסירובו לאמץ רעיונות לא מקובלים.
דירקטוריון המדע הוולקני חקר את המסע בזמן בפירוט רב. עד אמצע המאה ה-22, הם לא מצאו כל ראיה לכך שהוא קיים או אפשרי, ולבסוף פסקו שהרעיון "בלתי הגיוני" והנהיגו איסור על מסע בזמן ובניית מכונות זמן (שכמובן הופר) אף על פי כן, הדירקטוריון לא התקשה לקבל את קיום המסע בזמן, המיקרו ייחודיות או הרעיון שאזורים בחלל במרחב הדלפי אינם תואמים את חוקי הפיסיקה.
בשלוש העונות הראשונות של סידרה זו יש קו עלילה חוזר העוסק במסע בזמן ומעבר בין יקומים מקבילים, ובמקביל נזכרת כמה פעמים הצהרת מועצת המדע הוולקנית שהמסע בזמן איננו אפשרי; הצהרה זו סותרת את העובדה שבעולם ה"אמיתי" (גם לפי תורת היחסות של איינשטיין) וגם בכל סדרות מב"כ לדורותיהן, כל מסע ב"על-חלל" (או בכל צורה אחרת של מהירות על-אורית) היה בהכרח גם מסע בזמן. אבל האם היו לוולקנים שיקולים זרים בהכחשת היכולת לנסוע בזמן, או שמא התסריטאים היו פשוט מבולבלים?
אגב, לוולקנים יש דרכים אחרות להעביר מסרים חוצי-זמן ולכן למעשה אין להם צורך במכונות זמן (ראה "השלישייה הוולקנית").
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ-DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
בסידרה זו, המתרחשת מאות שנים אחרי תקופת "וויאג'ר", הנושא של מעבר בין יקומים מקבילים (וגם מסע בזמן) מופיע כמעט בכל הפרקים, וגם בסידרה זו כל מסע בזמן הוא מסע בחלל ולהיפך...
אחרי שהמשמר העליון כולו מופתע בקרב הראשון של ההתקוממות הניטשיאנית, קפטן האנט נאלץ לפנות את ספינתו, ה"אנדרומדה", אך הספינה נלכדת בשולי אופק אירוע של חור שחור והוא קופא בזמן.
כעבור 303 שנים, צוות ספינת החילוץ "יוריקה מארו" מוצא את ספינתו של האנט. כאשר האנט מגלה שקהיליית המערכות והמשמר העליון נפלו במשך מאות השנים שבהן הוא היה קפוא בזמן, עם תחילת התקופה שנודעה בכינוי "הלילה הארוך", הוא מגייס את צוות ספינת החילוץ שיצטרפו אליו בניסיון לשקם את קהיליית המערכות ו"להדליק מחדש את אור התרבות".
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
לאורך כל הסאגה אין כל אזכור למסע בזמן או ליחסיות של הטיסה במהירות על-אורית – מסע בחלל הוא מסע בחלל ולא מסע בזמן.
בבילון 5+קרוסייד
ראה סיפור היעלמותה של בבילון 4 וחזרתה לאחור בזמן
מטריקס
אנדר
מסע במהירות על-אורית לפי תורת היחסות של איינשטיין.
סטארגייט
מערכת שערים מאפשרת יצירת חורי תולעת יציבים ומשמשת קיצור דרך למעבר בין כוכבי לכת. היא נבנתה ע"י גזע המכונה בשם המקורי ביותר "הקדמונים" והתגלתה בראשונה בשנת 1912 בפירמידות במצרים. חור התולעת שהשער יוצר נשאר פתוח ל-30 דקות בלבד.
בסידרה על שלושת יקומיה, הקדמונים מתוארים כמי שהיו בעלי יכולת לנסוע בזמן, ואחד מהם אף בנה מכונת זמן תוך התעלמות מאיסור מפורש (ומנומק בנימוקים הרגילים-קלישאיים) של ההנהגה.
כן קיימים משגרי טבעות ומשגרי קרניים למעבר מרחקים קצרים יותר, אבל העיקרון זהה - פירוק מולקולרי.
בסידרה מודגמות כמה דרכים יצירתיות מאוד למנוע את "המפגש עם עצמי" במסע בזמן, אבל במעבר ליקום מקביל הוא מתקיים בלי בעיות כשרוצים...
שיטה מועדפת אחרת למעבר מזמן לזמן ומיקום ליקום היא השימוש במראת קוואנטים, מתקן שמקורו והמפרט שלו אינם ברורים, אבל כנראה מדובר במעין מחשב-על, בנוי מנאקוודה, שיכול לשמש גם כאמצעי המחשה לתיאוריית ריבוי היקומים של יו אוורט. הוא מצויד ב"שלט" המאפשר לנוסע לבחור את הממד הרצוי לו (בסידרה "גולשים בזמן" ראינו עיקרון דומה, אבל שם ראינו רק את השלט בפעולה).
שימוש במראת קוואנטים שולל את קיומן של שתי "גירסאות של עצמי" באותו יקום והחזרה ל"יקום המקורי" מתוארת כ"אפקט הגומייה".
לאסגרד, אגב, יש מתקן התפשטות זמן שמאפשר לעצור את הזמן בטווח השפעה של המתקן.
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
היו כמה סיפורי מסע בזמן שיצרו כמה לולאות מורכבות ביותר (ראה שלישיית 1969-2002-2010, מוביוס ועוד). בסרט "רצף הזמן" למשל, גנרל לנדרי הסכים להתיר לצוות לחזור בזמן רק בתנאי שלא יעשו כל שינוי בקו הזמן ה"נוכחי". עם זאת, אין כל איסור רשמי על שימוש במכונות זמן, והצוותים עושים שימוש במסע בזמן לפי הצורך. ראה דוגמאות כאן
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
אין איסור על מסע בזמן (בעזרת מחולל הזמן) אבל יש כמה כללים שיש להקפיד עליהם - אסור שיראו אותך, אסור לך לפגוש את עצמך, ועליך לחזור לנקודת היציאה בדיוק במועד הקצוב.
המגדל האפל
האם תרדמה של עשר שנים (בספר הראשון) נחשבת למסע בזמן? אם כן, אז רק לעתיד...
אין מכונות זמן, אבל יש יכולת למעבר חופשי בין היקומים (הטכנולוגיה לא ברורה).
דוגמאות אחרות:
דוגמאות טלוויזיוניות:
אחרי שואה אקולוגית, אטומית או אחרת עלול להיווצר מצב שבו יש צורך דחוף בהגברת הילודה. מצב הפוך עלול להיווצר במקרה של פיצוץ אוכלוסין, שמחייב דווקא צמצום קיצוני של הילודה. בשני המקרים יש במד"ב דוגמאות לחוקים אכזריים במיוחד, שלעומתם חוק הילד האחד בסין של ימינו נראה טוב ומיטיב (בעיקר אחרי שהניסיון הוכיח שהוא לא פועל). אגב, זה לא הפריע לממשלת מצרים להשתעשע ברעיון של חוק דומה ב-2008...
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
החוק אוסר על הולדת יותר משני ילדים (חוק תמוה בחברה שמתאוששת ממלחמה קטלנית, כפי שכבר ציינתי לא אחת);
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
מושג שפירושו "אפס גידול אוכלוסיה"; כדי לשמור על האיזון, על כל אחד שנולד אחד חייב למות, ולהיפך;
(על שתי גירסאותיו)
כל מי שמגיע לגיל 30 חייב למות;
(מאת מרגרט אטווד)
נשים פוריות הופכות לשפחות ילודה של גברים בני המעמד העליון;
כללי
על מזון מהונדס גנטית
על שיבוט והשבחה גנטית של בני אדם
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
על מלחמות האאוגנטיקה
תאריך: שנות ה-90' של המאה ה-20
מיקום: הארץ (בעיקר אסיה)
התוצאה: ה"סופרמנים" הובסו
הכוחות הלוחמים: ממשלות של מעצמות רבות, כולל ארה"ב, "סופרמנים" מהונדסים גנטית
גודל הכוחות: לא ידוע
האבדות: 37 מיליון, השמדה כמעט כללית להוציא קבוצה קטנה בתרדמת השהייה בספינת הכוכבים "בוטני ביי" (על שם מושבת האסירים הידועה באוסטרליה?)
טיעון מלחמת האאוגנטיקה: טיעון נגד הנדסה גנטית בהווה או בעתיד הקרוב של בני אדם בהתבסס על הפחד שהדבר עלול להוביל שוב לאפלייה גנטית כפייתית בחסות הממשל ולהפרות של זכויות אדם כגון עיקור חובה של סובלים ממומים גנטיים, הריגת מאושפזים, ובעיקר הפרדה מ"מינים" הנחשבים לנחותים והשמדתם (מתוך האנציקלופדיה של ויקיפדיה).
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
ד"ר באשיר והטיעונים בעד ונגד השבחה גנטית של בני אדם
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
אחד האיסורים שהוליד הג'יהאד היה איסור על הפרייה מלאכותית, כשפי שמוסדר ב"משיח חולית" כשפול אטריידס נושא ונותן עם האם הנערצה של בנות גשרית, גאיוס הלן מוהיאם:
"תהיו רשאיות לקבל את זרעי, אך לא את גופי," אמר פול. "אירולן תגורש ותופרה בהפרייה מלאכותית…"
"אתה מעז!" התלקחה האם הנערצה והתקשחה.
"לא נדון בדברים שהמסדר שלך אוסר עליהם, "אמר פול, "לא אקשיב לכל דיבור על חטאים, תועבות או אמונות ששרדו מג'יהאדים בעבר. תוכלו לקבל את זרעי לתוכניותיכן, אבל ילד של אירולן לעולם לא יישב על כיסאי."
"כסאך," לעגה.
"כסאי."
"אם כן, מי תלד את יורש הקיסרות?"
"צ'אני".
"היא עקרה."
"היא הרה."
עצירת נשימה בלתי רצונית חשפה את הזעזוע שחשה. "אתה משקר!" היא התיזה.
פול הרים יד מרסנת כשסטילגאר נעה קדימה.
"זה יומיים ידוע לנו שהוא נושאת את ילדי."
"אבל אירולן…"
"רק באמצעים מלאכותיים, זו הצעתי."
האם הנערצה עצמה את עיניה כדי להסתיר את פניו. לאבדון! להשליך את הקוביות הגנטיות בדרך זו… תועבה יקדה בחזה. תורות בנות גשרית, לקחי הג'יהאד הבטלריאני – הכול אסר על מעשה כזה. אין לבזות את השאיפות הנעלות ביותר של האנושות. אין מכונה שיכולה לתפקד כדרך המוח האנושי. אין מילה או מעשה שמהם משתמע כי ניתן להוליד בני אדם ברמה של בעלי חיים...
"ההחלטה בידייך," אמר פול. היא טלטלה את ראשה. הגנים, הגנים היקרים של אטררידס – רק אלה היו חשובים. הצורך היה עמוק יותר מהאיסור. בעיני המסדר, בהזדווגות היו מעורבים יותר מאשר זרע וביצית. המטרה הייתה ללכוד את הנפש.
(משיח חולית, עם עובד, 2001, עמ' 154-155, תרגום: דורית לנדס, עם עריכות שלי).
מלחמת הכוכבים
בובה פאט היה שיבוט של ג'נגו פאט, צייד ראשים שגידל את בובה כבנו.
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
כללי
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
על חיל הטלפאתים
יכולת טלפאתית היא דבר שאפשר לא רק לפתח, אלא גם לאבד.
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
ב"לופר", העובדה שבעתיד כ-10 אחוז מהאוכלוסיה הם בעלי יכולת טלקינטית מוזכרת באקראי.
כללי
האם האחריות הפלילית תהיה של הטפיל או של הפונדקאי?
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
האם בעולם הלוגי הקר של הוולקנים יש בכלל צורך בעורכי דין? או שעצם השימוש בהם וההזדקקות להם עומדים בסתירה לחוקי ההיגיון?
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
שיעור מהיר ב"צדק" קרדאסי:
ידיעת האישומים נגדך נשללת ממך עד המשפט;
לעולם לא תוכל לדעת מי הם מאשימיך, מנימוקי "ביטחון";
משפטים הם הצגה לציבור, כדי להסביר איך האשמה נקבעה, לא כדי להגיע לפסק דין;
פסק הדין תמיד קבוע מראש - אשם;
חובת בן זוגך היא לגרום לך להשלים בעוז רוח עם האישומים ועם ההוצאה להורג;
אז איך לדעתכם ייראה עורך דין קרדאסי?
דוגמה אפשרית אחת ראינו בפרק Tribunal של DS9.
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
דניאל ג'קסון נאלץ להגן על ואלה מאל דוראן במשפט שבו היא מואשמת במעשים שעשתה כאשר הייתה תחת שליטת הגואולד קטש.
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
אנו עדים לשלושה משפטים, שבכולם נעשה עוול לנאשם ובכולם תוקן העוול תודות להתערבותו של דאמבלדור, הסמכות המוסרית העליונה העומדת על משמר עקרון הפרדת הרשויות בפרט ועשיית הצדק בכלל. המשפטים הם של באקביק ההיפוגריף (על פגיעה מפוברקת בדראקו מאלפוי), של סיריוס בלק (האשמת שווא ברצח), ושל הארי פוטר (על הפרת חוק הקוסמים הקטינים).
הצו בדבר הגבלה סבירה של כישוף לקטינים הוא אחד האיסורים החמורים ביותר בעולם הקוסמים, והוא אוסר על קוסמים קטינים (מתחת לגיל 17) לבצע קסמים מחוץ לכותלי הוגוורטס. כיוון שמשרד הקסמים אינו יכול לקבוע מי בדיוק משתמש בקסמים באזור נתון, אלא רק שנעשה בהם שימוש, קוסמים קטינים בני מוגלגים צפויים יותר מאחרים להיתפס אם הם משתמשים בקסמים, והורים מכשפות וקוסמים נדרשים לאכוף בבתיהם את האיסור על כישוף לקטינים.
אחרי עבירה קלה ראשונה - לחש ריחוף שהוטל למעשה על ידי דובי גמד הבית - הארי יוצא פטור באזהרה בלבד.
אחרי העבירה השנייה, "ניפוח" הדודה מארג', השר פאדג' סולח לו כי הוא מאמין שמעשיו של הארי היו מוצדקים לאור הנסיבות ושלבטיחותו אחרי הבריחה מבית דארסלי יש קדימות.
אחרי העבירה השלישית, זימון פטרונוס כדי להציל את דאדלי מידי הסוהרסנים, הארי צפוי לסילוק מבית הספר ולהשמדת שרביטו, והוא מזומן לדיון משמעתי. דאמבלדור מזכיר לפאדג' שלמשרד אין סמכות להרחיק תלמידים מהוגוורטס או להחרים את שרביטיהם ללא שימוע.
במקור היה הארי אמור להישפט בפני אמיליה בונז, ראש המחלקה לאכיפת חוקי קסם, אך הוא נדרש להגיע לאולם מספר עשר לדיון בפני הרכב מלא של חברי הקסמהדרין – הליך חריג ביותר במקרה של קוסם קטין; כאמור, בהתערבותו של דאמבלדור, הוא זוכה מכל אשמה.
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
השופט
תיאור המערכת
באלף השלישי הפוסט אפוקליפטי, אחרי קריסת מערכת החוק והמשפט הישנה, מוקמת מערכת משפט חדשה המורכבת ממועצה עליונה ומשופטי רחוב. ספר החוקים שמנחה אותה קטן מאוד.
המקרה המשפטי
עבריין קטן הואשם בהריגה וטענתו להגנה עצמית נדחית על הסף; שופט הופלל ברצח. שניהם נשלחים לאותו כלא.
זכויות הנאשם
הטענה להגנה עצמית בלתי קבילה; ראיות דנ"א מובילות להרשעה ברצח.
הצורך בעורכי דין (ובעלי תפקידים אחרים במערכת המשפט)
השופטים מייצגים זה את זה וגם תובעים ושופטים זה את זה בשעת הצורך. ניתן לייצר שופטים חדשים באמצעות שיבוט גנטי.
ברירת דין וסמכות שיפוט
שופטי הרחוב משמשים גם כתובעים, מושבעים ותליינים. כל שופט רשאי לשפוט כל אזרח על כל עבירה.
הערות
סרט מבוסס קומיקס מלא אקשן ופיצוצים, שאינו מצטיין ברמות גבוהות במיוחד של תסריט ומשחק.
ראה נאום הסיום של סטאלון:
שופט: השופט דרד, עלינו להקים מחדש את המועצה. אנו רוצים שתשקול את התפקיד הראשון במעלה של שופט עליון.
השופט דרד: אני שופט רחוב, ואני מאחר מאוד לעבודה.
רובוקופ
תיאור המערכת
בעתיד הלא רחוק המשטרה מופרטת והשוטרים האנושיים מוחלפים ברובוטי שיטור.
המקרה המשפטי
רובוט השיטור נגד מנהל התאגיד.
זכויות הנאשם
אין
הצורך בעורכי דין (ובעלי תפקידים אחרים במערכת המשפט)
רובוטי השיטור הם גם שופטים, מושבעים ותליינים.
ברירת דין וסמכות שיפוט
התאגיד שולט במשטרה ומשתמש בה לצרכיו.
הערות
ההתייחסות היא לסרט הראשון בלבד – האחרים היו גרועים ממנו בהרבה.
אני, רובוט
תיאור המערכת
בעתיד הלא רחוק רובוטים המוגנים ע"י שלושת החוקים הופכים לחלק בלתי נפרד מכל תחומי החיים. השוטרים עדיין אנושיים.
המקרה המשפטי
האם ניתן להאשים רובוט ששלושת החוקים מובנים בו ברצח, או רק בתקלה טכנית (מה שיהפוך את העמדתו לדין לבלתי אפשרית)?
זכויות הנאשם
יש – הזכויות הרגילות.
הצורך בעורכי דין (ובעלי תפקידים אחרים במערכת המשפט)
יש שוטרים, לא ברור אם יש עורכי דין ושופטים.
ברירת דין וסמכות שיפוט
התאגיד שולט ברובוטים ורואה בהם את רכושו הפרטי.
הערות
לא בדיוק מבוסס על הרומן בשם זה של אסימוב...
איש הרס
תיאור המערכת
בעתיד פוסט-אפוקליפטי שבו הוכרעה מלחמת תאגידים בניצחונה של "פיצה האט", הפשיעה האלימה הודברה והמשטרה חסרת ישע נגד פושעים אמיתיים.
המקרה המשפטי
עבריין אלים משוחרר מכלא הקפאה; בעקבותיו נשלח שוטר אלים לא פחות ששוחרר מאותו כלא הקפאה.
זכויות הנאשם
לפני האפוקליפסה, העונש היחיד על כל עבירה היה כליאה בכלא הקפאה; כעת על ניבול פה מקבלים פתקי אתראה מהמחשב.
הצורך בעורכי דין (ובעלי תפקידים אחרים במערכת המשפט)
יש משטרה המנוהלת ע"י מועצה אזרחית אך יש לה תפקיד קישוטי וייצוגי בלבד.
ברירת דין וסמכות שיפוט
ראש המועצה המושחת משתמש גם בעבריינים וגם בשוטרים למטרותיו האישיות.
הערות
ראה סיפור האילוי והמורלוק של "מכונת הזמן" (כפי שצוטט גם בסרט "כופר");
ראה את הדיאלוג הבא מסוף הסרט:
בוב: מה נעשה? איך נחיה?
אדגר פרנדלי: נצא לשתןות ולהשתכר ולצבוע את העיר. סיסמאות בגרפיטי. יהיה פיצוץ.
ספרטן: זה מה שתעשו, אתם תתלכלכו קצת, אתם, תתנקו הרבה יותר, ואי שם באמצע... אתם תמצאו את הפתרון.
דוח מיעוט
תיאור המערכת
בעתיד הלא רחוק שלושה "רואים", שני גברים ואישה, יכולים לחזות מראש פשעים ולמנוע את התרחשותם, ובכך מתבטל הצורך במשפט. אחרי שהתחזית מפורשת ומאומתת נשלחים שוטרים בעקבות העבריינים לכאורה.
המקרה המשפטי
שוטר מואשם בפשע שלא ביצע על אף שה"רואים" ראו אותו.
זכויות הנאשם
אין זכות ערעור על התחזית גם כאשר יש "דעת מיעוט"; העונש היחיד על כל עבירה הוא כליאה בתוך הגוף.
הצורך בעורכי דין (ובעלי תפקידים אחרים במערכת המשפט)
השוטרים נעזרים בעיקוב אלקטרוני פולשני (שהאזרחים כנראה כל כך התרגלו אליו שהם יכולים להתעלם ממנו).
ברירת דין וסמכות שיפוט
המערכת מנוצלת לרעה ע"י יוצרה כדי לטשטש פשע אחד ולהפליל אדם חף מפשע בפשע אחר.
הערות
על הדיון בשאלה הפילוסופית של עתיד אפשרי לעומת עתיד ודאי ראה כאן **לינק לדוגמה**
שיווי משקל
תיאור המערכת
בעולם פוסט אפוקליפטי ששרד מלחמת עולם שלישית, התקבלה החלטה שהדרך היחידה למנוע מלחמת עולם רביעית היא למחוק כל זכר לדבר שגורם מלחמות, והוא הרגש.
המקרה המשפטי
אחד הגראמטונים הנאמנים, שאשתו הוצאה להורג על עבירת חישה, והוא עצמו הוציא להורג את שותפו על עבירה דומה, מוחה נגד ההחלטה להוציא להורג עבריינים שנלכדו ללא משפט, וגם טיעוניו ההגיוניים לכאורה שיש לפחות לחקור את העצורים ולהוציא מהם מידע חיוני נדחים. הוא הופך לעבריין-חישה בעצמו.
זכויות הנאשם
אין; העבירה היחידה היא עבירת חישה והעונש היחיד על עבירת חישה הוא מוות.
הצורך בעורכי דין (ובעלי תפקידים אחרים במערכת המשפט)
אין
ברירת דין וסמכות שיפוט
הגראמטונים הם שוטרים, שופטים ותליינים. בראש המערכת עומד מי שמתגלה כראש מדבר.
הערות
סרט שמזכיר מאוד בדימויים שלו את "1984" ואת "וי".
שימו לב שהמכנה המשותף לכל הדוגמאות הוא שהגיבור (לא משנה אם הוא אדם, קיבורג, רובוט או שיבוט גנטי) הוא חלק מהממסד אבל כאשר הוא מגלה שזה בגד בו או ניצל אותו לרעה, הוא עובר למחנה השני.
כללי
המאמר ב"סיינטיפיק אמריקן" **לינק**
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
כללי
מתי יכניסו אותה לסל הבריאות?
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
בסיפור "**" דנה הנהלת התאגיד בשאלה האם להפשיר חבר הנהלה השרוי בקריוניקה או לא.
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
הטכנולוגיה קיימת ומצויה בשימוש – ראה הקפאתו של האן סולו (בסוף הסרט בשני)
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
כללי
את ה"חיים התבוניים" במד"ב ניתן לחלק לכמה סוגים - אורגניים ולא אורגניים, מלאכותיים וטבעיים, מעשי ידי אדם וחייזריים, או כל שילוב אפשרי של הנ"ל. בכל מקרה, אם וכאשר ניתקל בצורות חיים כאלה, נצטרך ללמוד לתקשר אתן ולחיות אתן בשלום - זאת כמובן בהנחה שנתגבר על הדחף הטבעי שלנו להשמיד כל מה שאינו דומה לנו (וכמובן, שלא נושמד בעצמנו). אם ללמוד לפי היחס שלנו לבעלי החיים, הרי ככל שבעל חיים נחשב לתבוני יותר, ההגנה שהוא זוכה לה גבוהה יותר. האם זה העיקרון שינחה אותנו גם בעתיד? ומה יקרה כאשר אותם יצורים לא ירצו להסתפק במעמד של "חיה מוגנת"?
האמנם הגדרת התבוניות של דקארט, "אני חושב משמע אני קיים", לא תשתנה בעתיד?
אז איך בעצם מגדירים חיים תבוניים? להלן הגדרה אחת לדוגמה של סטיוון סאווג' (תרגום שלי):
"אני מגדיר חיים תבוניים כלהלן: צורת חיים שמסוגלת לעבד די מידע, לסגל אותו ע"י למידה ולהעביר אותו הלאה לפרט אחר מבני מינה. בקצרה, חיים תבוניים הם דבר שחלק גדול מהתנהגותו נקבע ע"י מידע נרכש שהוא מסוגל להעביר לאחרים. יצור תבוני, ע"י רכישת מידע בלבד, יכול ליצור התנהגויות ודרכי תפקוד חדשות וכן ללמוד אותן מבני מינו."
שלושת הקריטריונים לבינה הם תבונה, מודעות עצמית ותודעה.
ראה:
מבחן טורינג ומבחן ווייט-קאמפף;
הפרדוקס של פרמי והנוסחה של דרייק;
ראה כאן את המאמר של אלן טורינג.
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
בפרק The Measure of a Man דאטה מצטווה להעמיד את עצמו לרשותו של קומנדר מאדוקס לסידרת בדיקות וניסויים שמטרתם ליצור "גזע חדש" של דאטות. הוא מחליט להיאבק בהחלטה, מה שמחייב עריכת דיון רשמי בראשות קצינת פצ"ר קפטן פיליפה לובואה, במטרה להכריע בשאלה האם דאטה הוא יצור אנושי או לא. פיקארד משמש בסניגור ורייקר (בעל כרחו) כתובע. מאדוקס נאלץ להודות שדאטה מצויד בשניים משלושת הקריטריונים לבינה – תבונה, מודעות עצמית ותודעה – וכולם מסכימים שהשלישי שנוי במחלוקת. לבסוף לובואה נאלצת להכריז שאין היא מוכנה לפסוק כי דאטה הוא רכוש חסר נשמה.
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
ביקום של אסימוב אין חיים תבוניים לא-אנושיים (חוץ מרובוטים). גם מכשפים, קוסמים ושדים למיניהם אין שם.
ראה גם כאן.
טולקיין
חולית
כאשר יצרו בני-אדם מחשב בעל יכולת לאסוף מידע וללמוד ממנו, הם חתמו על גזר דין מוות לאנושות כולה.
האחות בקה התכליתית
(מתוך "חולית, הג'יהאד הבטלריאני", מאת בריאן הרברט וקווין אנדרסון, תרגום: ליאור בן דב, הוצאת עם עובד, 2003)
המצווה העיקרית של התנ"ך הקתולי של אוראנג' היא "לא תעשה לך מכונה בצלם מוח אדם". היא נשארה בתוקף, כמו כל החוקים נגד בינה מלאכותית, שלפיהם העונש על בעלות של מכונת בינה מלאכותית או על פיתוח טכנולוגיה הדומה למוח האנושי היה מוות מיידי.
כתוצאה מכך פותחו ושוכללו המחשבים האנושיים המכונים "מנטאטים", כדי להחליף את הכוחות האנליטיים של המחשבים בלי להפר את מצוות התנ"ך הקתולי של אוראנג'. במשך אלפי השנים, היכולות המנטליות של המנטאטים הושחזו עד לנקודה שבה הפכו לעליונות על אלה של המכונות החושבות העתיקות.
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
ג'יין
באמצעות דמותו של פינוקיו נידונה שאלת הרוח שבמכונה ולא רק כשאלה פילוסופית אלא כשאלה מעשית-קיומית.
סטארגייט
אם אתה לא יכול לתקשר אתם, תשמיד אותם.
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
בפרק "הברירה הלא טבעית" פגשנו את "חמישי", משכפל דמוי אדם, החמישי שנוצר בכוכב הלכת האלה. הוא נקי מפגמי התכנות של האנדרואיד ריס, שעליו מבוססים דמויי האדם, ו"אנושי" יותר מהאחרים, ולכן נחשב ל"חלש" יותר. אחרי שס"ג-1 נופלים בשבי המשכפלים, "חמישי" מוקסם מהם, בעיקר מסמנתה קרטר, ומנסה לעזור להם. קרטר מבטיחה לקחת את "חמישי" איתם אם ייתן להם גישה למתקן התפשטות הזמן של האסגרד, שיכול ללכוד את המשכפלים, אבל או'ניל סבור שהסכנה גדולה מדי ומורה לקרטר לכוון את המתקן כך ש"חמישי" יישאר מאחור.
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
ראה גמדי הבית (שהרמיוני הקימה ארגון תלמידים למען רווחתם ופעלה רבות לשחרורם, לפעמים בניגוד לרצונם), וראה היחס לקנטאורים ולענקים (ולענקים למחצה כמו האגריד ומדאם אולימפ מקסים).
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
בסיפוריו של פיליפ ק' דיק "Second Variety" שהוסרט בשם "Screamers", "דוח מיעוט" ו"האם אנדרואידים חולמים על כבשים חשמליות" שהפך ל"בלייד ראנר", מיטשטשת ההבחנה בין אדם למכונה עד כדי כך שלא ברור מי האדם ומי המכונה.
כללי
מסע בין כוכבים
מבוא
האם יש מקום לחוקי הרובוטיקה של אסימוב ביקום של מב"כ? שימו לב לציטוט הבא מהפרק Datalore של TNG (תרגום שלי):
ג'ורדי: ד"ר נוניאן סונג, ידידי, היה במקרה מדען הרובוטיקה הבכיר ביותר בארץ!
טאשה: עד שניסה להגשים את חלום המוח הפוזיטרוני של אסימוב.
רייקר: המוח הפוזיטרוני. הוא הבטיח שיעשה הרבה כל כך. כאשר הוא נכשל לחלוטין, ד"ר סונג נעלם.
מדיאלוג קצר זה ניתן להבין כמה דברים מעניינים: א. שלפי יוצרי מב"כ, רעיון הפוזיטרוניקה של אסימוב נכשל (לא ברור למה); ו-ב. שיש הפרדה בין הפוזיטרוניקה (עניין טכני) לבין שלושת החוקים (עניין אתי-מוסרי), ו-ג. שבמב"כ ניתנה להיבט הטכני עדיפות על פני ההיבט המוסרי, בעוד שלאסימוב היה סדר עדיפויות הפוך – הרובוטים שלו היו "פוזיטרוניים" מפני שהפוזיטרונים אך התגלו כשאסימוב החל לכתוב סיפורי רובוטים, ולמילה היה צליל של מדע בידיוני. השימוש בפוזיטרונים היה רק פרט הנדסי וחסר חשיבות יחסית בעיניו.
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
דאטה, גיבור "מסע בין כוכבים", הוא אחד האנדרואידים הידועים ביותר בקולנוע ובטלוויזיה.
על דאטה כרובוט אסימובי ראה כאן.
מב"כ- DS9
הבורג של "מסע בין כוכבים", מלוקוטוס אל יו אל 7 מ-9 דרך מלכת הבורג (וראה פיקארד שעבר אסימילציה ע"י הבורג).
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
כפי שכבר ציינתי, אם יש במדע הבידיוני חוקי ברזל בלתי מעורערים, הרי אלה ללא ספק חוקי הרובוטיקה של אסימוב, שאחזור עליהם כאן בקצרה:
1. לא יפגע רובוט לרעה בבן אדם, ולא יניח, במחדל, שאדם יפגע.
2. רובוט חייב לציית לפקודותיו של אדם, כל עוד אינן סותרות את החוק הראשון.
3. רובוט ידאג לשמור על קיומו ושלמותו, כל עוד הגנה זו אינה עומדת בסתירה לחוק הראשון או לחוק השני.
בספר "רובוטים ואימפריה" מנוסח חוק נוסף הקודם לשלושת החוקים המקוריים וגובר עליהם - חוק האפס:
0. לא יפגע רובוט לרעה באנושות ולא יניח, במחדל, שהאנושות תיפגע.
שלושת החוקים המקוריים משתנים כך שלא יסתרו את חוק האפס.
חוקים אלה הם החוקים היחידים שמהווים "הקדמת תקופה למכה" ומשמשים בסיס לדיון בשאלת עצם ההגדרה של חיים תבוניים, ביולוגיים-אורגניים או מכניים, גופניים או רוחניים.
איש המאתיים
אנדרו מרטין, גיבור "איש המאתיים" הוא רובוט יוצא למסע של 200 שנה בדרך אל האנושיות, תוך כדי מאמץ למנוע מיוצריו להשמיד אותו.
אנוכי הרובוט
סאני, גיבור "אנוכי הרובוט" הוא דוגמה למה קורה כאשר יוצר הרובוט מנסה להקנות לו רגשות אנושיים.
שימו לב לציטוט הבא מהסרט (תרגום שלי):
ספונר: רובוטים אינם חשים פחד. הם לא חשים דבר. הם לא רעבים. הם לא ישנים.
סאני: אני כן. אפילו היו לי חלומות.
ספונר: לבני אדם יש חלומות. אפילו לכלבים יש חלומות. אתה רק מכונה, חיקוי לחיים. האם רובוט יכול לכתוב סימפוניה? האם רובוט יכול להפוך בד ליצירת מופת יפה?
סאני: ואתה יכול?
הסרט, אגב, נתפר לפי מידותיו של ויל סמית, כפי שניתן לראות מההשוואה הבאה עם "גברים בשחור", אף הוא בכיכובו של ויל סמית:
גברים בשחור |
אנוכי הרובוט |
משיג במרדף רגלי רובוט (אותו הוא חושב לעבריין נמלט, אם כי בטעות) |
משיג במרדף רגלי ג'וק חייזרי (אותו הוא חושב לעבריין נמלט) |
מגלה את "הצד השני" |
מגלה את "הצד השני" |
נלחם באויב שמאיים להשתלט על העולם (רובוט שאינו כפוף לחוקי אסימוב) |
נלחם באויב שמאיים להשתלט על העולם (ג'וק חייזרי) |
נעזר בחייזר ידידותי |
נעזר ברובוט ידידותי |
מרכז הפיקוד (שכמוהו נראה ב"צ'ק פתוח") |
מרכז הבקרה (שכמוהו נראה ב"צ'ק פתוח") |
שונא ג'וקים (ללא סיבהמיוחדת) |
שונא רובוטים (כי רובוט הציל אותו ולא את הילדה) |
מאמץ חתול של אדם מת |
מאמץ חתול של אדם מת |
מתקן את הזרוע כמו שוורצנגר ב"שליחות קטלנית" (רק עם קצת פחות גועל) |
דיון פילוסופי על רובוטיקה לעומת יצירתיות; האם הרובוטים מהזן החדש נוצרו כדי להציל את האדם מפני עצמו? |
מפקד שחור צרחן |
מפקד לבן צרחן |
סאני, אגב, הוא דוגמה חריגה לרובוט שמצטרף לאדם במלחמתו נגד מחשב-העל המפלצתי.
זוהי גירסה קולנועית ליצירה הקלאסית של אסימוב, המבוססת בצורה רופפת מאוד על הספר הראשון בסידרת הרובוטים. בספר, אגב, המספר היה הרובוט, ובסרט (שימו לב, ספוילר!) עושים עלינו מניפולציה די מגעילה כדי שנחשוב, ולו רק לרגע, שהבלש גם הוא רובוט. ומה בעצם הגבול? ראו הוזהרתם!
על דאטה כרובוט אסימובי ראה כאן.
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
C3PO ו-R2D2, גיבורי "מלחמת הכוכבים" מכונים שניהם אנדרואידים, למרות שהם שונים מאוד זה מזה. את רובוט הטקס C3PO בנה כזכור אנאקין הילד כדי שיעזור לאמו בעבודות הבית – עובדה שנזכרת רק בתחילת הסרט הראשון של הטרילוגיה השנייה אבל משום מה לא השפיעה כלל על מערכת יחסיו עם אנאקין המבוגר.
דארת' ואדר, גיבור "מלחמת הכוכבים" נולד למעשה כאדם, אך הפך למכונה באמצעים טכנולוגיים. ההגדרה הנכונה יותר ליצורים מסוגו היא קיבורג (או אולי מדובר בעצם באדם ביוני?) - הקול קול ג'יימס ארל ג'ונס והגוף גוף דייוויד פראוז.
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
באמצעות דמותו של פינוקיו נידונה שאלת הרוח שבמכונה ולא רק כשאלה פילוסופית אלא כשאלה מעשית-קיומית.
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
אחד המוצרים העיקריים של North Central Positronics מוגדר כ"רובוט אסימובי", אבל האם ה"רובוט השליח" הוא אכן רובוט אסימובי? האם חוקי הרובוטיקה חלים עליו?
דוגמאות אחרות:
שאלת זכויותיהם של הרובוטים ומעמדם כיצורים חיים ותבוניים נידונה כבר בכמה סרטים בלתי נשכחים, החל ב"בלייד ראנר" וכלה ב"אני, רובוט" (שאינו בדיוק מבוסס על הספר של אסימוב...) גם כל סידרת מד"ב שמכבדת את עצמה נדרשת לדיון בשאלה זו (ראה קמרון של "שרה קונור").
AI - אינטליגנציה מלאכותית
דייוויד, גיבור AI - אינטליגנציה מלאכותית" הוא ילד-רובוט שמשתוקק להיות ילד אמיתי. הוא מסוגל לאהוב, אבל לא לגרום לאחרים שיאהבו אותו.
בלייד ראנר
רוי באטי, גיבור בלייד ראנר, הוא "אנדרואיד" (מונח המשמש לצד כינוי הגנאי Skins). מנגנון ההגנה של רובוטים מסוגו איננו חוקי הרובוטיקה, אלא אורך חיים של ארבע שנים בלבד (כדי ש"ימותו" לפני שיספיקו לפתח רגשות אנושיים).
בראיינט: נקסוס 6. רוי באטי. תאריך ייצור 2016. דגם קרבי. עצמאות מיטבית. כנראה המנהיג. זו זורה. היא הוכשרה ליחידת חיסול מחוץ לעולם. מדברים על יפה והחיה, היא גם וגם. ה"עור" הרביעית היא פריס. דגם הנאה בסיסי. הפריט התקני למועדונים צבאיים במושבות החיצוניות. הם נועדו לחקות בני אדם מכל הבחינות פרט לרגשותיהם. המעצבים העריכו שלאחר כמה שנים הם עלולים לפתח תגובות רגשיות משלהם. אתה יודע, שנאה, אהבה, פחד, קנאה. אז הם התקינו מנגנון אל-כשל.
דקארד: ומה זה?
בראיינט: תוחלת חיים של ארבע שנים.
ושימו לב לנאום הפרידה של רוי באטי (תרגום שלי):
איזו חוויה, לחיות בפחד, נכון? זו המשמעות של להיות עבד… ראיתי דברים שאתם בני האדם לא הייתם מאמינים להם. ספינות תקיפה עולות באש מעבר לכתפו של אוריון. ראיתי קרני-סי נוצצות בחשכה בשער טאנהויזר. כל הרגעים האלה יאבדו בזמן כמו דמעות בגשם. זמן למות.
(תרגומים שלי).
לפי "גירסת הבמאי", גם דקארד-הריסון פורד היה "מכונה"; לעומת זאת, ה"מכונה" (בגילומו של ראטגר האואר, באחד מטובי תפקידיו) שואלת על תוחלת החיים ותכליתם, ואף מצילה את דקארד למרות שזה מנסה להשמידה. אז מי כאן האדם ומי המכונה?
דוקטור הו
הסייברמן, גיבור "דוקטור הו" (באנגלית: Cybermen) הם קיבורגים שנוצרו על הכוכב מונדס. במקור הם היו בני אדם שמוחם הוצא מגופם והוכנס לגוף של קיבורג על מנת שיוכלו לחיות לנצח. הדבר הוביל להפיכתו של הגזע לבעל היגיון קר ומחושב, וחסר כל רגש כמעט. קיימת יריבות בין הסייברמן לבין הדאלק.
עולם העתיד
האקדוחן, גיבור עולם העתיד הוא רובוט דמוי אדם שמתקלקל והופך למכונת קטל בפארק שעשועים עתידני.
עולם המערב
האקדוחן, גיבור עולם המערב הוא רובוט דמוי אדם שמתקלקל והופך למכונת קטל בפארק שעשועים עתידני.
Ghost in the Shell
מוטוקו קוסאנאגי, גיבור Ghost in the Shell היא קיבורגית, סוכנת השירות החשאי "מדור 9" של הוועדה הלאומית לביטחון הציבור ביפן, שמתמחה בלחימה בפשעי טכנולוגיה, טרור ולוחמה קיברנטית. למרות שהיא שוות ערך לשאר חברי הקבוצה, קוסאנאגי מתפקדת כראש הצוות, והכינוי המיוחס לה הוא "מייג'ור", עקב דרגתה הקודמת בכוחות המיוחדים. היא מסוגלת לביצועים על-אנושיים כתוצאה מגופה המכני, שרק מוחה וחלקים מעמוד השדרה שלה הם אורגניים. היא ובאטו, חברה לצוות, הם הסייבורגים היחידים שהצליחו לשמור על זהותם האנושית (ה"רוח") והם פגיעים כמו כל אדם להתקפת "האקינג-רוח", היינו, פריצה למוחם של אנשים ושליטה בהם.
הכפיל
גיבורו חסר השם של הכפיל , נוצר כשיבוט של רוצח סידרתי כדי לסייע בלכידתו. מדובר עוד רובוט שחוזר אל אנושיותו ואפילו מוצא אהבה בזרועותיה של זונה בעלת לב זהב. מה יכול להיות קלישאי יותר מזה?
רובוקופ
השוטר מרפי/רובוקופ, גיבור רובוקופ נולד למעשה כאדם, אך הפך למכונה באמצעים טכנולוגיים. יוצריו השאירו לו רק מוח מרוקן מזיכרונות (או לפחות כך נדמה היה להם), אבל בסרט הראשון, לפחות, הוא עובר את המסע מהאנושיות אל הרובוטיות המוחלטת (כמעט) ובחזרה ובזה כוחו גדול. וראה תדהמתם המוחלטת של המדענים לנוכח הגילוי שהמכונה שלהם חולמת…
בסרט הראשון זכורה גם סצינת הקרב בין רובוקופ לבין המכונה המפלצתית עוד יותר (שבו כמובן ניצח רובוקופ)
תקלה מופלאה 1+2
מספר 5, גיבור תקלה מופלאה 1+2, מספר 5 מבין קבוצה של רובוטים ניסיוניים במעבדה נפגע ממכת חשמל, הופך לפתע לבעל תבונה ונמלט…
עוד קלט, עוד קלט!
חייל קטלני
הסמל, גיבור חייל קטלני, נולד למעשה כאדם, אך הפך למכונה באמצעות התנייה נפשית ואימון.
חוץ מהשתיקות המביכות של קורט ראסל, שכבר היו למשל ולשנינה, מעניין לבחון כאן לא רק את תהליך השיבה אל האנושיות שעובר על המכונה, אלא דווקא את תגובתם של בני האדם לתהליך ואת נכונותם לאמץ אל חיקם את המכונה בגירסתה החדשה והמשופרת.
המחליפים
טום גריר, גיבור המחליפים , הוא שוטר שחי בעתיד שבו בני אדם משתמשים ב"מחליפים", רובוטים מסוג שונה, שמבחינה חיצונית לפחות אין כל הבדל בינם לבין בני אדם. חוקי הרובוטיקה אינם חלים עליהם ואף אינם מוזכרים בסרט, אם כי מודגש כמה וכמה פעמים שהרובוטים נבנו עם מנגנוני הגנה המגינים על מפעיליהם מפני פגיעה כמקרה של נזק לרובוט, והמגע בין רובוט לבין אדם שאינו מפעילו הוא ממילא מינימלי. התמכרות לשימוש ברובוט איננה נחשבת, כנראה, לפגיעה במפעיל. מה שכן, קיים חוק האוסר על אדם להשתמש ברובוט שאינו רשום כחוק על שמו.
ברוס ויליס הוא היחיד שמגלם את שני התפקידים, של הרובוט ושל מפעילו.
שליחות קטלנית 1-4
המחסלים, גיבורי שליחות קטלנית , (בסרט ראשון שוורצנגר, בשני שוורנצגר ורוברט פטריק, בשלישי שוורצנגר וכריסטיאנה לוקן, ברביעי סאם וורת'ינגטון); רק בשני וברביעי, שבהם המחסל הוא למעשה אבטיפוס של המחסל מהראשון, כולל הופעה של דוגמן דמוי שוורצנגר הצעיר, מתואר תהליך כלשהו של שינוי שעובר על ה"מכונה".
חייל אוניברסלי
לוק דוורו, גיבור חייל אוניברסלי, נולד למעשה כאדם, אך הפך למכונה באמצעים טכנולוגיים.
רק הסרט הראשון בסידרה שווה התייחסות כלשהי.
לרשימה של רובוטים ואנדרואידים בידיוניים בספרות ובקולנוע אפשר להקיש כאן.
כללי
מבוא
מאבקו של לוחם בודד בתאגיד ענק מתואר בעיקר בז'אנר הסייברפאנק. בז'אנר זה יחסי העבודה בתאגיד פשוטים - העובד הוא רכוש התאגיד או משרתו הנרצע (שלא לומר עבדו). התאגיד שואב את כוחו משליטה באמצעי ייצור חיוני - מידע, מזון או תרופה. דרגת הרוע שלו נגזרת באופן ישיר מעוצמת שליטתו באמצעי הייצור ומנכונותו לחלוק אותו עם הציבור הרחב.
שתי דרכים מקובלות להרוס תאגיד הן להרוס את שליטתו באמצעי הייצור או להרוג את העומד בראשו. במקרה הראשון בדרך כלל התוצאה היא אנרכיה (ראה Welcome to the Human Race) ולא כל כך ברור אם אמצעי הייצור ששוחררו אכן הגיעו אל ההמון הזקוק להם נואשות. במקרה השני, בימינו לפחות, אין כרגע בעולם תאגיד שיקרוס לגמרי אם העומד בראשו יסולק (ע"ע ביל גייטס). בסייברפאנק, הרס התאגיד הוא המטרה כשלעצמה ולגיבור לא איכפת מה קורה אם וכאשר התאגיד קורס.
כדי להגן על האזרח הקטן במלחמתו בתאגיד הענק הונהג עיקרון משפטי, "הרמת מסך ההתאגדות", שנועד למנוע בדיוק מצב כזה שבו יחיד או קבוצה קטנה מסתתרים מאחורי תאגיד ענק וחסר פנים וכך הם מתחמקים מנשיאה באחריות לתוצאות פעולותיו של התאגיד. עיקרון זה מעוגן גם במשפט הישראלי בחוק החברות החדש משנת התשנ"ט-1999, אם כי יש לציין שניתוק הקשר בין התאגיד כיישות משפטית לבין העומדים בראשו ובעלי המניות שלו מגן גם על התאגיד במקרים של תביעות משפטיות.
מתוך חוק החברות, התשנ"ט-1999, ס"ח תשנ"ט, 189, חלק שני, פרק ראשון, סימן ב' 6.
הרמת מסך
(א) הרמה של מסך ההתאגדות היא כל אחד מאלה:
(1) ייחוס זכויות וחובות של החברה לבעל מניה בה;
(2) ייחוס תכונות, זכויות וחובות של בעל מניה לחברה.
(ב) על אף הוראת סעיף 4, רשאי בית משפט להרים את מסך ההתאגדות אם התקיים לכך תנאי הקבוע בחיקוק או אם בנסיבות העניין צודק ונכון לעשות כן, או אם התקיימו התנאים הקבועים בסעיף קטן (ג).
(ג) בית משפט הדן בהליך נגד חברה רשאי, במקרים חריגים ומטעמים מיוחדים, להרים את מסך ההתאגדות בהתקיים אחד מאלה:
(1) השימוש באישיותה המשפטית הנפרדת של החברה נועד לסכל וכוונתו של כל דין או להונות או לקפח אדם;
(2) בנסיבות הענין צודק ונכון לעשות כן, בשים לב לכך שהיה יסוד סביר להניח כי ניהול עסקי החברה לא היה לטובת החברה וכן היה בו משום נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה.
(ד) הרמת מסך לשם ייחוס חובות החברה לבעל מניה בה, תיעשה בשים לב ליכולת החברה לפרוע את חובותיה.
(ה) אין בהוראת סעיף זה כדי למנוע מבית משפט להעניק סעדים אחרים, לרבות השעיית זכותו של בעל מניה מסוים בחברה להיפרע את חובו, עד לאחר שהחברה פרעה במלואן את כל יתר התחייבויותיה.
סרט שבו מתוארת דרך אחת, אם כי קצת יותר מדי עקובה מדם, להגיע אל הפנים שמאחורי התאגיד הוא כאמור "פייבאק" של מל גיבסון, שכבר התייחסתי אליו כאן. אמנם זה לא סרט מד"ב, אבל הוא מראה כיצד פושע קטן מפלס את דרכו בסולם הדרגות של התאגיד (ומשאיר מאחוריו שובל של גופות) עד שהוא מגיע אל הבוס הגדול...
עוד על כך ראה כאן.
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
חוקי הרכש הפרנגיים
במקום להרחיב את הדיבור, עדיף פשוט לצטט:
1. כסף שהושג, אין להשיבו (מתוך:DS9: The Nagus).
3. לעולם אל תבזבז על רכישה יותר ממה שצריך (מתוך: DS9: The Maquis, Part II).
6. לעולם אל תניח למשפחה לעמוד בדרך להזדמנות (מתוך: DS9: The Nagus).
7. השאר את אוזניך פתוחות (מתוך: DS9: In the Hands of the Prophets).
9. הזדמנות ועוד אינסטינקט שווה רווח (מתוך: DS9: The Storyteller).
10. תאוות בצע היא נצחית (מתוך: DS9: Prophet Motive).
16. עסקה היא עסקה עד שאחת טובה יותר מגיעה (מתוך: DS9: Melora).
17. חוזה הוא חוזה הוא חוזה אבל רק בין פרנגים (מתוך: DS9: Body Parts).
18. פרנגי ללא רווח אינו פרנגי כלל (מתוך: DS9: Heart of Stone).
21. לעולם אל תעדיף חברות על פני רווח (מתוך: DS9: Rules of Acquisition).
22. אדם נבון יכול לשמוע את הרווח ברוח (מתוך: DS9: Rules of Acquisition).
23. בריאותך חשובה מאוד אך כספך יותר (מתוך: ENT: Acquisition).
31. לעולם אל תלעג לאמו של פרנגי (מתוך: DS9: The Siege).
33. לעולם לא מזיק ללקק לבוס (מתוך: DS9: Rules of Acquisition).
34. מלחמה טובה לעסקים (מתוך: DS9: Destiny).
35. שלום טוב לעסקים (מתוך: DS9: Destiny).
45. התרחב או מות (מתוך: ENT: Acquisition).
47. אל תבטח באדם שלובש חליפה טובה מזו שלך (מתוך: DS9: Rivals).
48. ככל שהחיוך גדול יותר, כך הסכין חדה יותר (מתוך: DS9: Rules of Acquisition).
57. לקוחות טובים נדירים כלטינום, נצור אותם (מתוך: DS9: Armageddon Game).
59. לעתים רחוקות עצה חינם תהיה זולה (מתוך: DS9: Rules of Acquisition).
62. ככל שהדרך מסוכנת יותר, כך הרווח גדול יותר (מתוך: DS9: Rules of Acquisition).
74. ידע שווה רווח (מתוך: VOY: Inside Man).
75. הבית הוא היכן שהלב נמצא, אך הכוכבים עשויים מלטינום (מתוך: DS9: Civil Defense).
76. מדי פעם, הכרז על שלום, זה נורא מבלבל את אויביך (מתוך: DS9: The Homecoming).
94. נקבות ועסקי כספים לא הולכים ביחד (מתוך: DS9: Ferengi Love Songs).
95. התרחב או מות (מתוך: DS9: False Profits).
98. לכל אדם יש מחיר (מתוך: DS9: In the Pale Moonlight).
102. הטבע מתכלה, אך לטינום הוא לנצח (מתוך: DS9: The Jem'Hadar).
103. שינה יכולה להפריע ל... (הופסק באמצע) (מתוך: DS9: Rules of Acquisition).
109. כבוד ושק ריק שווים לשק (מתוך: DS9: Rivals).
111. נהג בבעלי חובך כבבני משפחתך; נצל אותם (מתוך: DS9: Past Tense, Part I, The Darkness and the Light).
112. לעולם אל תשכב עם אחות הבוס (מתוך: DS9: Playing God).
125. מתים אינם יכולים לעשות עסקים (מתוך: DS9: The Siege of AR-558).
139. רעיות משרתות, אחים יורשים (מתוך: DS9: Necessary Evil).
168. לחש את דרכך להצלחה (מתוך: DS9: Treachery, Faith, and the Great River).
190. הקשב לכל, אל תבטח בדבר (מתוך: DS9: Call to Arms).
194. תמיד טוב לדעת על לקוחות חדשים לפני שהם נכנסים פנימה (מתוך: DS9: Whispers).
203. לקוחות חדשים יכולים להיות כמו תולעים מושחזות שיניים, הם עסיסיים, אך לפעמים הם נושכים בחזרה (מתוך: DS9: Little Green Men).
208. לפעמים הדבר היחיד שמסוכן יותר מהשאלה, הוא התשובה עצמה (מתוך: DS9: Ferengi Love Songs).
211. עובדים הם כמו השלבים בסולם ההצלחה, אל תהסס לדרוך עליהם (מתוך: DS9: Bar Association).
214. לעולם אל תפתח במשא ומתן עסקי על בטן ריקה (מתוך: DS9: The Maquis, Part I).
217. אי אפשר לשחרר דג ממים (מתוך: DS9: Past Tense, Part I).
229. לטינום שורד הרבה יותר מתאווה (מתוך: DS9: Ferengi Love Songs).
239. לעולם אל תחשוש לטעות בסימון מוצר (מתוך: DS9: Body Parts).
263. לעולם אל תיתן לספק לפגום בתאוותך ללטינום (מתוך: DS9: Bar Association).
285. מעשה טוב דינו עונש (מתוך: DS9: The Collaborator).
התרגום העברי (עם עריכה לשונית קלה שלי) כאן.
המקור האנגלי כאן.
בפרק Bar Association של DS9 ראינו דוגמה לנוהל פרנגי ליישוב סכסוכי עבודה כאשר העובדים בבר של קווארק מכריזים על שביתה ומחליטים להקים איגוד...
אז איך לדעתכם ייראה עורך דין פרנגי?
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
תחום העיסוק העיקרי של U.S. Robots and Mechanical Men (U.S. Robotics) הוא רובוטיקה ובינה מלאכותית.
תאגיד U.S. Robots and Mechanical Men הוקם בשנת 1982 ע"י לורנס רוברטסון. ד"ר סוזן קלווין הייתה פסיכולוגית הרובוטים הראשונה, ובמשך שנים רבות היחידה, של התאגיד, וברבים מהסיפורים הקצרים של אסימוב היא דמות ראשית, שבדרך כלל מטפלת במעבדה בבעיות של רובוטים. בסיפורי רובוטים אחרים, גרג פאוול ומייק דונובן, מהנדסי שטח של החברה, מנסים לפתור בעיות של רובוטים בשטח. בסיפורים הקצרים נזכרים גם אלפרד לנינג ופיטר בוגרט, שהיו מנהלי המחקר (תחילה לנינג ואח"כ בוגרט) בתקופת עבודתה של קלווין בתאגיד.
המיקום הפיסי של החברה אינו ברור. הוקמו מפעלים במקומות רבים בעולם, אבל לפי סיפור אחד, Robot AL-76 Goes Astray, המפעל הראשי נמצא בסקנקטאדי, ניו יורק (מה שמרמז על קשר או זיקה לתאגיד ג'נרל אלקטריק).
הסיסמה הלא רשמית של החברה היא "עובד לא יחזור על טעות פעמיים. הוא מפוטר בפעם הראשונה."
טולקיין
חולית
תחום העיסוק העיקרי של ארגון כורי הסם הוא כריית המרקוח והובלתו.
ארגון כורי הסם הוא גילדה, שמרכז הפעילות שלה נמצא באראקיס. הוא מחזיק במונופול מוחלט על כרית המרקוח ומטרתו היא אחת ויחידה - להרוויח.
מלחמת הכוכבים
תחום העיסוק העיקרי של פדרציית הסחר הוא סחר ותחבורה בין כוכבית.
פדרציית הסחר החזיקה במונופול על הסחר הבין-כוכבי ובהשפעה רבה ברפובליקה הבין-גלאקטית, ואפילו זכתה במועצה לייצוג ולמעמד כמעט שווים לאלה של עולם-חבר. בעיקר הם שמרו בסוד על מפות של נתיבי על-חלל במקום לחלוק אותן, מה שאיפשר להם לגבש את אחיזתם בנתיבי הסחר. רק הג'די ומשרד ראש המועצה הצליחו להשיג מפות באיכות דומה.
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
ביקום של המגדל האפל נזכרים שלושה תאגידים עיקריים, שניים בשליטתו של מלך הארגמן ואחד בשליטת הקא-טט של רולנד דשיין.
נורת'-סנטארל פוזיטרוניקס
נורת'-סנטארל פוזיטרוניקס מופיע ביצירות רבות של סטיבן קינג, בסידרת "המגדל האפל" וביצירות נלוות. זהו תאגיד ענק המייצר פריטים טכנולוגיים מתקדמים, כמו רובוטים, מחשבים וכלי נשק.
רבים מהמוצרים תופסים מקום בולט בסידרת "המגדל האפל", שבה המוצרים המעטים הנותרים של נורת'-סנטארל פוזיטרוניקס שעדיין מתפקדים השתגעו, וטורפים את החיים ואת שרידי התרבות. הדבר קשור לתופעה המשפיעה על חלק גדול מהמציאות: הכול מתפרק. כפי שמתואר בספרים, העולם "התקדם הלאה".
בשלב שבו רולנד והקא-טט שלו נתקלים בו, נורת'-סנטארל פוזיטרוניקס הוא חלק מקבוצת סומברה, בבעלותו של מלך הארגמן, התגלמות השטן והרוע בעולם של המגדל האפל. המטרה המוצהרת של מלך הארגמן היא להרוס את הרב-יקום/המציאות כולה.
בין יצירותיו של התאגיד בספרים יש מחשבים דו-קוטביים, מספר אנדרואידים וקיבורגים, ובליין החד-פסי, רכבת חד-פסית תבונית הנהנית מחידות.
תאגיד סומברה
תאגיד סומברה נשלט על ידי מלך הארגמן. תאגיד סומברה עלה לשלטון בסוף שנות ה-80' ומחזיקבמונופול מלא על מו"פ בהיי-טק וייצור במשך תקופה לא ידועה, אך בהחלט ארוכה. הוא קשור לתעשיות לאמרק ולנורת'-סנטארל פוזיטרוניקס. הוא הבעלים של תאגיד טראנס, המוצא ומגייס צעירים בעלי כוחות על-טבעיים לביצוע התנקשויות, ובסופו של דבר להפיכתם ל"ברייקרים". בעולם-קיסטון, שלטונו של תאגיד סומברה מעורער ואולי אף נבלם על תאגיד טט, שהוקם על ידי רולנד והקא-טט שלו במיוחד למטרה זו.
ברומנים, מעשה ה"רוע" העיקרי של תאגיד סומברה היה רכישת המגרש הריק במנהטן שבו צמח הוורד, התגלמות המגדל האפל במישור הקיום הזה. מטרתו של מהלך זה הייתה להרוס את הקרקע כדי לבנות בתי דירות, ובכך להשמיד את הוורד, ואולי אגב כך להחליש או להרוס את המגדל האפל, המרכז שעליו נשען הרב-יקום.
הסיפור הקצר "Everything's Eventual" מסופר מנקודת המבט של בן 19 שנשר מהלימודם והוכשר להיות "ברייקר". אחרי ששילמו לו כדי להרוג אנשים אקראיים לכאורה במשך פרק זמן בלתי ידוע, בסופו של דבר הוא פונה נגד תאגיד סומברה קורפ ומתכנן לברוח.
הערה: "סומברה" פירושו "צל" בספרדית ובפורטוגזית.
תאגיד טט
תאגיד טט הוקם ע"י רולנד דשיין והקא-טט שלו כדי למנוע את השמדת הוורד באמצעות מניעת רכישת המגרש הריק שעליו צמח הוורד בידי תאגיד סומברה.
כדי לשמר את מסעם לעבר המגדל האמיתי ותוך כדי כך להציל את היקום שלנו, רולנד דשיין מנצל את המשאבים הכספיים של חברת הקבוצה (הקא-טט) שלו, סוזנה דין, ובעיקר ההון שאביה הממציא הפקיד בידי דודה, כדי לרכוש את המגרש בשם תאגיד טט. חברת קש זו רכשה את המגרש כדי להגן עליו מפני תאגיד סומברה הזדוני, בראשותו של מלך הארגמן (אויבו הגדול של רולנד) ובכך להציל את ממד היקום שלנו מהרס מוחלט. תאגיד טט בנה על המגרש גורד שחקים שחור בלי להזיק לוורד או אפילו להזיז אותו. רולנד האמין שגורד השחקים, הנמצא בכיכר דאג המרשילד 2 (בניין אמיתי נשעליו עומד גורד שחקים שחור אמיתי, הסיבה הסבירה לכך שסטיבן קינג בחר למקם את הוורד בבניין הזה) הוא תמונתו של המגדל האפל באותו עולם, שנבנה כדי להגן על הוורד.
בספר השביעי והאחרון בסידרה, רולנד מוצג בפני ראש תאגיד טט בימינו: בתו של מוזס קארבר, שנולדה אחרי שסוזנה עזבה את ניו יורק ועברה לעולמו של רולנד. מוזס קארבר הוא ה"אב המייסד" החי האחרון, שהעביר את השליטה לידי בתו אחרי מותם של ג'ון קאלם ואהרון דיפנו. תאגיד טט משתמש בתערובת של טכנולוגיה מודרנית והעל-טבעי, עוקב אחרי התקדמותו של רולנד בעזרת צוות של מדיומים מאומנים ואפילו מאמן אקדוחנים משלו (אחת מהם היא בתו של קארבר עצמו). הם גם בוחנים ספרים שכתב סטיבן קינג, בתקווה למצוא מידע המתייחס למגדל האפל. בפגישה עם רולנד, הם מחזירים לו את צלב הכסף שנתן לו הדודה טליתא ב"ארצות השממה" (לה הבטיח שיישא אותו עמו אל המגדל), מידע רב ערך המתייחס אל הדרך המובילה אל המגדל האפל, ואת ספרו של סטיבן קינג "אינסומניה".
דוגמאות אחרות:
שליחות קטלנית
תחום העיסוק העיקרי של סייברדיין מערכות הוא רובוטיקה.
תאגיד סייברדיין מערכות אחראי להולדת מחשב-העל "סקיינט" וצבא המכונות שלו.
נוירומאנסר
תחום העיסוק העיקרי של טסייר-אשפול הוא בינה מלאכותית.
טסייר-אשפול היא המשפחה המחזיקה בבעלות על פריסייד, תחנת חלל דמוית סביבון שנבנתה במסלול גבוה. המשפחה מתגוררת בווילה סטריילייט, התופסת קצה אחד של הסביבון.
המשפחה מאורגנת ומנוהלת כתאגיד, טסייר-אשפול ס"א. בני המשפחה מוחזקים בתנאי קריוניקה ומופשרים מעת לעת כך שניהול ענייני המשפחה עובר ביניהם ברוטציה. לפי "חוק המסלול", הם נחשבים חוקית למתים כל עוד הם שרויים בקריוניקה.
המשפחה היא בעלת המחשב הראשי שאליו מחוברת אחת משתי הבינות המלאכותיות שלהם, וינטרמיוט. מחשב נמצא בברן, שוויצריה והוא בעל אזרחות שווייצית מוגבלת. הבינה המלאכותית האחרת, נוירומאנסר, שוכנת במחשב ראשי אחר שבבעלות המשפחה בריו דה ז'נירו, ברזיל.
רעיון התאגידים הרב-לאומיים הגוברים על מדינת-הלאום המסורתית.
הנוסע השמיני
תחום העיסוק העיקרי של תאגיד הכרייה Weyland-Yutani הוא משאבים לייצור נשק ורווח.
הנוסע השמיני
שם מורכב זה מופיע על הצג בקטע ההתעוררות של הספינה ובפינה השמאלית של צג רוטט מאוד בסצינת הנחיתה. הוא הודפס גם על פחיות הבירה בסרט, והיה גלוי חלקית בחלק מהסצינות ("בירת ויילנד-יוטאני מ'ורית ואמיתית – חזקה ביותר –אספן, קולורדו").
שובו של הנוסע השמיני
כשג'יימס קמרון נבחר לכתוב ולביים את סרט ההמשך, התפקיד והמשמעות של התאגיד גדלו במידה ניכרת, והפכו לחלק בלתי נפרד ממיתוס "הנוסע השמיני". הלוגו המקורי של התאגיד היה ציור של שמש מכונפת מצרית; בסרט ההמשך הוא קיבל צורה מעודכנת מתאימה. ניתן לראותו בכמה מקומות, ובעיקר בחזית התלת-אופן בסצינה מגירסת הבמאי.
ריפלי מגלה שאחד הנחתים, בישופ (בגילומו של שחקן שמילא תפקיד משמעותי ב"שליחות קטלנית" הוא אנדרואיד, וזועמת על כך כי אנדרואיד ושמו אש ניסה להרוג אותה בסרט הראשון (אגב, לתאגיד שמייצר את הרובוטים קוראים מערכות הייפרדיין – מחווה למערכות סייברדיין של "שליחות קטלנית" ולג'יימס קמרון, שביים גם את "שליחות קטלנית" 1 ו-2).
הנוסע השמיני 3
שם התאגיד מופיע על המסך כמה פעמים באותיות יפניות – שישה סימני קטקאנה (ויילנד) ושני סימני קאנג'י (יוטאני). פירוש החלק השני של השם ביפאנית הוא "עמק המים החמים". שם התאגיד מופיע גם בכותרת עיתון שבה משמעותם של ארבעת סימני הקאנג'י האחרונים היא "תאגיד משותף".
הנוסע השמיני – התחייה
במהדורה המיוחדת של הסרט אומרת אחת הדמויות, ד"ר רן, שתאגיד ויילנד-יוטאני נרנה ע"י וול-מארט עשרות שנים לפני זמן ההתרחשות של הסרט.אי לכך כוח צבאי בין כוכבי, "צבא המערכות המאוחדות", שולט כעת בכל אינטרסי המו"פ והנשק שהיו בעבר בידי ויילנד-יוטאני.
הנוסע השמיני נגד הטורף
מייסד החברה (שנודעה אז בשם ויילנד תעשיות) הוא צ'רלס בישופ ויילנד, בגילום השחקן לאנס הנריקסן, שגילם גם את האנדרואיד בישופ בסרטים השני והשלישי, מה שמרמז על שהרובוט עוצב בדמותו. בגירסת הספר של "הנוסע השמיני 3" (שיצאה לפני "הנוסע השמיני נגד הטורף") נאמר שהרובוט נוצר ע"י עובד של ויילנד-יוטאני ושמו מייקל בישופ.
AVP-R
בסרט הסוגר את הסאגה, האדם שמכנה את עצמו קולונל סטיוונס פוגש דמות המכונה גב' יוטאני ומוסר לה נשק-טורפים שנמצא אצל ניצולי הפיצוץ בגאניסון, קולורדו.
בלייד ראנר
תחום העיסוק העיקרי של תאגיד טיירל הוא רובוטיקה ובינה מלאכותית.
תאגיד טיירל, שבסיסו בלוס אנג'לס, נקרא על שם מייסדו ד"ר אלדון טיירל ועוסק בביוטכנולוגיה, ייצור של אנדרואידים דמויי אדם המכונים "רפליקנטים".
רובוקופ
תחום העיסוק העיקרי של אומני מוצרי צריכה הוא כמעט הכול, כולל שליטה גם במשטרה ובצבא.
כדברי המנהל הבכיר של אומני מוצרי צריכה, ג'ונס, "תסתכל מקרוב בהישגיה של החברה הזאת, ותראה שהימרנו בשווקים הנחשבים באופן מסורתי לבלתי רווחיים: בתי כלא, בתי חולים, חקר החלל. אני אומר שעסקים טובים מוצאים בכל מקום."
ב"רובוקופ 3" נקנה התאגיד ע"י התאגיד היפני קאנמיטסו.
האויב שבפנים
תחום העיסוק העיקרי של תאגיד Umbrella הוא ביו-הנדסה ופרמצבטיקה.
תאגיד "אמברלה" הוא חברה בדיונית לביוהנדסה ופרמצבטיקה, המהווה אחד מהגיבורים עיקריים של הסידרה. במשחקים הוא מוצג כשחקן בינלאומי גדול במספר שווקים, כולל פרמצבטיקה, חומרה רפואית, הגנה, מחשבים, יחד עם מבצעים חשאיים יותר של שימוש בהנדסה גנטית ובנשק ויראלי. החברה מוצגת גם כבעלת פנים ציבוריות יותר, מייצרת מוצרי קוסמטיקה, מוצרי צריכה ומזון. אחת מחברות המשנה של תאגיד אמברלה היא קבלן צבאי פרטי בעל כוח ביטחון מיומן ביותר המסוגל לבצע פעולות חילוץ, סיור ולוחמה קדם-צבאית. התאגיד משתמש בכוח כדי לאבטח את נכסיו ולהגן על העובדים הבכירים. עם מותו של אשפורד, ספנסר מתנקש במרקוס כדי לתפוס שליטה מלאה בתאגיד. "אמברלה" מקים מספר מתקני מחקר סודיים לפיתוח סוגים שונים של נשק ביולוגי. מתקן המחקר הבולט ביותר ממוקם בהרי ארקליי, לא הרחק מראקון סיטי. מדענים במתקן הזה הצליחו לפתח את "וירוס-טי", מוטאגן רב עוצמה שיכול לשנות באופן דרמטי יצורים חיים. הווירוס משתחרר ומזהם את רובו של מתקן ארקליי ואת סביבתו. המעבדה מותקפת על ידי שפני ניסיון מוטאנטים, וחוקרים שעברו מוטאציה ליצורים דמויי זומבים.
בסופו של דבר מתפשט וירוס-טי לראקון סיטי, ושם אזרחים, חיות בר מקומיות, ויצורים אחרים שעברו מוטאציה עושים שמות בעיר. הממשלה איננה מסוגלת להציל את האוכלוסייה המקומית, ומזמינה תקיפת טילים כדי להרוס את העיר ולמנוע את התפשטות הווירוס. "אמברלה" מנסה במהירות להשמיד את כל הראיות העלולות לסבך את החברה במעשה אסור כלשהו. הממשלה משהה את כל הפעילות העסקית של "אמברלה". בעקבות סדרה של אסונות הפוקדת את החברה, וההליכים המשפטיים הנמשכים נגדה, שווי המניות של "אמברלה" צונח. "אמברלה" מחזיקה במעוז גדול אחרון אחד השוכן בדרום רוסיה. בעקבות היעלמותו של ספנסר, מתקן זה מופקד בידי סרגיי ולדימיר, ומשמש כעת כמשכנו של UMF-013, מחשב-על המכיל את כל הנתונים של החברה. בשנת 2003, כוחות של מתנגדי-אמברלה בהנהגת כריס רדפילד וג'יל ולנטיין משתלטים על המעוז הזה. בעוד כוחות אלה מאבטחים את המתקן, אלברט ווסקר מסתנן למתקן, הורג את ולדימיר, וגונב את כל הנתונים מUMF-013. לאחר מכן ווסקר מוסר את הנתונים המפלילים לידי התובעים הפועלים נגד אמברלה, ומעיד במסווה של ידיד של ספנסר. בסופו של דבר "אמברלה" נמצאת אשמה בכל סעיפי האישום על מעורבותה בתקרית בראקון סיטי.
כללי
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
אסימוב
טולקיין
חולית
אין אינטרנט – יש מנטאטים
מלחמת הכוכבים
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
המטריקס
אנדר
היקום של אנדר הוא מהיחידים שבהם קיים אינטרנט (או כפי שהוא מכונה בקיצור nets) פחות או יותר בצורתו המוכרת לנו היום, והוא משמש פחות או יותר לאותן מטרות – מצד אחד הפצת מידע ושיתוף בו, ומצד שני ניסיון להגביל את המידע המופץ ולשלוט בו.
עם זאת, יש כמה הבדלים בולטים בין האינטרנט של קארד לבין האינטרנט של ימינו, ואחד העיקריים שבהם הוא דירוג זכות הגישה – לקטינים אין גישה, לסטודנטים יש זכות גישה פסיבית, רק למבוגרים יש זכות להשתתפות פעילה בפיקוח. כמו כן, האינטרנט מחולק לאזורים גיאוגרפיים. וכן, לפי קארד, מסתבר שגם בעתיד יהיה קשה להרחיק ילדים מהאינטרנט...
את רעיון פתיחת ה"בלוגים" הגה דווקא פיטר, בהשראת דמוסתנס המקורי ונאומיו נגד פיליפוס ה-2 ממקדוניה, במטרה לעורר את דעת הקהל נגד הפלישה הצפויה של ברית ורשה. מעניין, אגב, למה הוא לא בחר בנאומיו חוצבי הלהבות של קיקרו שקראו להריסתה המיידית של קרתגו כבמקור השראה (התרגום שלי).
"למדתי היסטוריה," אמר פיטר. "למדתי דברים על דפוסים בהתנהגות אנושית. יש זמנים שבהם העולם מארגן את עצמו מחדש, ובזמנים כאלה, המילים הנכונות יכולות לשנות את העולם תחשבי מה פריקלס עשה באתונה, ודמוסתנס -.".
"כן, הם הצליחו להרוס את אתונה פעמיים."
"פריקלס, כן, אבל דמוסתנס צדק בנוגע לפיליפ - "
"או התגרה בו -"
"ראית? זה מה שההיסטוריונים עושים בדרך כלל, מתפלפלים על סיבה ותוצאה, כאשר הנקודה היא שיש פעמים שבהן העולם שרוי בשטף והקול הנכון במקום הנכון יכול להזיז את העולם. תומס פיין ובן פרנקלין, למשל. ביסמארק. לנין."
"לא בדיוק מקרים מקבילים, פיטר." עכשיו היא חלקה עליו מתוך הרגל, היא הבינה למה הוא חותר, וחשבה שאולי זה יכול להיות אפשרי.
"לא ציפיתי שתביני. את עדיין מאמינה שהמורים יודעים משהו ששווה ללמוד."
אני מבינה יותר משנדמה לך, פיטר. "אז אתה רואה את עצמך כביסמארק?"
"אני רואה את עצמי כמי שיודע איך להכניס רעיונות לתודעה הציבורית. לא חשבת אי פעם על ביטוי, ואל, אמירה חכמה, ואמרת את זה, וכעבור שבועיים או חודש מאוחר יותר שמעת איזה מבוגר אומר את זה למבוגר אחר, שניהם זרים? או ראית בווידאו או קלטת ברשת?"
"תמיד תיארתי לעצמי ששמעתי את זה קודם ורק חשבתי שאני ממציאה את זה."
"טעית. יש אולי אלפיים או שלושת אלפי אנשים פיקחים כמונו בעולם,אחות קטנה. רובם מתפרנסים למחייתם אי שם. מורים, המסכנים, או עוסקים במחקר. מעטים מאוד מביניהם נמצאים באמת בעמדות כוח.""אני מניח שאנחנו כמה מזל".
"מצחיק כמו ארנב בעל רגל אחת, ואל."
"כאלה יש ללא ספק רבים ביערות אלה."
"מדלגים במעגלים קטנים ומסודרים."
ולנטיין צחקה לנוכח התמונה המבעיתה ושנאה את עצמה על כך שחשבה שזה מצחיק.
"ואל, אנחנו יכולים לומר את המילים שכולם יגידו כעבור שבועיים. אנו יכולים לעשות זאת. איננו צריכים לחכות עד שנהיה גדולים ומונחים בביטחה באיזו קריירה."
"פיטר, אתה בן שתים עשרה."
"לא ברשתות. ברשתות אוכל לקרוא לעצמי בכל שם שארצה, וגם את יכולה."
"ברשתות אנו מזוהים בבירור כסטודנטים, ואיננו יכולים אפילו להיכנס לדיונים האמיתיים, למעט במצב קהל, וזאת אומרת שממילא איננו יכולים להגיד דבר."
"יש לי תכנית."
"תמיד יש לך." היא העמיד פנים שאננות, אבל הקשיבה בשקיקה.
"אנו יכולים להיכנס לרשתות כמבוגרים מלאים, בכל שם רשת שנרצה לאמץ לעצמנו, אם אבא יצרף אותנו לגישת האזרח שלו."
"ולמה שיעשה את זה? כבר יש לנו גישת תלמידים. מה תגיד לו, אני זקוק לגישת אזרח כדי להשתלט על העולם?"
"לא, ואל. אני לא אגיד לו דבר. את תגיד לו כמה את דואגת לי. איך אני משתדל כל כך להצליח בלימודים, אבל את יודעת שזה משגע אותי, כי אינני יכול לדבר עם מישהו נבון, כולם תמיד מדברים אליי מלמעלה כי אני צעיר, אני לא מצליח לשוחח עם בני גילי. את יכולה להוכיח שהלחץ משפיע עליי."
הוא היה אז בן 12 בלבד ואחותו ולנטיין הייתה בת 10. הוא הצליח לשכנע אותה לשתף פעולה במזימתו, ובהדרגה אימץ כל אחד מהם דמות אינטרנטית המנוגדת לאופיו האמיתי – ולנטיין הייתה דמוסתנס המתלהם, ואילו פיטר היה לוק השכלתן והפופוליסטי.
ההתחלות היו צנועות, אבל הם הצליחו להגיע לקהל גדול יותר ויותר ולכתביהם הייתה השפעה אמיתית על דעת הקהל. הם הפכו מ"בלוגרים" לבעלי טורים בתשלום, והשתמשו בהכנסותיהם מכתיבת הטורים לתרומות למועמדים שונים או למטרות שונות – כל זאת בלי שאיש יידע את זהותם האמיתית. דמוסתנס הביע בין היתר התנגדות לחוק הגבלת הילודה.
בהמשך עברה ולנטיין בחשאי לכתיבה היסטורית מגמתית שהפקיעה את השם דמוסתנס מידי בעליו המקורי והפכה אותו לבלתי רלוונטי.
אם היו שואלים את קארד כאשר כתב את הסאגה, אני בטוחה שהוא לא היה מעלה בדעתו מה מסוגלים להשיג כמה צעירים נחושים בדעתם בפרסומים ברשתות החברתיות... ואולי בעצם כן?
סטארגייט
הארי פוטר
אין אינטרנט בעולם הקוסמים (ראה טכנולוגיה).
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
הרשת
אויב המדינה
כללי
מפלגות פוליטיות כפי שהן מוכרות לנו היום (ולא משנה באיזו שיטת ממשל) כמעט ואינן קיימות במדע הבידיוני ובפנטסיה, כך שאפשר להניח שבעתיד, הן תהפוכנה לנחלת העבר. אז מה עושים בכל זאת כשצריך לערוך בחירות?
א. תהליך בחירת השופטים:
עתניאל בן קנז אחי כלב בן יפונה, שופטים ג' ט'
אופן הבחירה
נבחר ע"י ה'
הערות
אהוד בן גרא, שופטים ג' טו
אופן הבחירה
נבחר ע"י ה'
הערות
שמגר בן ענת, שופטים ג' לא
אופן הבחירה
ואחריו היה...
הערות
ברק בן אבינועם, שופטים ד' ו'
אופן הבחירה
נקרא ע"י דבורה הנביאה אשת לפידות (=סמכות רוחנית אזרחית)
הערות
דבורה אומרת לברק שאלוהים ציווה עליו להוביל את העם לקרב. הוא מסכים, אבל רק אם היא תצטרף אליו. היא מזהירה אותו: "הלוך אלך עמך, אפס כי לא תהיה תפארתך על הדרך אשר אתה הולך, כי ביד אישה ימכור ה' את סיסרא."
גדעון (בן יואש) הוא ירובעל; , שופטים ו' יא, ו' יד
אופן הבחירה
מלאך ה' בא לבית אביו: "לך בכוחך זה והושעת את ישראל"
הערות
השופט היחיד שמבקש שוב ושוב אותות ומופתים כהוכחה לשליחותו; השופט היחיד שבנו מנסה לרשת אותו (ונכשל)
יפתח הגלעדי, בן לא חוקי לאביו שנודה ע"י אחיו והפך למנהיג כנופיית פורעי חוק, שופטים יא ז, יב א
אופן הבחירה
"לך והיית לנו לקצין ונילחמה בבני עמון"
הערות
אלוהים מסרב לשלוח מושיע והעם מחליט לבחור אחד, לפי נבואת ישעיהו (ג' ו'): "כי-יתפוש איש באחיו, בית אביו, שמלה לך, קצין תהיה-לנו;"
יפתח מנסה לשאת ולתת על הסדר של שלום עם מלך עמון, אבל המלך מסרב. אחרי הניצחון, סר חינו של יפתח (ה"גנרל") בעיני "הפוליטיקאים" המקומיים, כמה טיפוסי...
כמה שופטים זניחים בין יפתח לבין שמשון, ידועים בעיקר במספר ילדיהם..., שופטים יב ו-טו
אופן הבחירה
הערות
שמשון, שופטים יג א
אופן הבחירה
הערות
הסיפור של הלידה המופלאה של שמשון, שנבחר להיות מושיע ישראל עוד לפני שנולד. הוריו אפילו קיבלו שורה מפורטת ביותר של הוראות שיש לנהוג לפיהן כדי שהנבואה תתגשם, אבל לו היו רצונות ותשוקות משלו...
ב. תהליך בחירתו של שאול למלך:
שמואל א' י'
יז וַיַּצְעֵק שְׁמוּאֵל אֶת-הָעָם אֶל-יְהוָה הַמִּצְפָּה. יח וַיֹּאמֶר אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל {פ} כֹּה-אָמַר יְהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל אָנֹכִי הֶעֱלֵיתִי אֶת-יִשְׂרָאֵל מִמִּצְרָיִם וָאַצִּיל אֶתְכֶם מִיַּד מִצְרַיִם וּמִיַּד כָּל-הַמַּמְלָכוֹת הַלֹּחֲצִים אֶתְכֶם. יט וְאַתֶּם הַיּוֹם מְאַסְתֶּם אֶת-אֱלֹהֵיכֶם אֲשֶׁר-הוּא מוֹשִׁיעַ לָכֶם מִכָּל-רָעוֹתֵיכֶם וְצָרֹתֵיכֶם וַתֹּאמְרוּ לוֹ כִּי-מֶלֶךְ תָּשִׂים עָלֵינוּ וְעַתָּה הִתְיַצְּבוּ לִפְנֵי יְהוָה לְשִׁבְטֵיכֶם וּלְאַלְפֵיכֶם. כ וַיַּקְרֵב שְׁמוּאֵל אֵת כָּל-שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל וַיִּלָּכֵד שֵׁבֶט בִּנְיָמִן. כא וַיַּקְרֵב אֶת-שֵׁבֶט בִּנְיָמִן לְמִשְׁפְּחֹתָו וַתִּלָּכֵד מִשְׁפַּחַת הַמַּטְרִי וַיִּלָּכֵד שָׁאוּל בֶּן-קִישׁ וַיְבַקְשֻׁהוּ וְלֹא נִמְצָא. כב וַיִּשְׁאֲלוּ-עוֹד בַּיהוָה הֲבָא עוֹד הֲלֹם אִישׁ {ס} וַיֹּאמֶר יְהוָה הִנֵּה-הוּא נֶחְבָּא אֶל-הַכֵּלִים. כג וַיָּרֻצוּ וַיִּקָּחֻהוּ מִשָּׁם וַיִּתְיַצֵּב בְּתוֹךְ הָעָם וַיִּגְבַּהּ מִכָּל-הָעָם מִשִּׁכְמוֹ וָמָעְלָה. כד וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל אֶל-כָּל-הָעָם הַרְּאִיתֶם אֲשֶׁר בָּחַר-בּוֹ יְהוָה כִּי אֵין כָּמֹהוּ בְּכָל-הָעָם וַיָּרִעוּ כָל-הָעָם וַיֹּאמְרוּ יְחִי הַמֶּלֶךְ. {ס} כה וַיְדַבֵּר שְׁמוּאֵל אֶל-הָעָם אֵת מִשְׁפַּט הַמְּלֻכָה וַיִּכְתֹּב בַּסֵּפֶר וַיַּנַּח לִפְנֵי יְהוָה וַיְשַׁלַּח שְׁמוּאֵל אֶת-כָּל-הָעָם אִישׁ לְבֵיתוֹ. כו וְגַם-שָׁאוּל הָלַךְ לְבֵיתוֹ גִּבְעָתָה וַיֵּלְכוּ עִמּוֹ הַחַיִל אֲשֶׁר-נָגַע אֱלֹהִים בְּלִבָּם. כז וּבְנֵי בְלִיַּעַל אָמְרוּ מַה-יֹּשִׁעֵנוּ זֶה וַיִּבְזֻהוּ וְלֹא-הֵבִיאוּ לוֹ מִנְחָה וַיְהִי כְּמַחֲרִישׁ. {פ}
מסע בין כוכבים
מבוא
מב"כ-אנטרפרייז
מב"כ-TOS
מב"כ-TNG
מב"כ- DS9
מב"כ-וויאג'ר
מב"כ-אנדרומדה
בראש הקהילייה החדשה עומד כאמור טריאומוויראט - משטר של שלושה שליטים שהיה נהוג בין היתר באימפריה הרומית (ולא עבד שם). גם לא ברור למה כשטריאומווירטית אחת פורשת, היא מוחלפת ע"י אחותה ולא נערכות בחירות כלליות, חופשיות ודמוקרטיות למשרה.
אסימוב
המחשב המסחרי הראשון שנבנה בארה"ב נקרא UNIVAC (UNIVersal Automatic Computer)I. כבר בשנת 1952 הוא חזה נכונה את תוצאות הבחירות לנשיאות ואת ניצחונו של דווייט אייזנהאואר הרפובליקני על פני עדלאי סטיוונסון הדמוקרטי, בעזרת מדגם של אחוז אחד בלבד של הבוחרים.
זו כנראה הייתה ההשראה לרעיון שמחשב יחזה במי יבחרו הבוחרים במקום לערוך בחירות, ושארה"ב תהפוך עד 2008 (!) לדמוקרטיה הגדולה והאלקטרונית הראשונה, כפי שמתואר בסיפור הקצר Franchise, שכתב אייזיק אסימוב בשנת 1955. כל מי שחושב על שינוי שיטת הבחירות בישראל, מוזמן לקרוא את הסיפור. אולי שם יימצא הפתרון לבעיה. אסימוב, אגב, קרא למחשב שלו Multivac.
באיזו מידה זה דמוקרטי יותר או פחות מהשיטה הנוכחית? היו אתם השופטים...
טולקיין
חולית
מלחמת הכוכבים
אחרי שהשלימה שתי תקופות כהונה של ארבע שנים כל אחת (=רמז לנשיאי ארה"ב?), הוחלפה המלכה אמידאלה ע"י המלכה ג'מיליה. ג'מיליה ביקשה מאמידאלה להמשיך לשרת כסנאטורית מטעם נאבו. אמידאלה לא יכלה לסרב למלכתה וחזרה לפוליטיקה אחרי הפוגה קצרה.גם ג'אר ג'אר בינקס, הנציג הגונגני הראשון מטעם נאבו, מתמנה לסנאטור חלופי, ואילו פלפאטין, בן נאבו בעצמו, ממשיך לשמש כצ'נסלור עליון של הרפובליקה, בתמיכת נאבו המתאוששת מן הכיבוש. פדמה אמידאלה הצביעה שוב ושוב נגד חוק הקמת הצבא, שהיה מאפשר לסנאט לגייס כוח צבאי קבוע לשירות לפי שיקול דעתו של הצ'נסלור העליון, אבל לבסוף היא מובסת והחוק מתקבל בהצבעתו של לא אחר מאשר הנציג ג'אר ג'אר בינקס.
ואז פרצה מלחמת המשובטים...
בבילון 5+קרוסייד
מטריקס
אנדר
סטארגייט
סרט הקולנוע
סטארגייט ס"ג-1
סטארגייט אטלנטיס
סטארגייט יוניברס
הארי פוטר
המגדל האפל
דוגמאות אחרות:
הסרט החביב Swing Vote ("אולי תתבגר") בכיכובו של קווין קוסטנר, שאמנם אינו סרט מד"ב, מתאר תרחיש (אם כי בנסיבות שונות לגמרי) שבו ההכרעה בבחירות לנשיאות תלויה בקולו של אדם יחיד; מסתבר שלפי החוק האמריקני, מצביע שהצבעתו נרשמה אך קולו לא נספר מסיבה כלשהי, רשאי להגיש בקשה להצביע מחדש...
1. ממוינים לפי נושא:
הקישו כאן או בחרו נושא מהרשימה:
2. ממוינים לפי
עם:הקישו כאן או בחרו נושא מהרשימה:
Legal Studies Forum Volume 23, Number 3 (1999)reprinted by permission Legal Studies Forum
LAW, LITERATURE, AND SCIENCE FICTION NEW POSSIBILITIES
BRUCE L. ROCKWOOD
http://tarlton.law.utexas.edu/lpop/etext/lsf/rock23.htm
Journal of Criminal Justice and Popular Culture, 8(1)(2001)25-36
"STAR TREK" AND STARE DECISIS: LEGAL REASONING AND INFORMATION TECHNOLOGY
By Bradley Stewart Chilton
The University of North Texas
IMAGINATIVE FUTURES: PROCEEDINGS OF THE 1993 SCIENCE FICTION RESEARCH
ASSOCIATION CONFERENCE
Milton T. Wolff and Daryl F. Mallett, Editors
(San Bernardino, Cal., SFRA Press, 1995)
reprinted by permission SFRA Press
PERRY MASON IN SPACE: A CALL FOR MORE INVENTIVE LAWYERS IN TELEVISION
SCIENCE FICTION SERIES
by Paul Joseph and Sharon Carton
http://tarlton.law.utexas.edu/lpop/etext/sfra.htm
University of Toledo Law Review, Volume 24, Number 1 (1992), reprinted by permission of the authors
THE LAW OF THE FEDERATION: IMAGES OF LAW, LAWYERS, AND THE LEGAL SYSTEM IN "STAR TREK: THE NEXT GENERATION"
Paul Joseph and Sharon Carton
http://tarlton.law.utexas.edu/lpop/etext/joseph-carton.htm
PRIME TIME LAW
FICTIONAL TELEVISION AS LEGAL NARRATIVE
ROBERT M. JARVIS & PAUL R. JOSEPH, EDITORS
(Durham, N.C., Carolina Academic Press, 1998)
reprinted by permission of Carolina Academic Press
Chapter 12
Science Fiction
Paul R. Joseph
http://tarlton.law.utexas.edu/lpop/etext/ptl/joseph.htm#8
לעיון בגירסה גרפית מקוצרת של מצגת המבוססת של פרק זה נא להקיש כאן.