הגיבור המיתולוגי במד"ב ובפנטסיה

מבוא

1. הגברים

א. הגיבור

סיכום

ב. שליט האופל

2. הנשים

א. סקירה היסטורית

ב. האם הנשיות והאימהות מפריעות בדרך אל הגבורה?

ג. ניתוח השוואתי

ד. איך להיות גיבורה מיתולוגית לפי המודל של קמבל

3. הילדים

ההגדרות

סקירה היסטורית: על מקומו של הילד בחברה

א. התקופה הוויקטוריאנית;

ב. בין המלחמות

ג. העידן המודרני והשפעת השינויים במעמד האישה על מקום הילד בחברה

1. בודדים (בנים או בנות)

2. קבוצות

ד. בטלוויזיה ובקולנוע

4. גיבורים מיתולוגיים או לא?

א. גיבורי האקשן הגדולים מהחיים

ב. גיבורי הקומיקס

נספח 1 : היקום של מארוול

נספח 2 : היקום של די סי

 

 

הגיבור המיתולוגי במד"ב ובפנטסיה

 

מבוא

 

בארץ רחוקה רחוקה חיו להם בהרמוניה ובשלווה יצורים ממינים שונים ומגזעים שונים, ויאיימו כוחות האופל להשמיד את הארץ, ויקרא העם לגיבור בעל כרחו שיושיענו, ויזדעק הגיבור וינהיג את עמו לקרב גדול נגד כוחות האופל, וינצח בדקה התשעים...

 

לא, אבל ברצינות, כל המיתוסים הטובים מתנהגים בדיוק לפי הדפוס הזה, וכל סופר מוסיף לו כיד הדימיון הטובה עליו (כפי שנראה בדוגמאות הבאות).

 

מובן שלא ייתכן מיתוס טוב בלי שני רכיבים עיקריים - הגיבור המושיע ושליט האופל, שהיחסים ביניהם כמעט סימביוטיים (צריך להסביר למה?) ולשניהם כמה מאפיינים דומים מאוד המשותפים לכל המיתוסים. נערכו כמה מחקרים רציניים בנושא זה, ואחד הבולטים ביניהם הוא "הגיבור בעל אלף הפרצופים" של ג'וזף קמבל, שהפליא לשרטט קווים לדמותו של הגיבור המיתולוגי המצוי. מי שמעוניין, יכול לצאת מכאן למסע בעקבות הגיבור המיתולוגי לפי המודל של קמבל, או להצטרף לכמה מגיבורי המד"ב הידועים בדרכם אל התהילה.

 

כפי שנראה, רוב גיבורי המד"ב והפנטסיה הם גברים שיצאו לדרך אל הגבורה בגיל מאוחר יחסית. יוצא דופן מבחינה זו הוא סייאון, גיבור טרילוגיית הראי-קירא של קרול ברג, שהיה גיבור בנעוריו, הפך לעבד ויצא שוב לדרך אל הגבורה בגיל מאוחר יחסית.

 

 

 

כניסות ויציאות

חזרה לעולם האפור?

ביאוולף

3

הפיכה לאל

"הכלה"

1

חזרה לעולם האפור

אינדיאנה ג'ונס

4

חזרה לעולם האפור

אליס **שם המשפחה**

1

כ

אלן ריפלי

4

חזרה לעולם האפור

אנאקין סקייווקר

1

הפיכה לאל

אנדרו אנדר ויגין

1

הפיכה לאל

אראגון

1

לחכות לספר האחרון

ארטמיס פאול

6

?

ג'ן יו

1

הפיכה לאל

דורותי גייל

1

כ

הארי פוטר

7

חזרה לעולם האפור

ונדי דארלינג

1

כ

לולה

1

כ

לוק סקייווקר

1

הפיכה לאל

ליירה בלאקווה

1

הפיכה לאל

פול אטריידס

1

הפיכה לאל

פרודו באגינס

1

חציית נהר

קוראליין ג'ונס

1

חזרה לעולם האפור

קלאריס סטארלינג

1+1

כ

קסנדרה

1

הפיכה לאל

בנג'מיו לאפייט סיסקו

?

הפיכה לאל

תומס אנדרסון/ניו

1

הפיכה לאל

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. הגברים

 

א. הגיבור

 

האם מודל הגיבור המיתולוגי של קמבל פועל בעולם המד"ב והפנטסיה? ואם כן, כיצד?

 

המודל של קמבל 

מבוא 

א. שני עולמות (רגיל ומיוחד) 

האם "העולם הרגיל הוא "כאן ועכשיו" או לא?

 

העולם הרגיל - רקע משפחתי 

הגיבור חי לו בדרך כלל חיי שלווה ותמימות (או דיכוי ודיכאון, תלוי) ואינו מודע למוצאו ולשורשיו האמיתיים (שהוסתרו ממנו בגלל אזהרה או נבואה קדומה); זוהי הצגת רקע הכרחית לפני היציאה להרפתקה, לא תמיד היא מופיעה מיד בתחילת הסרט או הספר, ולפעמים איננה מופיעה כלל, מפני שלא תמיד היא רלוונטית לעלילה, אבל היא קיימת תמיד.

לפעמים דווקא "העולם הרגיל" הוא שעשיר בהרפתקאות;

לפעמים הגיבור נמצא מלכתחילה במעמד גבוה מאוד, ואז הוא מאבד את הכול וצריך לפלס את דרכו מההתחלה (ולצאת מחוזק ואחר בצד השני);

גיבורי הקומיקס כמדענים יורמים - "הזהות הסודית";

 

1. שלב היציאה לדרך 

 

 

ב. הקריאה להרפתקה 

יום אחד מגיעה הקריאה הראשונה שמוציאה את גיבורנו מעולמו השאנן. הקריאה הזאת יכולה ללבוש צורות שונות, ומקורה יכול להיות פנימי (התגלות, קול בראש, חלום) או חיצוני (מישהו פשוט מתדפק על דלתו ומודיע לו שהגיעה השעה לצאת לדרך). במקרה השני, לפעמים השליח נשאר רק שליח, ואינו ממלא כל תפקיד נוסף בהרפתקה, אך לפעמים הוא הופך לעוזר הנאמן שמדריך את הגיבור בצעדיו הראשונים.

 

ג. הסירוב להיענות לקריאה

"מי, אני?" "למה אני?" 

לפעמים הגיבור מחליט שטוב לו ונוח לו במקומו והוא מסרב לצאת להרפתקה, ולפעמים הוא יוצא ללא היסוס, אבל בשני המקרים אין לו בררה.

 

ד. עזרה ממקור על-טבעי 

הגיבור זוכה לביקורה של יישות (על טבעית או אחרת), שמגלה לו את ייעודו ומדרבנת אותו לצאת ולהגשימו.

הגיבור אינו יכול להתחיל את דרכו ללא עזרה והדרכה. תפקידו של העוזר יכול להיות כמעט זניח ולהתבטא בהדרכה סתמית בלבד; הוא יכול לתרום לחיזוק כישוריו ויכולתו של הגיבור בשלבים הראשונים, ואף להיות צמוד אליו עד הסוף הטוב (או המר, שלו, של הגיבור או של שניהם גם יחד...); הוא יכול לצייד את חניכו הצעיר בחפץ קסום או בקמע שבתחילה נראים מיותרים וחסרי תועלת ואף מגוחכים, אבל הם מצילים את המצב ברגע המכריע;

קיימים ארבעה סוגי עוזרים:

בעל ברית

עזר-כנגד (סיידקיק קומי)

מורה רוחני

עזר על-טבעי

בעל ברית

העוזר יכול להיות בעל ברית, מי שעבר או עובר בעצמו את הדרך אל הגבורה, ויכול לתרום מניסיונו העשיר לגיבור לעתיד.

ראה הרמיוני להארי פוטר

עזר-כנגד (סיידקיק קומי)

ראה למשל קיצור הפז"מ בדרך אל הגבורה של סאם גמג'י

ראה רון ויזלי להארי פוטר

מורה רוחני

לפעמים דווקא אי-זמינותו ברגע הקריטי, הסתלקותו או מותו בטרם עת של המורה הרוחני הם הכוח המניע שמעלה את הגיבור על הדרך לגבורה.

שימו לב שדאמבלדור לעולם אינו נמצא כשהארי חושב שהוא זקוק לו

גנדאלף לעולם אינו נמצא כשפרודו חושב שהוא זקוק לו

מורפיאוס לעולם אינו נמצא כשניו חושב שהוא זקוק לו

אובי ואן לעולם אינו נמצא כשלוק חושב שהוא זקוק לו (אבל הוא מתפקד גם כמורה רוחני וגם ככוח על טבעי)

עזר על-טבעי

חפץ או "מתנה" שיש להם כוחות קסם או עוזר בעל כוחות על-טבעיים (שהוא גם נותן את החפץ או המתנה); שימו לב שחרבות לסוגיהן הן מתנות נפוצות ביותר, אבל גם מפות, טבעות, מראות וחפצים אחרים, שאינם בהכרח קסומים כשלעצמם, אבל כאמור, יש להם חשיבות חיונית להצלחתו של הגיבור למרות שבתחילה הם נראים מיותרים וחסרי תועלת ואף מגוחכים.

 

2. חציית הסף הראשון 

עכשיו גיבורנו מוכן ומזומן לחצות את הסף הראשון ולהיכנס לתוך עולם ההרפתקה. גם כאן, הסף הזה יכול להיות מוחשי: מקום מפגש כלשהו, מסעדה, בר (מסבאה היא "סף ראשון" מקובל מאוד במערבונים); מחסום טבעי: גבול, נהר; גשר ("מונטי פייתון"); סתם דלת ("נארניה", "קוראליין"); נפילה למאורת הארנב, וכו'.

 

2. א. פגישה עם שומר הסף

 

כאשר הגיבור מגיע אל הסף, הוא פוגש שם את "שומר הסף", שלפעמים, פשוטו כמשמעו, הוא שומר שגיבורנו צריך להתגבר עליו או להערים עליו בדרך כלשהי כדי שיוכל לעבור. יש שומרי סף שתפקידם מצטמצם באזהרה סתמית לגיבור מפני תוצאות המעבר, ויש כאלה שעושים הכול כדי למנוע מהגיבור את המעבר (למשל כארון, הספן על נהר הסטיקס, או צרברוס, הכלב שומר פתח השאול, וזוכרים את שומר הגשר המדליק ב"מונטי פייתון והגביע הקדוש"?)

ראוי לציין ש"שומרי סף" קיימים בכל הצורות והגדלים וניתן למצוא אותם לא רק במד"ב. בסרט האפל הוא יכול להיות עוזרו או שותפו של הגיבור-הבלש שמזהיר אותו מפני הלקוחה המפתה, או חברו-יריבו השוטר שמזהיר אותו לבל יתערב בחקירה; במערבון הוא הברמן או נערת הבר הידידותיים (או לא) שמזהירים את הגיבור מפני ראש הכנופיה המקומי או שולחים אותו למלכודת שלו, או השריף שנותן לו עד השקיעה לצאת מהעיר ("העיר הזאת לא מספיק גדולה בשביל שנינו"...); בקומדיה הרומנטית, שומר סף אופייני הוא החבר הטוב של הגיבור שמזהיר אותו כי הנערה שבה הוא מאוהב היא מחוץ להישג ידו, מה שלא מפריע לו לחזר אחריה ביתר שאת (זוכרים את "נוטינג היל"?), וכו'.

הגיבור חייב לעבור את שומר הסף גם בדרכו חזרה הביתה מההרפתקה המוצלחת.

לפעמים העוזר/המורה הרוחני מקריב את עצמו בשלב זה כדי שהגיבור יוכל לעבור.

 

2. ב. חציית הסף 

זהו, עכשיו אין יותר תירוצים, ואין גם דרך חזרה. הגיבור נמצא עמוק בתוך עולם ההרפתקה.

שני משפטים קלישאיים אך אופייניים ביותר בהקשר זה הם "בוא אתי אם אתה רוצה לחיות" או "הוא הלך לשם"...

 

2. שלב החניכה 

קמבל מגדיר שלב זה במונחים הבאים (שלא כולם קיימים בהכרח בכל מיתוס), ואנסה להדגים כמה מהם בקצרה.

 

א. דרך הייסורים/המבחנים;

התגברות על שומר/י הסף ומעבר בשלום

קרב עם אח; קרב עם דרקון (מפלצת);

תבוסה ראשונה לשומרי/י הסף

ביתור; צליבה;

דרכים שונות לחצות את הסף

חטיפה;

הפלגה לילית;

מסע מופלא; 

הגיבור "מובס" ע"י שומר הסף ונזרק חסר כל אל עולם ההרפתקה.

 

ב. "בטן הלוויתן":

  

כאילו כל זה לא מספיק, כמו יונה שנבלע במעי הדג והוקא, גם גיבורינו נבלעים במעיהן של מפלצות שונות ומשונות ומצליחים להיחלץ... זהו השלב שבו הגיבור מוצא את עצמו מול כוחות שנראים מכריעים; לפעמים הוא מתואר כירידה פיסית לתהום או למערה (אלמנט נפוץ במיתוסים), או ככליאה במקום גדול ומאיים, או ב"בליעה" ממש. על הגיבור להילחם על חייו כדי להיחלץ משם ולהמשיך במסעו, כשהוא נרדף ע"י כוחות האופל. אבל זה לא הסוף, זו אפילו לא תחילת הסוף... גם אחרי שייחלץ משם, ייאלץ הגיבור לעבור שורה של מבחנים, שבין היתר יסייעו לו לפתח את הכישורים שיזדקק להם בהמשך הדרך.

 

ג. הקושי העילאי 

זהו השלב שבו מושלם תהליך ההפיכה לגיבור במשרה מלאה. כאן אורבות לגיבור הסכנות הגדולות מכולן, וכאן נכנס סוף סוף לתמונה בפעם הראשונה ראש אויביו של הגיבור. קמבל מחלק שלב זה ל-4 חלקים, שיכולים להופיע בכל מיתוס בכל מיני שילובים אפשריים, חלקם או כולם יחדיו, ואלה הם:

1. "נישואין קדושים"- הפגישה עם דמות האלילה

2. התפייסות עם האב

3. הפיכה לאל-למחצה

4. גניבת השיקוי

 

ג.1. הפגישה עם האלילה זהו השלב שבו פוגש הגיבור את הכוח הנשיי המניע שמאחורי ההרפתקה. לא מדובר כאן באהבת בשר ודם (למרות שהגיבור בהחלט יכול להימשך אל האלילה מבחינה מינית, עד שהוא מגלה בדיוק מי היא) אלא בצורך למצוא את "החצי השני", את היישות שמשלימה את הגיבור והופכת אותו לאדם שלם. מכאן נובעת חשיבותו של המפגש הזה, שכן הגיבור מחפש את החלק הנשיי, ה-Anima, כגון אינטואיציה, ואילו הגיבורה מחפשת את החלק הגברי, ה-Animus, ההיגיון והסמכותיות. אפילו הגיבור שבגיבורים זקוק ל"אלילה", הוא פשוט לא יכול בלעדיה. בדרך כלל ה"אלילה" היא שמעניקה לגיבור את ההשראה הדרושה לו להמשך הדרך, או "אמור פאטי" - עצה חכמה, דבר עידוד וכו', שמסייעים לו להגיע להשלמה עם מעמדו החדש כגיבור.לפעמים היא גם מציידת אותו בחפץ קסום נוסף.

 
**זינה וארס
**סקאלי ומאלדר
**לוק ולאיה

**ניו וטריניטי

**פרודו וגלדריאל

** ארתור וגבירת האגם

 

ג.2 הפיתוי 

 

 

ג.3. התפייסות עם דמות האב

 

  

גם זהו שלב הכרחי בכל מיתוס. לפי קמבל, לא די ב"התפייסות" עם האב - שיכול להיות כל דמות סמכותית מטילת אימה ואף זדונית מעברו של הגיבור, שאולי הפכה בגלל כורח הנסיבות לחלק מכוחות האופל. במקום להרוג את האב (כמו אדיפוס, למשל) נדרש הגיבור לזנוח את האגו שלו, ואף להיכנע באופן זמני לדמות האב, על מנת שיוכל להצילו מידי כוחות האופל ולהמשיך במסעו.

 

ג.4. הפיכה לאל-למחצה 

בשלב זה הגיבור מסוגל לבצע מעללים הנשגבים מכוחותיהם של בני תמותה רגילים. הוא מגיע להכרה מלאה בייעודו ובכוחותיו. ברגע שהוא מגיע להכרה זו, הוא הופך להיות בלתי מנוצח, ובמילים אחרות, הוא הופך להיות "אל למחצה".

 

ג.5. גניבת השיקוי 

 

זהו השלב שבו גונב הגיבור מידי כוחות האופל את החפץ המיסטי שהם שומרים עליו מכל משמר - שיקוי קסמים, טבעת, גביע, הצופן להפעלת מערכת ההשמדה העצמית, מפת האוצר וכו'. אחרי הגניבה רצוי מאוד שהגיבור יברח חזרה הביתה, ומהר, כי כוחות האופל לא ייתנו לו לחמוק עם השלל בקלות כזאת.

גם בשובו ל"עולם הרגיל", הגיבור חייב לעבור שוב את שומר הסף (זוכרים)?

3. שלב החזרה 

 

 

1. הבריחה

 

ההרפתקה טרם הסתיימה; הגיבור יוצא אמנם לדרך חזרה הביתה, אבל כוחות האופל זועמים והם ימשיכו לרדוף אחריו עד חורמה כדי להשיב לעצמם את החפץ שנגנב. במקרה שבו קיבל הגיבור את החפץ מכוח שוחר טוב דווקא, הוא יזכה בברכתו ובהגנתו בדרך חזרה.

 

2. הדרך חזרה 

הדרך חזרה מורכבת מ-4 שלבים, וגם כאן הם יכולים להופיע בשילובים שונים, כולם יחד או חלקם, והם מובילים אל שיא הסיפור, ואלה הם:

חזרה

תחייה

הצלה (עזרה ממקור חיצוני)

מאבק על הסף

 

2. א. חזרה 

זהו שלב השיא במעבר מעולם ההרפתקה לעולם הרגיל, שבו מתגלה בדרך כלל שהאויב לא הובס לחלוטין והוא עדיין מסוגל לגרום נזק רב.

 

2. ב. תחייה 

 

2. ג. הצלה (עזרה ממקור חיצוני) 

"השמועות על מותי היו מוקדמות מדי"; הגיבור שנחשב למת מופיע פתאום, או שכוח עליון מתערב ומציל את המצב ("Deus Ex Machina")

 

כשהכול נראה אבוד, מופיע ידידו של הגיבור ומציל אותו. גם זה קטע שקיים כמעט בכל סרט פעולה - שימו לב שכאשר התחמושת באקדחו של הגיבור אוזלת, תמיד יש מישהו שזורק לו אקדח טעון ברגע הנכון...

 

2. ד. מאבק על הסף; 

אנו עדיין נמצאים בשלב החזרה. כזכור, האויב עדיין לא הובס ו"שומרי הסף" עדיין אורבים לגיבור. לפעמים המאבק הוא ממשי, שהרי כזכור כוחות האופל יעשו הכול כדי למנוע מהגיבור לחזור הביתה עם שללו.

 

הסירוב לחזור; 

לפעמים המאבק הוא פנימי ("סירוב לחזור") - לגיבור טוב במקומו החדש והוא רוצה להישאר שם; או שהוא מתלבט ומחליט שהעולם הרגיל אינו ראוי למתנה שהוא מביא, והוא חוזר אבל נוטש את המתנה מאחור.

 

3. א. חזרה עם השיקוי 

 

 

3. ב. "החופש לחיות"  

 

 

3. ג. "אדון שני העולמות"  

הגענו לסוף הדרך- גם דרך ההרפתקאות, וגם מסעו הפנימי של הגיבור אל ההשלמה וההגשמה העצמית. זהו שלב המסיבות, החתונות, הענקת העיטורים, והשלמת כל העניינים בעלילה שנותרו פתוחים. גיבורנו הופך ל"אדון שני העולמות" - עולם ההרפתקה והעולם הרגיל. הוא יכול לשבת בנחת על זרי הדפנה, לכתוב את זיכרונותיו, לחכות להרפתקה הבאה או לשמש מורה רוחני לגיבור הבא בתור שייקרא לצאת להרפתקה משלו. שלב זה יכול להסתיים גם ב"עלייה בסערה השמיימה" או ב"חציית נהר" - כלומר, הסתלקות של הגיבור בדרך על טבעית כלשהי, שרק מחזקת את מעמד האל-למחצה שרכש, והעברת השלטון ל"מלך בשר ודם", שמקבל על עצמו את הניהול היומיומי של הממלכה. זהו בדרך כלל השלב המקביל במיתולוגיה ל"דמדומי האלים", או שקיעת עולם האלים ועליית עולם האדם.

 

אלמנטים מיתולוגיים 

 

 

המורה הרוחני 

 

 

האוראקל (או נביא, או סמכות רוחנית עליונה) 

האוראקל הוא מושג הלקוח מהמיתולוגיה היוונית (תרגום נכון יותר של שמו הוא "אורים ותומים"). משכנו היה בדלפי ואליו נהגו בני אדם לבוא כדי לבקש את ברכת האלים לפני כל פעולה חשובה. הבעיה הייתה שתשובותיו היו תמיד פתוחות ליותר מפרשנות אחת, ושוב אחזור על הדוגמה של המלך שפנה אל האוראקל לפני יציאה לקרב גדול וקיבל ממנו הבטחה כי "ממלכה גדולה תיפול", אבל האוראקל פשוט שכח להגיד לו שזו תהיה הממלכה שלו...

 

הנבואה 

הדרך אל הגבורה מתחילה בד"כ נבואה עתיקה שהגיבור הוא שנבחר להגשים אותה.

 

הגיבור שסרח 

 

 

"התעטפות בעור האויב" 

 

 

משנה צורה (הגיבור אינו בטוח שהוא יכול לבטוח בדמות זו) 

 

 

 

 

התגלמות בדמות חיה (=לא אנושית)  

ירידה למערה או לתהום 

זהו אחד משלבי דרך הייסורים של כל גיבור מיתולוגי שמכבד את עצמו. המערה או התהום יכולות להיות גם סמליות.

 

רדיפה אחרי חיה בודדת ביער קסום;

 

חיה בודדת מפתה את הגיבור לרדוף אחריה, הגיבור חושב שהמרדף יהיה קל, אבל מתבדה במהרה, כי בדרך היא כלל מושכת אותו למלכודת. לפעמים היא גם מדברת אליו, ובמקרה כזה כדאי לו לשים לב היטב למה שהיא אומרת. יחסו של הגיבור אל החיה עלול לחרוץ את גורלו; המגלה נדיבות לב כלפי החיה הקטנה זוכה לגמול, אולם המתאכזר אליה או מתעלם ממנה עלול להיענש קשות (זוכרים את משה רבנו שהלך אחרי שה תועה והגיע אל הסנה הבוער? או את שאול שחיפש את האתונות של אביו ומצא מלוכה?).

 

חפצים קסומים/מורשת מדמות האב או מתנה מהאוראקל 

לכל גיבור מיתולוגי יש לפחות אחד כזה, ולפעמים יותר.

 

הפיכה לאל למחצה  

בסיומו של כל מיתוס, האל-למחצה נעלם ומפנה את מקומו ל"מלך בן תמותה"- על שני הסיומים האפשריים ראה "אדון שני העולמות".

 

סיכום

 

המלצה: המודל של קמבל נועד לשמש כקו מנחה ומייעץ ולא כמסגרת מחייבת שאין לחרוג ממנה...

 

לעיון בתקציר המודל של קמבל הקישו כאן לגירסת טקסט או כאן לגירסה גרפית   (בעברית).

לגירסה המלאה הקישו כאן.

 

לעיון במצגת המבוססת של פרק זה נא להקיש כאן.

 

ב. שליט האופל

 

אשר לדמותו של שליט האופל, העניין קצת יותר מסובך, אבל כל מי שרוצה להיות שליט אופל כמו שצריך חייב לזכור את הציטוט הפשוט הבא מתוך הסרט הבלתי נשכח "הטוב, הרע והמכוער", "If you have to shoot... shoot! Don't talk!"

 

ולא צריך להרחיק לכת כדי לחפש דוגמאות לכך - מספיק לצפות בסרטי "ג'יימס בונד" ולראות באילו צרות מסבכים התסריטאים שם את הנבלים שלהם, שכל מה שהם רוצים בחיים זה להרוג את ג'יימס בונד, אבל מה לעשות, זה פשוט לא הולך להם, למסכנים...

 

למי שדווקא מתעקש להיות שליט אופל, להלן כמה כללי התנהגות מומלצים (שמבוססים אף הם, איך לא, על המודל של קמבל):

 

 

המורה הרוחני

לא מומלץ להרוג את המורה הרוחני/הדוד/האב המאמץ של הגיבור. זה רק יקצר את ימיך על כס השלטון.

האוראקל

אם כבר אתה מעסיק יועצים זקנים, חכמים ומנוסים, כדאי שלפעמים גם תשמע בעצתם.

את כל המכשפות הזקנות המתיימרות להיות נביאות שלח בדחיפות לטיפול קוסמטי מלא וצייד אותן במלתחות ממיטב האופנה. זה יהרוס בבת אחת את אמינותן, באחריות.

הנבואה

כל "נביא" שמפזר נבואות יידרש לעשות זאת בלשון פשוטה וברורה שגם הילד בן החמש שאתה מעסיק כיועץ יוכל להבין.

**אם תשמע על נבואה שמבשרת על הולדתו של תינוק שידיח אותך מהשלטון ויהרוג אותך (לא בהכרח לפי סדר),

הגיבור שסרח

כשאתה מנסה לשכנע את הגיבור שכדאי לו לשרת אותך כיד ימינך הנאמן, כדאי שתוודא שיד ימינך הנאמן הנוכחי יהיה מחוץ לטווח שמיעה.

פגישה עם האלילה

אם תבקש את ידה של הנסיכה היפה והיא תצרח, "לעולם, לעולם לא אינשא לך!" תגיד לה, "נו, טוב", תהרוג אותה ותמצא לך מישהי אחרת.

אם הנסיכה היפה תחליט פתאום לבוא אל חדר השינה שלך באמצע הלילה ולהתוודות באוזניך שבעצם רק אותך אהבה בסתר לבה, מומלץ לדחות בנימוס אך בתוקף כל הצעה שלה להתכבד במזון או במשקה כלשהו

את החתונה עם הנסיכה היפה אל תדחה לחג האביב בעוד שלושה שבועות; היא תתקיים עוד באותו יום בכיכר הכפר.

"התעטפות בעור האויב"

 

משנה צורה (הגיבור אינו בטוח שהוא יכול לבטוח בדמות זו)

אם המדען הקשיש הגאון שאתה רוצה לגייס לשירותך דוחה את הצעתך, ואתה יודע שיש לו בת לא נשואה, אל תבזבז זמן על איומים; תציע לו לממן את שכר הלימוד של הבת באוניברסיטה, את חתונתה ואת שכר הלימוד של ילדיה.

התגלמות בדמות חיה (=לא אנושית); מי שמרחם עליה יזכה לגמול

 

ירידה למערה או לתהום

 

רדיפה אחרי חיה בודדת ליער קסום (והחיה בורחת)

אם אתה שומע רשרוש בין העצים ורואה שם יצור פרוותי חמוד, שלא תנסה לרדוף אחריו; עדיף לשלוח בעקבותיו יחידת קומנדו מובחרת עם להביורים (אגב, לא בטוח שזה יעזור גם אם תעמיד את שוורצנגר במיטבו בראש היחידה...)

חפצים קסומים/מורשת מדמות האב או מתנה מהאוראקל

את החפץ היחיד שהוא מקור כוחך או עלול להיות הגורם לאובדנך, אל תחביא מעבר להררי חושך, אלא במשרדך שבטירה, בכספת בנויה היטב, מוגנת היטב ונגישה. תן לילד בן חמש לנסות לפצח את הצופן. אם הוא יצליח, תחליף את הצופן מיד (ותוציא להורג את המהנדס שתכנן אותו).

**אזהרות מפני ניסוי פזיז של "חפצים קסומים"

האל-למחצה נעלם ומפנה את מקומו למלך בן תמותה

**חוקי ירושה

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מתי ראיתם שליט אופל אמיתי שמתנהג כך?

 

רוצים עוד? בבקשה...

  

2. הנשים

 

א. סקירה היסטורית

 

על המהפך שחל במעמד האישה מהסופרג'טיות ועד "רוזי המסמררת"; האם המהפך הזה בא לידי ביטוי גם במד"ב?

 

בספר "גר בארץ נוכרייה" מתאר רוברט היינלין חברה עתידנית שחיה חמישים או מאה שנים אחרי זמנו של המחבר. עם כל השינויים שחלו בעולם העתידני, דבר אחד נותר כפי שהוא: מקומן של הנשים בחברה ואופיין של הדמויות הנשיות. אמנם יש נשים בספר, שיצא לאור בשנת 1961 - או לפחות אזכור שלהן - אבל הן אינן משתתפות פעילות בעלילה; יש שם אחיות, כתבניות, עקרות בית. כך גם בסדרת "המוסד" של אייזק אסימוב. בספריו של אסימוב יש מדינאים, הוגים, סוציולוגים, לוחמים, אבל רובם המכריע הם גברים.

"איך ייתכן", שואלת הד"ר ליאת פרידמן, מרצה לפילוסופיה באוניברסיטת בר אילן, "שבעולם עתידני, המגדיר חוקי טבע שונים, עדיין מה שנשאר כפי שהוא הוא ההבדלים בין הנשים לגברים?" שאלה זו היא חלק מעבודת מחקר מקיפה יותר שעושה פרידמן ובה היא בודקת אם המחשבה האנושית מסוגלת להתנתק מהנחות מקובלות של הבדלים.

הנחה מקובלת, לדוגמה, היא שאישה נבדלת מגבר מכיוון שיש לה איברים נשיים. פרידמן דוחה את הרעיון. "בכל תחום יש הנחות יסוד כמו זו, המתקבלות כמובנות מאליהן ועוזרות לארגן את המחשבה, ואני מנסה לראות איך אפשר לזהות משהו כשונה, אבל בלי ליפול שוב לקטגוריות שבאמצעותן אנחנו חושבים על עצמנו כייחודיים". ובהקשר המגדרי - היא מנסה לבדוק למה דווקא מאפיין מסוים מגדיר אישה כאישה וגבר כגבר, ואם אפשר להעלות על הדעת מאפיינים אחרים.

אחד התחומים שנוח לבדוק בהם את חירות המחשבה הוא המדע הבדיוני. מאחר שלצד המדע יש בדיה, זהו תחום שבו אפשר להניח שהמחשבה תהיה משוחררת מהמוכר והידוע. המדע הבדיוני אמור לאפשר עולמות דמיוניים לחלוטין ושינוי סדרי עולם.

אבל למרות חירות המחשבה, פרידמן נוחלת אכזבה. "המאה העשרים היתה המאה הראשונה שהכירה בנשים כבני אדם שווי זכויות, אלא שבמדע הבדיוני שנוצר במאה זו המערכת החברתית נותרה זהה לזו הקיימת היום, עם אותן צורות שלטון של דיקטטורה ורודנות ועם אותה דיכוטומיה מסורתית לנשים ולגברים".

היא אינה מתכוונת רק למקרים ברורים כמו הנשים בספרים של אסימוב ושל היינלין, אלא גם לתוצרים מאוחרים יותר של המדע הבדיוני. בסרט "האלמנט החמישי" שביים לוק בסון ב-1997, למשל, האשה היא הכוח המשחית. היא מצטיירת קודם כל כמשהו מושלם, כפרי פנטזיות, אבל היא גם לא רציונלית. כבר במפגש הראשון עם האשה החדשה, הסובבים אותה מבינים שהיא אינה שולטת בשפה, הכלי הרציונלי "הגברי". כדי לצאת לעולם היא חייבת ליצור איזושהי תקשורת מילולית, לדבר בשפתם של הגברים הסובבים אותה והמתפעמים מהיצירה המפוארת. כדי להרשים את הגבר הראשון שמתייחס אליה יפה, היא משתמשת בטריקים "נשיים" מובהקים - יופיה המובן מאליו ובכי. מאין אשה שעתה זה נוצרה על פי תבנית דנ"א אמורה לדעת שבכי הוא הכלי האולטימטיווי להשגת תשומת לבו של הגבר וחיבתו? ליוצרי הסרטים פתרונים. מכל מקום, יוצרי הז'אנר הצליחו ליצור עולם בלי כוח משיכה, שהמכוניות בו עפות באוויר ואלמנט חדש ולא ידוע מאיים על קיומו - ורק האשה חזרה מיליוני שנים לאחור, אל התקשורת הלא-מילולית.

"לא רק אופיה של הגיבורה נשאר נשי, אלא גם כשכבר יש נשים לוחמות, הן משתמשות בכלים הנחשבים 'נשיים' כדי להציל את העולם או את יקיריהן", מוסיפה פרידמן.

בתחום הפנטזיה אפשר למצוא נשים לוחמות, המשתמשות בצד הנשי שלהן כדי לנצח את כוחות האופל, גם אצל ג'יי-קיי רולינג. לאורך כל אחד מחמשת הספרים בסדרת הארי פוטר מבהירה היוצרת שוב ושוב, שהארי ניצל מידי לורד וולדמורט בזכות אהבת אם. בספר האחרון הישרדותו אף תלויה בדודתו השנואה, אחות אמו. עולמו של הארי פוטר שונה וקסום, ובכל זאת, לשיטתה של רולינג, כשנשים נאבקות, הנשק הטוב ביותר שלהן הוא אהבת אם וקשרי משפחה.

"אלה הבדלים בעייתיים יותר בייצוג של גברים ונשים", אומרת פרידמן, "משום שהם הבדלים סמויים. גם כשנדמה שנתקלים באשה שהיא משתתפת שווה בעלילה כמו כל אחד אחר, בסופו של דבר המוטיווציה והרגשות של הדמויות הנשיות נשארים כפי שהיו בעבר. הנשים עדיין פועלות מתוך אהבה, מתוך חמלה, לעומת הגבר הפועל מתוך רצון להבין ולהציל את העולם".

וכך, למשל, בתחילת הסרט השני בסדרת ה"מטריקס", ניו קולט אות סכנה מהסביבה וטריניטי לעומתו קולטת מיד שמשהו מטריד אותו. היא רגישה לגבר בעוד שהוא רגיש לשינויים בסביבה. "ב'מטריקס' הממד הנשי הוא הממד הנותן והאוהב", מציינת פרידמן. "הוא הממד המזין, המספק, השומר. לאישה יש תפקיד של אימא, למרות היותה לוחמת".

מניעים "נשיים" מובהקים אפשר לראות גם בסרטו של סטיוון ספילברג "דוח מיוחד". את מנגנון גילוי הרציחות גילו יחד גבר ואישה בטעות, כשניסו לגמול ילדים מכורים לסמים. אלא שהגבר השתמש בתגלית כדי לשרת את האנושות, בעוד שהאישה סברה שהיה עליהם להמשיך לטפל בילדים ולהציל אותם, במקום להפוך אותם לחיים מתים שיצילו את העולם. כלומר, הגישה הנשית והגישה הגברית לאותה המצאה נובעות מנקודת מוצא שונה לחלוטין לחיים. אחת חומלת על הפרט והאחרת מנסה לשנות את החברה - וגם לקדם את האינטרסים האישיים של הגבר הממציא.

גם הדמות הנשית המרכזית הנוספת ב"דוח מיוחד" משרתת את החברה בכלים "נשיים": אגתה ה"רואה" היא המוכשרת ביותר מבין שלושת ה"רואים", מכיוון שרק אשה יכולה להיות טובה כל כך במקומות הדורשים ראייה "אחרת", אינטואיטיווית, לא מציאותית.

היוצרים שהצליחו לפרוץ את המחשבה האנושית בתחום הטכנולוגי ולבנות יקום שונה בעל כללים משלו עדיין לא הצליחו לפרוץ איפוא את גבולות המחשבה בנוגע להבחנות בין המינים. אם להסתמך על המדע הבדיוני, "המסקנה היא שהאנושות עדיין לא התחילה לשאול שאלות על ההבדלים המתקבלים היום בעינינו כמובנים מאליהם", אומרת פרידמן.

ועם זאת, נדמה שהניסיון להגדיר הבדלים אחרת מהמקובל הוא חסר תוחלת. האם באמת אפשר להשתחרר מהרעיון שההבדלים הפיסיים הברורים לעין הם שמבחינים בין האשה לאיש? או להימנע מהתפישה שיכולתם של בני האדם להשתמש בשפה היא שמייחדת אותם מהחיות? הניסיון להשתחרר מהתפישות המוכרות מזכיר במשהו את האיכר שנשאל כיצד הוא מבדיל בין שני סוסיו ולאחר שאימץ את מחשבתו הגיע למסקנה שהסוס השחור גבוה ב-20 סנטימטרים מהסוס הלבן.

לנוכח תיאור ההבדלים בין המינים במדע הבדיוני אפשר גם לתהות אם הבעיה היא מוגבלות המחשבה או שיש מקום לבחון את הבחירה של היוצר. הלוא אפשר לומר, כמו פרידמן, שעדיין יש בעיה בחשיבה האנושית, שאינה מסוגלת לדמיין שינוי נפשי של האנושות ולכן מתארת את האישה כפי שהיא גם כשהכול מסביב שונה. ובכל זאת נותרת השאלה, אם ייתכן שצוות כותבים מוכשרים כמו זה של ספילברג לא בדק את האפשרות להגדיר את ההבדלים אחרת. האם לא ייתכן שהיוצרים פסלו את האפשרות הזאת במודע ומתוך בחירה, משום שנקודת מוצא אחרת הנחתה אותם? אולי מה שהנחה אותם היה הידיעה שהטכנולוגיה שיצרה האנושות מתקדמת בקצב מהיר ביותר, עד כדי כך שנראה שכמעט כל דבר אפשרי. לעומת זאת הפסיכולוגיה האנושית, ולאו דווקא יכולת פריצת הגבולות של המחשבה, נותרה כמעט בלי שינוי כבר אלפי שנים.

מתוך: "למה גם בעולמות עתידניים ובדיוניים נשארות הנשים בדיוק היכן שהן כיום", מאת ימימה עברון, ארכיון "הארץ".

 

ב. האם הנשיות והאימהות מפריעות בדרך אל הגבורה?

 

על ההבדל בין גברים, נשים וילדים כגיבורים

 

התשובה החד משמעית היא כן. אישה שמבקשת להיות גיבורה נדרשת לוותר על אלמנטים שונים בנשיותה (משיער ומלבושים ועד שדיים ותינוקות), כפי שגיבור ממין זכר נדרש להיות נזיר.

  

ג. ניתוח השוואתי

 

אנסה להציג את ההבדלים בין דרך הגיבור לבין דרך הגיבורה לפי המודל של קמבל. כפי שנראה בהמשך, די קשה למצוא גיבורות מתחום המד"ב והפנטסיה שעונות על כל הקריטריונים של המודל, אבל כמה עובדות כבר בולטות בהשוואה הזאת - אלמנט "הדודה והדוד" כמעט ואינו קיים אצל הגיבורות, וגם לא אלמנט הנזירות; ברוב המקרים, לעומת זאת, אנו מוצאים את הנבואה העתיקה או סוג כלשהו של מדריך רוחני המופיע על סף דלתה של הגיבורה ומודיע לה שהגיעה שעתה לצאת לדרך. לצורך העניין נשתמש בלוק סקייווקר כבנציג הגיבורים ובדורותי גייל כבנציגת הגיבורות.

 

עולם הילדות  

לוק 

לוק הוא יתום שחי עם דודו ודודתו, מוגן בעולם החקלאי (הירוק) השליו

 

עולם הילדות  

דורותי 

דורותי היא יתומה שחיה בבית קטן בערבה עם דודה אם ודוד הנרי.

 

ההבדלים 

עולם ילדות תמים, מוגן, ירוק לעומת עולם ילדות תמים, אפור; כליאה בסביבה הביתית

 

פרידה 

לוק 

 

 

פרידה 

דורותי 

 

 

ההבדלים 

"יציאה מהגן"; מיתוס "דרקון הבתולים"; האוצר: החירות

 

שלב היציאה לדרך: הקריאה להרפתקה 

לוק 

 

 

שלב היציאה לדרך: הקריאה להרפתקה 

דורותי 

 

 

ההבדלים 

כליאה בבית

 

הסירוב להיענות לקריאה 

לוק 

ללוק יש חובות משפחתיות, כפי שמזכיר לו הדוד אואן

 

הסירוב להיענות לקריאה 

דורותי 

איומיה של גב' גאלץ' משתקים את דורותי, אבל המבוגרים בחייה מסרבים להקשיב לה.

 

ההבדלים 

"יתומה רוחנית"

 

ההיענות לקריאה  

לוק 

רק אחרי שהבית מושמד והדוד והדודה נהרגים, לוק יכול לצאת לדרך כי אין לו עוד סיבה להישאר.

 

ההיענות לקריאה  

דורותי 

אחרי שדורותי יוצאת בעקבות טוטו, הסופה סוחפת אותה.

 

ההבדלים 

"ניפוץ המראה"; הכרה במדריכים כבשובים; אימוץ תפקיד "היתומה הרוחנית"

 

עזרה ממקור על-טבעי  

לוק 

המדריך-אובי ואן קנובי

 

עזרה ממקור על-טבעי

 

דורותי 

פועלי החווה לא עוזרים; גלינדה (שנעלמת כמעט מיד)

 

ההבדלים 

המדריכים נתפסים גם כשובים

 

נשק 

לוק 

 

 

נשק 

דורותי 

 

 

ההבדלים 

 

 

מפה 

לוק 

תכנית כוכב המוות שבידי ארטו

 

מפה 

דורותי 

דרך הלבנים הצהובות

 

ההבדלים 

 

 

קמיע 

לוק 

חרב האור

 

קמיע 

דורותי 

הנעליים האדומות

 

ההבדלים 

 

 

חציית הסף הראשון 

לוק 

יציאת טאטואין

 

חציית הסף הראשון

 

דורותי 

הבית עף בסופה; מעשה הגבורה הראשון של דורותי, הריגת המכשפה הרעה מהמערב, הוא תאונה.

 

ההבדלים 

יקום אחר- ה"נפילה המוצלחת" ל"עולם הירוק"; הכניסה לעולם חדש, חי וירוק יותר (עוץ הצבעונית); שחרור מכבלי הבתולין; "אובדן התמימות";

 

הפונדק על הגבול 

לוק 

הכניסה לבר והבריחה ממנו- בשלב זה לוק עדיין תלוי באופן מוחלט בעזרתו של אובי-ואן (נמל מוס אייזלי)

 

הפונדק על הגבול

 

דורותי 

הנחיתה בעוץ; הכניסה לארץ המאנצ'קינים והעלייה על דרך הלבנים הצהובות

 

ההבדלים 

 

 

"בטן הלוויתן" 

לוק 

ה"מילניום פאלקון" נגררת לבטנו של "כוכב המוות"

 

"בטן הלוויתן" 

דורותי 

 

 

ההבדלים 

יציאה לחופשי

 

שלב החניכה 

לוק 

תהליך הפיכתו של לוק לג'די

 

שלב החניכה 

דורותי 

"בגדי המלך החדשים":

במפגשים עם בני הלוויה שלה דורותי מגלה בהדרגה שכל התכונות הדרושות להצלחת המשימה בעצם נמצאות בתוכה

 

ההבדלים 

 

 

איסוף בני הלוויה 

לוק 

ארטו, טריפיו, האן, צ'ובאקה

 

איסוף בני הלוויה

 

דורותי 

האריה, הדחליל ואיש הפח (הגיבורה נתקלת לעתים קרובות במתחזה למדריך שכולא אותה)

 

ההבדלים 

 

 

דרך הייסורים והמבחנים 

לוק 

תקצר היריעה...

 

דרך הייסורים והמבחנים 

דורותי 

דרך הלבנים הצהובות; המשימה: להשיג את המטאטא *בבדיקה*

 

ההבדלים 

אונס (לאו דווקא גופני);

מאהב מ"העולם הירוק";

זיהוי המפתה;

איש האור נגד איש החושך;

כליאה בבית;

התפכחות מאשליית האהבה הרומנטית (לעומת ויתור על אהבה גופנית =נזירות אצל הגיבור)

 

התגברות על שומר/י הסף ומעבר בשלום

קרב עם אח;  

לוק 

הקרב בחלום עם דארת ואדר (בסרט השני)

 

התגברות על שומר/י הסף ומעבר בשלום

קרב עם אח;  

דורותי 

 

 

ההבדלים 

איש האור ואיש הצל; אחד מהם יכלא את הגיבורה בבית

 

דרכים שונות לחצות את הסף

חטיפה;  

לוק 

 

 

דרכים שונות לחצות את הסף

חטיפה;  

דורותי 

החטיפה ע"י הקופים

 

ההבדלים 

 

 

הפלגה לילית; 

לוק 

הנפילה למדחס האשפה

 

הפלגה לילית; 

דורותי 

 

 

ההבדלים 

 

 

מסע מופלא; 

לוק 

 

 

מסע מופלא; 

דורותי 

 

 

ההבדלים 

 

 

תבוסה ראשונה לשומרי/י הסף

קרב עם דרקון (מפלצת);  

לוק 

הקרב נגד הנחש במדחס האשפה והקרב של אובי-ואן נגד דארת' ואדר

 

תבוסה ראשונה לשומרי/י הסף

קרב עם דרקון (מפלצת);  

דורותי 

הקרב עם המכשפה; המים (סמל הפיריון) משמידים את המכשפה;

 

ההבדלים 

 

 

ביתור/צליבה; 

לוק 

אובי-ואן מת; טריפיאו מבותר

 

ביתור/צליבה; 

דורותי 

החול אוזל בשעון החול; הדחליל מבותר

 

ההבדלים 

 

 

נישואין קדושים: הפגישה עם האלילה 

לוק 

לוק מציל את לאיה; כשהוא מגלה שהיא אחותו הוא נותן את ברכתו לנישואיה עם האן

 

נישואין קדושים: הפגישה עם האלילה 

דורותי 

גילוי האם

 

ההבדלים 

האישה ואמה אחת הן –"הבת היא אמה"

 

הפיתוי 

לוק 

 

 

הפיתוי 

דורותי 

 

 

ההבדלים 

פיתוי לחזור להתחלה בלי להשלים את המשימה

 

השלמה עם האב וזכייה להכרה 

לוק 

אובי ואן חוזר כקול פנימי (ובתמונת המחזור בסוף הסרט השלישי)

 

השלמה עם האב וזכייה להכרה 

דורותי 

החזרה לעיר הברקת עם המטאטא - דורותי היא זו שחושפת את פרצופו האמיתי של הקוסם

 

ההבדלים 

חזרה אל בית האבות וחשיפת פני האב הכוזב; האב הכוזב מכזיב

 

"הפיכה לאל למחצה"

 

לוק 

המורדים מכירים בכישוריו של לוק כלוחם וכמנהיג

 

"הפיכה לאל למחצה" 

דורותי 

 

 

ההבדלים 

התגברות על הנחיתות הנשיית

 

גניבת השיקוי  

לוק 

 

 

גניבת השיקוי 

דורותי 

הקוסם מגשים לכל בני החבורה את משאלותיהם (ומגלה להם שבעצם הכול כבר היה בהישג ידם, או ליתר דיוק בתוכם) ומסייע להם לחזור הביתה בכדור הפורח

 

ההבדלים 

"החזרה עם האוצר"; גילוי העצמי; וראה הפרק ב"זינה" עם הביצוע האדיר ל-Sisters are doing it for themselves

 

החזרה 

לוק 

 

 

החזרה 

דורותי 

 

 

ההבדלים 

"האישה היא אמה"; היא חוזרת לבית אבותיה למצוא את "האב" ומגלה את האחדות עם "האם"; התגברות על ה"נחיתות הנשיית"

 

סירוב לחזור 

לוק 

האן מסרב להילחם, אבל חוזר להציל את לוק;

 

סירוב לחזור 

דורותי 

טוטו קופץ מהכדור הפורח ודורותי בעקבותיו

 

ההבדלים 

 

 

בריחה קסומה 

לוק 

הבריחה מכוכב המוות המתפוצץ

 

בריחה קסומה 

דורותי 

 

 

ההבדלים 

 

 

הצלה (עזרה ממקור חיצוני) 

לוק 

האן (בסרט הראשון)

 

הצלה (עזרה ממקור חיצוני) 

דורותי 

גלינדה

 

ההבדלים 

חילוץ ע"י אם גיבורה (ראה "Alias", "ניקיטה"...)

 

חציית סף החזרה 

לוק 

הבריחה מכוכב המוות המתפוצץ

 

חציית סף החזרה 

דורותי 

דורותי מגלה את כוח הנעליים האדומות וחוזרת הביתה

 

ההבדלים 

 

 

"אדון שני העולמות"  

לוק 

לוק והאן זוכים להכרה כגיבורים

 

"אדון שני העולמות" 

דורותי 

"אין כמו בבית", העולם עודנו אפור אבל כולם אוהבים אותה

 

ההבדלים 

פיוס עם ההורים

המשפחה החדשה

הולדת היצירתיות

מהפך בעולם

(ראה "Alias", "ניקיטה"...)

 

"החופש לחיות" - חציית הסף הרביעי 

לוק 

 

 

"החופש לחיות" - חציית הסף הרביעי 

דורותי 

 

 

ההבדלים 

משפחה חדשה, קהילה של אחת

 

אלמנטים מיתולוגיים נפוצים 

לוק 

 

 

אלמנטים מיתולוגיים נפוצים 

דורותי 

 

 

ההבדלים 

 

 

שני עולמות (רגיל ומיוחד) 

לוק 

 

 

שני עולמות (רגיל ומיוחד) 

דורותי 

 

 

ההבדלים 

עולם האישה נגד עולם הגבר; העולם הביתי נגד העולם החיצוני

 

המורה הרוחני 

לוק 

 

 

המורה הרוחני 

דורותי 

 

 

ההבדלים 

יכול להיראות כשובה

 

הנבואה 

לוק 

 

 

הנבואה 

דורותי 

 

 

ההבדלים 

 

 

ד. איך להיות גיבורה מיתולוגית לפי המודל של קמבל

 

אם כן, מהן בכל זאת התכונות העיקריות הנדרשות מאישה שמבקשת להיות גיבורת מד"ב ופנטסיה לפי המודל של קמבל, ולמה קשה כל כך למצוא גיבורות שעונות על כל הקריטריונים? אולי נמצא את התשובות במבחן פשוט שנערוך לכמה גיבורות, בהתאם לקריטריונים הבאים:

 

1. האם היא עומדת ברשות עצמה?

 

2. האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד?

 

3. האם השלימה את המסלול?

 

4. האם מימשה את נשיותה?

 

5. סוף הדרך?

 

"הכלה" (אומה תורמן, "להרוג את ביל" 1+2) 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

כן

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

לא

 

האם השלימה את המסלול? 

כן

 

האם מימשה את נשיותה? 

איבדה את התינוקת ומצאה אותה שוב (האם אפשר לראות בכך מימוש נשיות?)

 

סוף הדרך? 

פרשה אל המנוחה ואל הנחלה ("העולם האפור") עם הילדה.

לא ממש מד"ב, אבל בהחלט מכיל אלמנטים רבים של פנטסיה ומיתולוגיה סינית (הטבח במקדש שאולין, דמותו של ביל שכנראה נשאלה מהסידרה "קונג פו", כולל החליל – התפקיד שנגזל מברוס לי) ויפנית (יצרן החרבות והמאסטר).

 

אברנאתי, אליס (מילה ג'ובוביץ', "האויב שבפנים") 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

כן

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

כן

 

האם השלימה את המסלול? 

לא

 

האם מימשה את נשיותה? 

לא

 

סוף הדרך? 

כל עוד ממשיכים לעשות סרטים בסידרה (בינתיים ארבעה, חמישי צפוי ב-2012, כולם בכיכובה של מילה ג'ובוביץ'), כנראה לעולם לא נדע…

 

ארוויי, אלי (ג'ודי פוסטר, "מגע") 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

כן

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

בספר הרעיון הוא שמדובר בילדה מחוננת שלא אובחנה ופיתחה קשר מיוחד עם אביה. זה בהחלט יכול היה להיות גם ילד.

 

האם השלימה את המסלול? 

לא

 

האם מימשה את נשיותה? 

גם הגבר שאהבה וגם הבוס-המורה הרוחני שלה בגדו בה (אחד נענש כמגיע לו ואחד זכה בלבה)

 

סוף הדרך? 

אחרי המסע חזרה לנקודת ההתחלה ("העולם האפור") - הדרכת קבוצות ילדים במצפה

 

קרטר, סמנתה, רס"ן ואח"כ קולונל (אמנדה טאפינג, "סטארגייט") 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

כן

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

לא

 

האם השלימה את המסלול? 

לא

 

האם מימשה את נשיותה? 

גם חיילת מצטיינת וגם מדענית מחוננת, היא חייבת לבחור ואז אולי יהיה לה סיכוי; איננה מסוגלת ללדת ילדים

 

סוף הדרך? 

המשך הקריירה שלה תלוי לכאורה בוויתור על כל סיכוי למימוש אהבתה לאו'ניל וביכולתה להסתדר לבד; היו רמזים לכך בעונה התשיעית, אבל הם כנראה היו מטעים...

 

קונור, שרה (לינדה המילטון, "שליחות קטלנית", לא לינה הדי מהסידרה)  

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

לא

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

לא

 

האם השלימה את המסלול? 

לא

 

האם מימשה את נשיותה? 

"אמו של המושיע" ולא "המושיעה"; אמנם היא מפגינה כישורי לחימה והישרדות בלתי מבוטלים, אבל תכלית קיומה היא כ"אמו של..."

 

סוף הדרך? 

לפי הסרט השלישי, היא נפטרה ממחלה ממש לפני המלחמה ולא לקחה בה כל חלק - דרך אלגנטית לסלק אותה מהתמונה (או שאולי לינדה המילטון פשוט לא רצתה לחזור לסרט השלישי...). סידרת הטלוויזיה היא כמובן סיפור אחר לגמרי, וכנ"ל הסרט הרביעי.

 

אוורדין, קטניס (ג'ניפר לורנס, "משחקי הרעב") 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

לא

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

כן

 

האם השלימה את המסלול? 

כן

 

האם מימשה את נשיותה? 

נישאה לפיטה וילדה לו שני ילדים.

 

סוף הדרך? 

בסוף הספר השלישי, קטניס מבינה שהיא אוהבת את פיטה, ולא את גייל. הם נישאים, מביאים לעולם שני ילדים, ואם עודם בחיים, הרי הם חיים בעושר ובאושר עד עצם היום הזה... 

איבנובה, סוזן (קלודיה כריסטיאן, "בבילון 5)" 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

כן

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

מה עם הרמיזות הלסביות?

 

האם השלימה את המסלול? 

לא

 

האם מימשה את נשיותה? 

ניהלה רומן כושל עם הטלפאתית טליה וינטרס, לא נענתה לחיזוריו של מרקוס קול

 

סוף הדרך? 

פרשה למינבאר ("העולם האפור") לתפוס פיקוד על הריינג'רים, מסוגלת לקיים ידידות אמיצה ללא קשר מיני עם גברים, הגבר היחיד שהיא רוצה לא יכול להיות שלה

 

קירה, נריס (נאנה ויזיטור, "ח"ע 9") 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

לא

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

אולי

 

האם השלימה את המסלול? 

לא

 

האם מימשה את נשיותה? 

אודו אהובה עזב אותה

 

סוף הדרך? 

נשארה תקועה עם התחנה, ולמעשה על תקן "מלך בשר ודם", לא הפכה לאל-למחצה; אולי לו היה המשך...

 

מקס (ג'סיקה אלבה, "מלאך אפל") 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

לא

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

לא

 

האם השלימה את המסלול? 

לא

 

האם מימשה את נשיותה? 

לא

 

סוף הדרך? 

לא אנושית (שייכת לקטגוריית הרובוט שמחפש את אנושיותו)

 

ניקיטה (אן פאריו, "ניקיטה" המקורית, לא ברידג'ט פונדה ולא פיטה וילסון מהסידרה) 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

?

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

?

 

האם השלימה את המסלול? 

?

 

האם מימשה את נשיותה? 

?

 

סוף הדרך? 

ויתרה על האהבה אבל זכתה בחופש

 

או'ניל, סגן ג'ורדן (דמי מור, "ג'י איי ג'יין") 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

לא

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

לא

 

האם השלימה את המסלול? 

כן

 

האם מימשה את נשיותה? 

גם אצלה יש אלמנט של התחפשות לגבר וויתור על הנשיות (גילוח השיער); האונס האכזרי (אך נטול המיניות); היחסים עם הסנאטורית ש"מכרה" אותה

 

סוף הדרך? 

לא סרט מד"ב (ואולי בעצם כן, לו היה מפסיקים אותו ברגע הנכון...)

 

פזיני, שרה (יאנסי באטלר, "ויצ'בלייד") 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

לא

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

לא

 

האם השלימה את המסלול? 

?

 

האם מימשה את נשיותה? 

ראה אגדת קונקובאר וקאתיין שכנראה הומצאה במיוחד לסידרה, אבל מבוססת על מיתוס אירי קיים; כל גבר שמתאהב בה נרצח ולכן אין לה סיכוי לממש את נשיותה

 

סוף הדרך? 

נתקעה עם ה"ויצ'בלייד", גורלה לא ברור

 

ריפלי, אלן ("הנוסע השמיני") 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

כן

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

דמיינו למשל את שוורצנגר...

 

האם השלימה את המסלול? 

כן

 

האם מימשה את נשיותה? 

אימצה את ניוט ואת הרובוטית, נאלצה "להפיל" את בנה המפלצתי ("אני האימא של המפלצת")

 

סוף הדרך? 

חזרה לכדור הארץ לחיי אלמוניות

 

סקאלי, דנה (ג'יליאן אנדרסון, "תיקים באפלה") 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

לא

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

לא

 

האם השלימה את המסלול? 

לא

 

האם מימשה את נשיותה? 

היו לה שני ילדים, אמילי ו-ויליאם, ואת שניהם היא איבדה; אמילי מתה ואת ויליאם היא נאלצה למסור לאימוץ כדי להגן עליו

 

סוף הדרך? 

אין לה קיום בנפרד ממאלדר, למרות שבהחלט הייתה יכולה להיות מועמדת מתאימה

 

סולו, לאיה אורגנה (קארי פישר, "מלחמת הכוכבים") 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

לא

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

לא

 

האם השלימה את המסלול? 

לא

 

האם מימשה את נשיותה? 

נישאה להאן וילדה לו 3 ילדים (ולא, הם לא חיו באושר ועושר..)

 

סוף הדרך? 

Close but no cigar... סופה לא ברור; גם היא חיה בזהות בדויה, כמו אמה פדמה (חזרה לעולם האפור).

 

סטארלינג, קלאריס (ג'ודי פוסטר, "שתיקת הכבשים") 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

כן

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

העניין הוא לא רק שהיא אישה אלא גם שהיא קטנה (ראה תמונת המעלית בסרט);

 

האם השלימה את המסלול? 

כן

 

האם מימשה את נשיותה? 

לא ידוע

 

סוף הדרך? 

האם-המולידה של כל סוכנות הבולשת, מפלסת הדרך לסמנתה ווטרס מ"פרופיילר" ולדנה סקאלי מ"תיקים באפלה"; לא ברור אם השלימה את המסלול, אבל הייתה קרובה לכך מאוד.

 

סאמר, באפי ("באפי קוטלת הערפדים", אבל דווקא כריסטי סוואנסון, מסרט הקולנוע, לא שרה מישל גלר מהסידרה) 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

כן

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

לא

 

האם השלימה את המסלול? 

כן

 

האם מימשה את נשיותה? 

לא ידוע

 

סוף הדרך? 

בסרט בהחלט כן, בסידרה לא ברור

 

טריניטי (קארי אן מוס, "מטריקס") 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

לא

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

למה לא "האחת"?

 

האם השלימה את המסלול? 

כמעט

 

האם מימשה את נשיותה? 

לא

 

סוף הדרך? 

תכלית קיומה היא להיות "עזר כנגד" לאחד, והיא ממלאת תפקיד זה על הצד הטוב ביותר עד מותה.

 

זינה (לוסי לולס, "זינה הנסיכה הלוחמת") 

האם היא עומדת ברשות עצמה? 

כן

 

האם ניתן לדמיין גבר בתפקיד? 

"זינון הנסיך הלוחם"?

 

האם השלימה את המסלול? 

לא

 

האם מימשה את נשיותה? 

איבדה את בנה, ילדה בת ל"כוחות האופל" אבל הבת ניצלה ועברה לצד אמה

 

סוף הדרך? 

אולי לו הייתה דמות מיתולוגית "אמיתית"...

 

סיכום 

 

 

לעיון במצגת המבוססת של פרק זה נא להקיש כאן.

 

.3. הילדים

 

כמו כל גיבור מיתולוגי, גם הילד מתחיל את מסעו אל הגבורה בחיים ה"רגילים", כלומר, בבורות מאושרת או בדיכוי ודיכאון. אבל תחושה של חוסר או סקרנות (תכונה טבעית של ילדים) היא בד"כ הזרז הראשון בדרך להרפתקה (ראה האלמנט המיתולוגי "רדיפה אחרי חיה בודדת ליער קסום")

 

ההגדרות

 

1. ילד:  

גיל 6 עד 16 (בגיל 17 הוא כבר "נסיך יורש עצר" וזה סיפור אחר לגמרי)

 

2. גיבור:  

הוא יוצא להרפתקה באופן עצמאי לחלוטין, ללא תלות במבוגרים ואף ללא עזרתם (חוץ מהקוסם או המכשפה הטובים או הרעים, לפי העניין)

 

3. הרפתקה: 

ההרפתקה היא מסע חיפוש אחר זהות ותהליך התבגרות/חניכה;

ההבדל בין הרפתקה שמתחילה ונגמרת בילדות לבין הרפתקה שגיבורנו מתחיל אותה כילד אבל מסיים אותה בגיל מבוגר,

הרפתקה שנועדה להיות הכנה לתפקיד שהילד ימלא כמבוגר.

 

4. בית: 

יש בעיות בבית - התייתמות, גירושין, מעבר לדירה חדשה וכו'; שימו לב שמלכתחילה הילדים האלה לא חיים במשפחות המקוריות שלהם - רובם חיים אצל הדודה והדוד (משום מה זה שלב חיוני בדרך אל הגבורה); הנחת המוצא היא שילדים לא יכולים להיות בלי הורים ולכן מחפשים להם תחליפים בכל מחיר.

 

5. בית ספר 

חלק בלתי נפרד מחיי הילד, גיבור או לא (ברוב המקרים) הוא כמובן בית הספר. יש שני בתי ספר שיש לנו מידע לא מועט עליהם - בית הספר ללחימה של כדור הארץ של אנדר ויגין ובית הספר הוגוורטס לכישוף וקוסמות של הארי פוטר. האם הם באמת שונים כל כך זה מזה, או בעצם, מכל בתי הספר מסוגם, כולל בית הספר ה"רגיל" שבו למד אנדר (ובו סבל מהצקות ומהתעללות של הילדים האחרים) לפני שנלקח לבית הספר ללחימה, או בית הספר ה"רגיל" שהארי פוטר למד בו לפני שנלקח להוגוורטס (שעליו, אגב, איננו יודעים דבר)? אלה הם בתי ספר שהולידו את מיטב הפוליטיקאים והמנהיגים של האנושות, אבל גם את המרגלים והבוגדים הידועים ביותר בהיסטוריה של המלחמות (פילבי, ברג'ס ומקלין, כולם כנראה יצאו מבית סלית'רין...)

 

ביה"ס הוגוורטס לכישוף וקוסמות 

תיאור: 

פנימייה מקצועית

מעורב, שיוויוני יותר - אין אפליה בקבלה מטעמי מין, דת וגזע

 

גיל התחלתי: 

10-11

 

המורים: 

רובם מבוגרים וחכמים שמלמדים באמצעות דוגמה אישית (לטוב ולרע...)

 

משך הלימודים: 

7 שנים (חטיבת ביניים + תיכון?)

 

הערכים המונחלים: 

להיות אדם וקוסם טוב יותר, שיתוף, חברות, נאמנות, כבוד ויושר (וניצחון בכל מחיר)

 

פעילות מחוץ לשעות הלימודים: 

יש בשפע - טיולים, תחרויות ספורט, מפגשים עם תלמידים מבתי ספר אחרים

 

חופשות: 

בחגים, בקיץ

 

בית הספר של ח"ע 9 

תיאור: 

קייקו או'בריאן יזמה את פתיחת ביה"ס בח"ע 9 (בפרק "אדם לבדו", הרביעי בעונה 1). ביה"ס נשאר פתוח עד שנסגר מחוסר תלמידים בפרק "בית קוורק".

בית הספר של ח"ע 9, אגב, הוא לכאורה בית ספר רגיל לחלוטין, אפילו קצת מפגר יחסית. האמנם כך תיראה מערכת החינוך בעתיד הלא כל כך רחוק?

 

גיל התחלתי: 

 

 

המורים: 

 

 

משך הלימודים: 

 

 

הערכים המונחלים: 

 

 

פעילות מחוץ לשעות הלימודים: 

 

 

חופשות: 

 

 

האקדמיה של צי הכוכבים 

תיאור: 

ב"הדור הבא" וסלי קראשר גדל בסידרה מילד קטן ודי נודניק ומעצבן לצוער באקדמיה;

 

 

גיל התחלתי: 

 

 

המורים: 

 

 

משך הלימודים: 

 

 

הערכים המונחלים: 

 

 

פעילות מחוץ לשעות הלימודים: 

 

 

חופשות: 

 

 

ביה"ס ללחימה של כדור הארץ 

תיאור: 

פנימייה מקצועית, מעורב עם עדיפות ברורה לבנים

 

גיל התחלתי: 

6

 

המורים: 

רובם וירטואליים (לימוד עצמי באמצעות מחשבים)

 

משך הלימודים: 

אין הגבלת זמן

 

הערכים המונחלים: 

ניצחון בכל מחיר, אינדיבידואליזם

 

פעילות מחוץ לשעות הלימודים: 

כמעט שאין

 

חופשות: 

פעם בשלוש שנים

 

6. יחסי גומלין עם המבוגרים: 

1. המבוגרים לא קיימים בכלל

 

הילד בלתי תלוי במבוגרים ולכן הוא יכול לצאת להרפתקה ללא כל הפרעה.

 

2. המבוגרים מפריעים ואף מהווים אויבים (ראה שומרי סף, מתנקשים שמנסים לחסל בשליחות המלך הרע, קוסמים ומכשפות למיניהם שמנסים להגשים נבואה או לסכל את הגשמתה, או סתם קרובים רשעים שחומדים את הירושה)

 

3. המבוגרים תומכים, מעודדים, משמשים מופת לחינוך ולחיקוי (ראה מורים רוחניים, מכשפות ופיות טובות, דוד או הורה מאמץ אחר שמסתיר ומגן).

 

האם הילד יכול לצאת ולהיכנס מעולם ההרפתקה כרצונו (כלומר, להישאר מעוגן בעולם ה"אמיתי") או שמא הוא תקוע שם (ומנותק מהעולם ה"אמיתי") עד שהוא מסיים את ההרפתקה?

 

סקירה היסטורית: על מקומו של הילד בחברה

 

יש לזכור שרוב ספרי הילדים (גם אלה שגיבוריהם ילדים) כלל לא נכתבו במקור כספרי ילדים.

 

א. התקופה הוויקטוריאנית

 

"ילדים צריכים להיראות ולא להישמע"

 

ב. בין המלחמות

 

המלחמה שבחוץ לעומת המלחמה שבפנים (שבה כוחות הטוב מנצחים תמיד) - הקשר בין העולם שחוץ לבין העולם שבפנים;

הפינוי במלחמת העולם ה-2 כאירוע טראומטי; הטראומה הייתה כפולה - גם ניתוק מההורים וגם קבלת הפנים בבתים המאמצים שלא תמיד הייתה בדיוק חמה ומלבבת;

 

הנסיך הקטן

אנטואן דה סנט אקזופרי, 1943

אנטואן דה סנט אקזופרי, בן למשפחת אצולה צרפתית, היה טייס נלהב מנעוריו. בחייו האזרחיים היה מחלוצי שירות הדואר האווירי, ואף התמנה למנהל שירות הדואר האווירי של ארגנטינה. גם את שירותו הצבאי במלחמת העולם השנייה עשה כטייס קרבי. על אף גילו המבוגר יחסית (הוא נולד ב-1900), הסכים לצאת ב-31.7.1944 למשימה אחרונה של איסוף מידע על תנועת כוחות גרמניים בעמק הרון, ומאז נעלמו עקבותיו. יש שייחסו להיעלמותו חשיבות דומה לזו של היעלמותה של הטייסת המהוללת אמיליה ארהראט. בשנת 2000 חזר הסיפור לחדשות אחרי שהתפרסמה ידיעה כאילו שרידי מטוסו נמצאו בים ליד חופי מרסיי, אבל תעלומת התרסקותו מעולם לא פוענחה.

 

 

 

 

 

הנסיך הקטן מתגורר על אסטרואיד קטן ובו שלושה הרי געש (שניים פעילים ואחד כבוי) ושושנה אחת שהוא קשור אליה מאוד. את זמנו הוא מקדיש לטיפוח ביתו הצנוע - גריפת לועי הרי הגעש ושירוש עצי הבאובב, העלולים לסכן את כוכבו הקטן. יום אחד, אחרי ריב עם השושנה המפונקת, הוא עוזב את כוכבו ויוצא לסייר בעולם. הוא עובר מאסטרואיד לאסטרואיד ובכל אסטרואיד הוא פוגש מבוגר טיפש בדרכו שלו, וביניהם מלך שחושב שהוא שולט בכוכבים, רברבן ששואף להערצה אבל חי לבד, שיכור ששותה כדי לשכוח את חרפת השתייה, איש עסקים שסופר כוכבים מתוך אשליה שהם שייכים לו, מדליק פנסים שמתמיד במלאכתו הסיזיפית, וגיאוגרף שמקדיש את חייו לכתיבת מפות, אך לעולם אינו עוזב את שולחנו. לפי המלצתו של הגיאוגרף מגיע הנסיך לכדור הארץ, שם צפויה לו התפכחות קשה ומרה - השושנה שלו איננה ייחודית כפי שחשב, והדבר היחיד שמייחד אותה הוא אהבתו אליה. זוהי תחילת אובדן התמימות, שהיא גם תחילת הקץ...

גם בכדור הארץ פוגש הנסיך במבוגרים, טיפשים ובלתי מובנים לא פחות - כוון הרכבות שמרכז בני אדם בקבוצות של אלף כדי להסיעם ממקום למקום, וסוחר המוכר טבליות החוסכות 53 דקות בשבוע מהזמן המוקדש לשתיית מים. ואז הוא פוגש את המספר, ומבקש ממנו לצייר לו כבשה. לאחר ניסיונות כושלים רבים, סוף סוף עובר מבוגר בהצלחה את מבחן הקבלה של הנסיך הקטן... אחרי כמה ימים שבמהלכם עסוק המספר בתיקון מטוסו שהתקלקל ובחיפוש אחר מקור מים, פוגש הנסיך הקטן בנחש הטוען שיש לו כוח להחזיר את הנסיך הביתה. אחרי התלבטות, הנסיך מרשה לנחש להכישו, ונעלם ללא עקבות.

ב"הנסיך הקטן" יש לנו מפגש בין שניים - מבוגר שלא איבד את היכולת לראות את העולם מבעד לעיניו של ילד, והנסיך הקטן, הילד חסר הגיל והשם שלא יתבגר לעולם, הילד שאולי חבוי בתוך כל אחד ואחד מאתנו.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

האם המפגש עם הנסיך הקטן לא היה אלא חזיון תעתועים של אדם שתעה במדבר, כפי שיאמר לכאורה קול ההיגיון, או שמא אמת היה? אי אפשר לדעת. כרגיל במקרים כאלה, אין לנו כל הוכחות לכאן או לכאן. אגב - כלל לא ברור איך בדיוק יצא הנסיך הקטן למסעותיו ואיך הוא עובר מעולם לעולם. זה כנראה גם לא חשוב.

אין ספק שמדובר כאן גם בסוג של ביקורת חברתית - כל סיפור של הנסיך הקטן מציג מראה עקומה מול פניה של החברה.

 

ג. העידן המודרני והשפעת השינויים במעמד האישה על מקום הילד בחברה

 

השינויים במעמד האישה משפיעים גם על מעמד הילדים ותפקידם בחברה.

 

1. בודדים (בנים או בנות)
 

הארי פוטר

אנדרו אנדר ויגין

קוראליין ג'ונס

אראגון

ונדי דארלינג

דורותי גייל

אליס **שם המשפחה**

ארטמיס פאול

ליירה בלאקווה

פרסי ג'קסון

 

2. קבוצות
 

א. השלם עולה על סכום חלקיו  

סיפורים על חבורות צעירים היוצאת להציל את העולם נפוצים מאוד בספרות הפנטסיה. סוג אחד של קבוצה הוא כזה שבה קשה לזכור את שמו של כל ילד בנפרד ומשהו שהוא עשה בכוחות עצמו, והיחיד יכול לכל היותר להיות ראשון בין שווים באופן זמני (או מתוקף היותו הבכור, באופן מקרי בהחלט).

 

ג'ארד, סיימון (תאומים) ומאלורי גרייס

קארי, צ'רלס ופול רולינס

ג'יין ומייקל בנקס

אדמונד, לוסי, פיטר וסוזן פיוונסי

רוברט, אנתיאה, ג'יין, סיריל והתינוק הילרי **שם המשפחה**

 

ב. ייחוד ואישיות 

קבוצה שבה יש לכל אחד מהילדים ייחוד ואישיות משלו וכל אחד מהם יכול להנהיג את החבורה בתורו (ואף עושה זאת בהצלחה לא מבוטלת)

 

הארי פוטר 

הרמיוני מכשפה מצטיינת, רון הוא שחקן שחמט מצטיין (מיומנות שבזכותה הארי מצליח להיכנס לחדר בו מוסתרת אבן החכמים - ולהזכירכם, רון מבוגר מהארי בכמה חודשים) ובהמשך הופך לשחקן קווידיץ' מצטיין, וכו'. אפילו ג'יני הקטנה מגלה הצטיינות יתרה; לכל אחד מהם יש לפחות רגע אחד שבו הוא תופס מנהיגות ומציל את חבריו, אם כי מובן שמעמדו של הארי כראש החבורה אינו מתערער לרגע, ומובן שהוא זה שמתמנה למורה ל-DADA ולמפקד צבא דאמבלדור.

 

ד. בטלוויזיה ובקולנוע

 

בטלוויזיה 

מסע בין כוכבים

 

ב"הדור הבא" וסלי קראשר גדל מילד קטן ודי נודניק ומעצבן לצוער באקדמיה;

 

ב"ח"ע 9" יש שתי דמויות מרכזיות יחסית שניתן להגדיר כילדים, ובגלל אורך הסידרה אנו רואים אותם בהתבגרותם לנגד עינינו. מעניין שאיש מהם אינו הולך בדרכי אביו - נוג מצטרף לצי הכוכבים (למורת רוחה של משפחתו) וג'ייק שואף לקריירה של עיתונאי וסופר (בברכתו של אביו)...

גם לקייקו ולמיילס או'בריאן יש שני ילדים, אבל קשה להגדירם כגיבורים או אפילו כדמויות מרכזיות (אם מתעלמים מהתקופה הקצרה שבה קירה הייתה צריכה לשאת את התינוק של קייקו ברחמה). למיטב זיכרוני, היה רק פרק אחד שבו היה לילדה, מולי, תפקיד משמעותי (פרק 146, "יתומת הזמן").

 

בקולנוע 

"אי טי"

 

הילד הקטן הוא שמנהיג את החבורה במאבק להצלת החייזר ואפילו אחיו הגדול סר למרותו (גם כאן קיים אלמנט "השליטה בחפץ הקסום").

 

"החוש השישי"

 

AI

 

אלה שניים מהחשובים בסרטי המד"ב שבהם הגיבור הראשי הוא ילד, ובשניהם מככב אותו ילד חמוד ובלונדיני, היילי ג'ואל אוסמונט. האם הוא היה מסוגל לגלם, למשל, את אנדר לו היה בגיל המתאים?

 

באוסטרליה 

באוסטרליה קיים כנראה "פס ייצור" מיוחד לסדרות מד"ב שבהן מככבים ילדים ובני נוער, יחידים, יחידות ובקבוצות, החל בסידרה המיתולוגית מכולן, "איים אבודים", וראה בין היתר "הנערה ממחר", "הבריחה מכוכב הלכת צדק", "בחזרה לכוכב הלכת צדק", Spellbinder, "התלת רגליים", "מקום טוב באמצע הגלקסיה", "הנער מאנדרומדה" (מניו זילנד, קרוב) ועוד ועוד. כולן, אגב, הוקרנו אצלנו בשלב כלשהו. הדוגמה האחרונה והבולטת ביותר היא הסידרה "השבט" ששודרה אצלנו בשנים האחרונות, ובה תואר עתיד פוסט-אפוקליפטי שבו כל המבוגרים הושמדו והילדים נותרו לבדם. כאן הוציאו מראש את כל המבוגרים מהתמונה (ראה "בעל זבוב" של גולדינג).

 

לעיון במצגת המבוססת של פרק זה נא להקיש כאן.

 

4. גיבורים מיתולוגיים או לא?

 

א. גיבורי האקשן הגדולים מהחיים

 

לפני שנעבור לרשימת הגיבורים שכן ניתן ליישם עליהם את המודל של קמבל, רציתי להעלות עוד נקודה לדיון. יש סוג של גיבור שגם אם הוא לא בדיוק "מיתולוגי", הוא בהחלט "גדול מהחיים". אני מתכוונת לגיבורי האקשן כגון ג'ון מקליין (ברוס ויליס, "מת לחיות", 5 סרטים), איתן האנט (טום קרוז, "משימה בלתי אפשרית", 5 סרטים), מרטין ריגס (מל גיבסון, "נשק קטלני", 4 סרטים), ג'ק רייאן (הריסון פורד פעמיים, אלק בולדווין, בן אפלק, כריס פיין, 5 סרטים וסידרת טלוויזיה), ג'ייסון בורן (5 סרטים, שלושה מהם בכיכובו של מאט דיימון), ואולי הגדול מכולם, הארי "המזוהם" קלהאן (קלינט איסטווד, "הארי המזוהם", 5 סרטים), ודומיהם.

האם ניתן היה, למשל, ליישם את מודל הגיבור המיתולוגי על ג'יימס בונד (אין ספור שחקנים, אין ספור סרטים)?

הבעיה היא, לפחות במקרה של ג'יימס בונד, שאי שם בדרך משהו הלך לאיבוד - ההמשכיות, הרצף, ובעיקר הקשר עם הדמויות המקוריות שיצר איאן פלמינג, שהופך להיות מקרי יותר ויותר ככל שנוספים סרטים חדשים לרשימה, עד שכל מה שנשאר הוא השם, ומתקבל הרושם שאם היו קוראים לגיבור בשם אחר, איש לא היה מרגיש בהבדל...

כך עשה, למשל, אינדיאנה ג'ונס בסוף הסרט הרביעי, ובצורה קצת שונה, מרטין ריגס בסוף הסרט הרביעי - אבל שימו לב שזה כשלעצמו אינו שולל את חזרתו של הגיבור לסרט חמישי ושישי, כי כבר מתקבלים דיווחים על כך שהריסון פורד חוזר ל"אינדיאנה ג'ונס" 5, ראו הוזהרתם…
 

ג'ון מקליין

 

"מת לחיות", ברוס ויליס

 

5 סרטים

 

מת לחיות (1988)

 

מת לחיות 4.0 (2007)

 

מת לחיות 3 (1995)

 

מת לחיות ביום טוב (2013)

 

מת לחיות 2 (1990)

 

איתן האנט

 

"משימה בלתי אפשרית", טום קרוז

 

6 סרטים

 

משימה בלתי אפשרית (1996)

 

Mission: Impossible - Fallout (2018)

 

משימה בלתי אפשרית: אומת הנוכלים (2015) 

 

משימה בלתי אפשרית: קוד הצללים (2011) 

 

משימה בלתי אפשרית 3 (2006) 

משימה בלתי אפשרית 2 

 

מרטין ריגס

 

"נשק קטלני", מל גיבסון

 

4 סרטים

 

מתחתן עם אהובתו

 

נשק קטלני (1987)

נשק קטלני 2 (1989) 

 

נשק קטלני 4 (1989)

 

נשק קטלני 3 (1992)

 

 

 

ג'ייסון בורן

 

מאט דיימון

 

5 סרטים, ארבעה מהם בכיכובו

 

חי במנוסה ("חזרה לעולם האפור")?

 

ב-1988 הייתה מיני-סידרה המבוססת על הספר הראשון בכיכובם של ריצ'רד צ'יימברליין וג'קלין סמית

 

זהות כפולה (2002)

 

זהות גנובה (2012) 

זהות במלכודת (2004)

 

זהות אבודה (2007)

 

ג'ייסון בורן (2016) 

 

 

ג'ק רייאן

 

אלק בולדווין, הריסון פורד, בן אפלק, כריס פיין

 

5 סרטים

 

סידרת טלוויזיה

 

 בספרים הוא מגיע להיות נשיא…

 

ג'ק רייאן: גיוס הצללים (2014)

 

כל הפחדים כולם (2002)

 

סכנה ברורה ומיידית (1994) 

 

משחקים פטריוטיים (1992) 

 

המרדף אחרי אוקטובר האדום  (1990)

 

הארי "המזוהם" קלהאן

 

"הארי המזוהם", קלינט איסטווד

 

5 סרטים

 

הארי המזוהם (1971)

 

הארי המזוהם חוזר (1973) 

משחק המוות (1988) 

מכת פתע (1983) 

בכוח החוק (1976) 

 

אינדיאנה ג'ונס

 

הריסון פורד

 

5 (?) סרטים , לפחות שתי סדרות טלוויזיה

 

מתחתן עם אהובתו (מה שכשלעצמו אינו שולל את חזרתה של הדמות לסרט חמישי ושישי, כי כבר מתקבלים דיווחים על כך שהריסון פורד חוזר ל"אינדיאנה ג'ונס" 5, ראו הוזהרתם…)

 

שודדי התיבה האבודה (1981) 

 

אינדיאנה ג'ונס ומסע הצלב האחרון (1989)

 

אינדיאנה ג'ונס והמקדש האבוד (1984)

 

אינדיאנה ג'ונס וממלכת גולגולת הבדולח (2008)

 

Untitled Indiana Jones Project (2020)

 

 

ג'יימס בונד

 

אין ספור שחקנים

 

אם היו מסיימים את הסידרה עם ג'ורג' לזנבי ונותנים לבונד לנסוע אל השקיעה עם כלתו הטרייה - אבל במקום זה הביאו את דניאל קרייג לארבעה סרטים שמתרחשים לכאורה במאה ה-21, אבל שייכים בעצם לקו הזמן של בונד-קונרי.

 

הבעיה היא, לפחות במקרה של ג'יימס בונד, שאי שם בדרך משהו הלך לאיבוד - ההמשכיות, הרצף, ובעיקר הקשר עם הדמויות המקוריות שיצר איאן פלמינג, שהופך להיות מקרי יותר ויותר ככל שנוספים סרטים חדשים לרשימה, עד שכל מה שנשאר הוא השם, ומתקבל הרושם שאם היו קוראים לגיבור בשם אחר, איש לא היה מרגיש בהבדל...

 

אין ספור סרטים

 

ב. גיבורי הקומיקס

ומה על גיבורי קומיקס שעברו למסך הגדול? האם הם יכולים להיחשב לגיבורים מיתולוגיים לפי המודל של קמבל?

תהליך ההפיכה של גיבורי הקומיקס לדמויות בשר ודם איננו פשוט כלל ועיקר. למה? לכאורה נראה שהקומיקס והסרטים המצוירים הם מדיום מושלם לסיפורי מד"ב ופנטסיה, אבל התיאוריה האישית שלי היא שסרט כזה שנעשה ללא בנייה מראש של הסיפור כך שיהיה מותאם גם לשחקנים בשר ודם נדון לכישלון, לפחות יותר מסיפור שנבנה כך שיהיה מותאם לשחקנים בשר ודם; הדבר נכון גם במקרים הפוכים, כאשר עושים סידרת קומיקס או סידרה מצוירת המבוססת על דמות שכבר זכתה לגילום בשר ודם. וזאת מפני שדמות שהייתה דו-ממדית על הנייר לא תהפוך פתאום להיות תלת-ממדית רק מפני שמגלם אותה שחקן חי.

ניסיונות רבים להעביר גיבורי קומיקס לקולנוע זכו לביקורות צוננות למדי - ראה "דרדוויל" "הענק", ואפילו "ונדטה", שדווקא היה סרט לא רע. "ספיידרמן" דישדש (למרות שמס' 4 כבר מאחורינו), וגם לעלילותיהם הקולנועיות של "באטמן" ו"סופרמן" אין המשך אלא רק התחלה (הסרטים החדשים בשתי הסדרות עוסקים בתקופות מוקדמות יותר בחייהם של הגיבורים, בבחינת חזרה לתחילת הדרך, ולא בהמשך. למה? הרי סופרמן כבר זכה לשתי סדרות טלוויזיוניות משלו). גם התאונה האומללה של כריסטופר ריב (שנפטר בשנת 2004) לא הועילה. אבל למרות כל זאת, ודאי עוד נראה גיבורי קומיקס שיקרמו עור וגידים.

אציין רק ששחקנים ידועים לא מעטים החלו את הקריירות שלהם בסרטים מסוג זה, וביניהם ברוס לי המהולל, שכזכור פיספס את התפקיד ב"קונג פו" לדייוויד קארדיין ז"ל, אבל כן כיכב ב-the Green Hornet, שם עשה כמדומני את התפקיד הראשון שלו באנגלית. בהקשר זה, שימו לב למילים הבאות ששם הבמאי קוונטין טרנטינו בפי ביל, גיבור "להרוג את ביל" (בגילומו של דייוויד קארדיין הנ"ל):

"מאפיין מהותי של מיתולוגיית גיבורי-העל הוא שיש גיבור ויש "אני עליון". באטמן הוא בעצם ברוס ויין, ספיידרמן הוא בעצם פיטר פרקר. כשהוא מתעורר בבוקר, הוא פיטר פרקר. הוא צריך לעטות תחפושת כדי להפוך לספיידרמן. ובאיפיון הזה סופרמן עומד בדד. סופרמן לא הפך לסופרמן, סופרמן נולד סופרמן. כשסופרמן מתעורר בבוקר, הוא סופרמן. ה"אני העליון" שלו הוא קלארק קנט. התלבושת עם האות "S" האדומה הגדולה, זו השמיכה שהיה עטוף בה כתינוק, כשמשפחת קנט מצאה אותו. אלה הם הבגדים שלו. מה שקנט לובש, המשקפיים, חליפת העסקים, זו התחפושת. זו התחפושת שסופרמן לובש כדי להתמזג בינינו. קלארק קנט הוא ההשתקפות שלנו בעיני סופרמן. ומהן תכונותיו של קלארק קנט? הוא חלש, הוא חסר ביטחון עצמי... הוא פחדן. קלארק קנט הוא הביקורת של סופרמן על המין האנושי כולו. בערך כמו ביאטריקס קידו וגב' טומי פלימפטון.

כידוע, אני אוהב מאוד חוברות קומיקס. במיוחד אלה שעוסקות בגיבורי-על. בעיניי, כל המיתולוגיה שסובבת את גיבורי העל היא מרתקת. למשל, גיבור-העל האהוב עליי, סופרמן. לא חוברת קומיקס נהדרת, הציורים לא מי יודע מה, אבל המיתולוגיה... המיתולוגיה לא רק גדולה, היא ייחודית. היסוד של מיתולוגיית גיבורי-העל הוא שיש גיבור ויש "אני עליון". באטמן הוא בעצם ברוס ויין, ספיידרמן הוא בעצם פיטר פרקר. כשהוא מתעורר בבוקר, הוא פיטר פרקר. הוא צריך לעטות תחפושת כדי להפוך לספיידרמן. ובאיפיון הזה סופרמן עומד בדד. סופרמן לא הפך לסופרמן, סופרמן נולד סופרמן. כשסופרמן מתעורר בבוקר, הוא סופרמן. ה"אני העליון" שלו הוא קלארק קנט. התלבושת עם האות "S" האדומה הגדולה, זו השמיכה שהיה עטוף בה כתינוק, כשמשפחת קנט מצאה אותו. אלה הם הבגדים שלו. מה שקנט לובש, המשקפיים, חליפת העסקים, זו התחפושת. זו התחפושת שסופרמן לובש כדי להתמזג בינינו. קלארק קנט הוא ההשתקפות שלנו בעיני סופרמן. ומהן תכונותיו של קלארק קנט? הוא חלש, הוא חסר ביטחון עצמי... הוא פחדן. קלארק קנט הוא הביקורת של סופרמן על המין האנושי כולו. בערך כמו ביאטריקס קידו וגב' טומי פלימפטון."

בעיה נוספת, המשותפת לכל הדמויות שציינתי, היא שהסיפור שלהן פשוט לא נגמר, וזו אחד הדרישות המוקדמות לעמידה בתנאי המודל, כפי שיעיד הניסיון הבא לעשות סדר בעלילות באטמן הקולנועי וכמה גיבורי קומיקס אחרים, לפי סדר כרונולוגי (פחות או יותר) של הסרטים, שאינו תואם בהכרח את הסדר הכרונולוגי של ההתרחשויות.

 

הדמות

 

באטמן

 

היוצרים

 

בוב קיין

 

השחקנים

 

4 שחקנים

 כריסטיאן בייל חזר לגלימה ולמסכה בפעם השלישית

 

כמה סרטים (בסידרה הנוכחית)

 

6

 

רקע משפחתי

 

ילד אנושי רגיל, משרת נאמן גידל אותו אחרי שהוריו נרצחו

 

החיים הרגילים

 

ברוס ויין, מיליונר מתבודד

 

גילו בעת המהפך

 

היום שבו נרצחו הוריו

 

נתונים גופניים

 

תלוי בשחקן המגלם

 

כישורים מיוחדים

 

כוח, זריזות ואתלטיות ברמה גבוהה, מומחה בקרב מגע/שימוש בגאדג'טים, אשף התחמקות והתגנבות, אינטלקט ברמה גאונית, יעילות טכנולוגית, יכולות הבחנה מעולות, אסטרטג מיומן

 

עזרים מיוחדים

 

המכונית, מיגון גוף

 

האויב המושבע

 

הג'וקר

 

האהובה

 

ויקי וייל (עיתונאית)

 

נקודות התורפה

 

תצלום של הוריו

 

תבוסות

 

ביין שבר את גבו

 

דמות הקומיקס הפופולארית והמוכרת ביותר?

 

בין חמשת הראשונים

 

נספח 1 : היקום של מארוול

 

 

 

הנוקמים 1 (2012)

הנוקמים 2 (2015)

הנוקמים 3 (2018)

הנוקמים: (2019)

 

 

Benedict Cumberbatch

Doctor Strange

 

 

Doctor Strange

 

ספיידרמן: אין דרך הביתה

2021

           

דוקטור סטריינג'

2016

           

תור: רגנארוק

2013

Bradley Cooper

Rocket (voice)

 

 

 

Rocket (voice)

שומרי הגלקסיה

2014

           

שומרי הגלקסיה 2

2017

 

 

 

 

 

 

שומרי הגלקסיה 3

2023

Brie Larson

Carol Danvers / Captain Marvel

 

 

 

Carol Danvers / Captain Marvel

קפטן מארוול

2019

Chadwick Boseman

T'Challa / Black Panther

 

 

T'Challa / Black Panther

 

הפנתר השחור

2018

Chris Evans

Steve Rogers / Captain America

Steve Rogers / Captain America

Steve Rogers / Captain America

Steve Rogers / Captain America

Steve Rogers / Captain America

קפטן אמריקה: חייל החורף

2014

           

קפטן אמריקה: מלחמת האזרחים

2016

Chris Hemsworth

Thor

Thor

Thor

Thor

Thor

תור

2011

           

תור: העולם האפל

2017

           

תור: רגנארוק

2013

Karen Gillan

Nebula

 

 

 

Nebula

שומרי הגלקסיה (2015)

2015

           

שומרי הגלקסיה 2

2017

 

 

 

 

 

 

שומרי הגלקסיה 3

2023

Mark Ruffalo

Bruce Banner / The Hulk

Bruce Banner / The Hulk

Bruce Banner / Hulk

Bruce Banner / Hulk

Bruce Banner / Hulk

ענק, ה

2003

           

ענק הירוק, ה

2008

           

תור: רגנארןק

2013

Paul Rudd

Scott Lang / Ant-Man

 

 

 

Scott Lang / Ant-Man

אנטמן

2015

           

אנטמן והצרעה

2018

Robert Downey Jr.

Tony Stark / Iron Man

Tony Stark / Iron Man

Tony Stark / Iron Man

Tony Stark / Iron Man

Tony Stark / Iron Man

איירון מן

2008

           

איירון מן 2

2010

           

איירון מן 3

2013

Sebastian Stan

Bucky Barnes / Winter Soldier

 

 

 

Bucky Barnes / Winter Soldier

קפטן אמריקה: חייל החורף

2014

Zoe Saldana

Gamora

 

 

Gamora

 

שומרי הגלקסיה (2015)

2015

           

שומרי הגלקסיה 2

2017

 

 

 

 

 

 

שומרי הגלקסיה 3

2023

Tobey Maguire

Peter Parker / Spider-Man

 

 

Peter Parker / Spider-Man

Peter Parker / Spider-Man

ספיידרמן (2002)

2002

Tobey Maguire

         

ספיידרמן 2

2004

Tobey Maguire

         

ספיידרמן 3

2007

Andrew Garfield

         

ספיידרמן המופלא

2012

Andrew Garfield

         

ספיידרמן המופלא 2

2014

Tom Holland

         

ספיידרמן: השיבה הביתה

2017

 

         

ספיידרמן: ממד העכביש

2018

Tom Holland

         

ספיידרמן: רחוק מהבית

2019

Tom Holland

         

ספיידרמן: אין דרך הביתה

2021

Evangeline Lilly

Hope van Dyne / The Wasp

 

 

 

Hope van Dyn/ The Wasp

אנטמן

2015

           

אנטמן והצרעה

2018

Topher Grace

Eddie Brock / Venom

Venom

     

ספיידרמן 3

2007

Tom Hardy

         

ונום

2018

           

ונום 2

2020

 

 

 

 

 

 

Venom: Let There Be Carnage

2021

 

 

 

 

 

 

ונום: הריקוד האחרון

2024

           

הפנתר השחור: ואקאנדה לנצח

2022

Scarlett Johansson

 

Natasha Romanoff / Black Widow

 

Natasha Romanoff / Black Widow

 

Natasha Romanoff / Black Widow

 

Natasha Romanoff / Black Widow

 

Natasha Romanoff / Black Widow

 

אלמנה שחורה

 

           

קפטן אמריקה: חייל החורף

2014

           

קפטן אמריקה: מלחמת האזרחים

2016

           

קפטן אמריקה: חייל החורף

2014

           

איירון מן 2

2010

Clark Gregg

Agent Phil Coulson

Agent Phil Coulson

 

 

 

 

 

Cobie Smulders

Agent Maria Hill

Agent Maria Hill

Agent Maria Hill

 

 

 

 

Don Cheadle

James Rhodes / War Machine

 

James Rhodes / War Machine

James Rhodes / War Machine

 

 

 

Gwyneth Paltrow

Pepper Potts

Pepper Potts

 

 

 

 

 

Jeremy Renner

Clint Barton / Hawkeye

Clint Barton / Hawkeye

 

 

 

 

 

Elizabeth Olsen

Wanda Maximoff / Scarlet Witch

 

Wanda Maximoff / Scarlet Witch

Wanda Maximoff / Scarlet Witch

Wanda Maximoff / Scarlet Witch

 

 

James Spader

Ultron

 

Ultron

 

 

 

 

Jeremy Renner

Clint Barton / Hawkeye

 

Clint Barton / Hawkeye

 

 

 

 

Josh Brolin

Thanos

 

 

 

Thanos

 

 

Stellan Skarsgוrd

Selvig

Selvig

 

 

 

 

 

Tina Benko

NASA Scientist

NASA Scientist

 

 

 

 

 

Tom Hiddleston

Loki

Loki

 

Loki

 

 

 

Samuel L. Jackson

Nick Fury

Nick Fury

Nick Fury

 

 

 

 

Michelle Pfeiffer

Janet Van Dyne

 

 

 

Janet Van Dyne

 

 

Paul Bettany

Jarvis (voice)

Jarvis (voice)

Jarvis / Vision

Vision

 

 

 

Pom Klementieff

Mantis

 

 

 

Mantis

 

 

Aaron Taylor-Johnson

Pietro Maximoff / Quicksilver

 

Pietro Maximoff / Quicksilver

 

 

 

 

Alexis Denisof

The Other

The Other

 

 

 

 

 

Anthony Mackie

Sam Wilson / Falcon

 

Sam Wilson / Falcon

Sam Wilson / Falcon

 

 

 

 

נספח 2: היקום של די סי

 

     

יחידת המתאבדים (2021)

יחידת המתאבדים (2016)

זאק סניידר-ליגת הצדק (2021)

ליגת הצדק (2017)

 

1978

סופרמן

Christopher Reeve

 

 

Henry Cavill

Henry Cavill

Superman / Clark Kent

1980

סופרמן 2

Christopher Reeve

 

 

     

1983

סופרמן 3

Christopher Reeve

 

 

     

1987

סופרמן 4

Christopher Reeve

 

 

     

2006

סופרמן חוזר

Brandon Routh

 

 

     

2013

סופרמן: איש הפלדה

Henry Cavill

 

 

     

2011

סופרמן: רקוויאם

Martin Richardson

 

 

     

2016

סופרמן נגד באטמן: שחר הצדק

Henry Cavill

 

 

     

2024

 

Liam Wallace Harper

 

 

     

2022

בלק אדם

Dwayne Johnson

       

Black Adam

1984

סופרגירל

Helen Slater

 

 

 

 

Supergirl

2017

וונדר וומן

 Gal Gadot

 

 

Gal Gadot

Gal Gadot

Wonder Woman / Diana Prince

2020

ונדר וומן 1984

 

 

 

     

2016

יחידת המתאבדים (2016)

 

 

 

Ezra Miller

Ezra Miller

The Flash / Barry Allen

2018

אקוומן

 

 

 

Jason Momoa

Jason Momoa

Aquaman / Arthur Curry

2023

אקוומן 2: הממלכה האבודה

 

 

 

     

2016

באטמן נגד סופרמן: שחר הצדק

 

 

 

Amy Adams

Amy Adams

Lois Lane

2019

שהאזאם

Zachary Levi

 

 

 

 

Shazam

1989

באטמן

Michael Keaton

 

 

Ben Affleck

Ben Affleck

Batman / Bruce Wayne

1997

באטמן ורובין

George Clooney

 

 

     

2005

באטמן מתחיל

Christian Bale

 

 

     

1995

באטמן לנצח

Val Kilmer

 

 

     

1992

באטמן חוזר

Michael Keaton

 

 

     

2016

סופרמן נגד באטמן: שחר הצדק

Ben Affleck

 

 

     

2021

הבאטמן

Robert Pattinson

 

 

     

2020

הארלי קווין

Margot Robbie

Margot Robbie

Margot Robbie

   

Harley Quinn

2023

שהאזאם: זעם האלים

Zachary Levi

       

Shazam! Fury of the Gods

2023

בלו ביטל

Xolo Maridueסa

       

Blue Beetle / Jaime Reyes

 

אז מי יכסח את מי בקרב (הוגן, כמובן)? היו אתם השופטים...

ומתי יהפוך Sandman של ניל גיימן לגיבור בשר ודם?

לפניכם רשימת הגיבורים. האם הצלחתי ליישם את המודל עליהם? גם כאן, היו אתם השופטים...

 

"הכלה" (להרוג את ביל, 1+2)

אליס **שם המשפחה (אליס בארץ הפלאות)**

אנדרו אנדר ויגין (רביעיית אנדר)

ארטמיס פאול (סידרת ארטמיס פאול)

בנג'מין לפאייט סיסקו (מב"כ-ח"ע 9, הסידרה)

ביאוולף (המיתוס והסרטים)

קסנדרה (המיתולוגיה היוונית)

קטניס אוורדין (משחקי הרעב)

קלאריס סטארלינג (שתיקת הכבשים)

קוראליין ג'ונס (קוראליין)

דורותי גייל (הקוסם מארץ עוץ)

אלן ריפלי (הנוסע השמיני)

אראגון (אראגון)

פרודו ובילבו באגינס (ההוביט, טרילוגיית שר הטבעות)

הארי פוטר (סידרת הארי פוטר)

אינדיאנה ג'ונס (אינדיאנה ג'ונס)

ג'ן יו (נמר, דרקון)

לולה (Run לולה Run)

לוק ואנאקין סקייווקר (מלחמת הכוכבים, שתי הטרילוגיות)

ליירה בלאקווה (חומריו המופלאים)

פול אטריידס (חולית)

רולנד דשיין, האקדוחן (המגדל האפל)

תומס אנדרסון/ניו (המטריקס)

ונדי דארלינג (פיטר פן)

 

 

 

***

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

למצגת מסכמת של פרק זה הקישו כאן.